Tujina

Umor še vedno neznanka

New York, 11. 06. 2006 10.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Po predstavitvi poročila preiskovalne komisije še vedno ni jasno, kdo je ubil libanonskega premiera.

Vodja preiskovalcev je poudaril, da je sodelovanje Sirije ključno
Vodja preiskovalcev je poudaril, da je sodelovanje Sirije ključno FOTO: Reuters

Vodja preiskovalne komisije ZN o okoliščinah umora nekdanjega libanonskega premiera Rafika Haririja, Serge Brammertz, je generalnemu sekretarju ZN Kofiju Annanu predstavil drugo vmesno poročilo. 

Po Brammertzovih besedah so dosegli bistven napredek v preiskavi okoliščin Haririjevega umora, vendar podrobnosti ni navedel. Poudaril pa je, da ostaja polno in brezpogojno sodelovanje Damaska s preiskovalno komisijo ključnega pomena.

Podaljšanje preiskave

Preiskava ZN, ki naj bi bila po prvotnih načrtih končana v enem mesecu je trajala več kot leto dni. Zaključku preiskave bi lahko sledila ustanovitev mednarodnega sodišča, kjer bi sodili odgovornim za atentat, ki je 14. februarja 2005 v Bejrutu zahteval življenje Haririja in še 22 ljudi.

Podprl je tudi prošnjo Bejruta, da bi za eno leto podaljšali preiskavo umora nekdanjega libanonskega premiera Haririja, v katerega naj bi bila vpletena Sirija. Po besedah belgijskega preiskovalca bi to omogočilo kontinuiteto in stabilnost pri poteku preiskave.  

Zgodnejša poročila Brammertzovega predhodnika, nemškega tožilca Detleva Mehlisa, so vsebovala hipotezo, da so atentat naročili visoki sirski funkcionarji, sirska vlada pa naj bi ovirala preiskavo. 

V atentatu na Haririja 14. februarja 2005 je umrlo še 22 ljudi
V atentatu na Haririja 14. februarja 2005 je umrlo še 22 ljudi FOTO: Reuters

Sirija, ki zanika vsakršno vpletenost v primer Hariri, je komisijo ZN obtožila politične pristranskosti.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.