Tujina

Umor novinarja dokončno razjasnjen

Kijev, 02. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Ukrajinski preiskovalci so ugotovili, kdo je pred petimi leti izvršil umor opozicijskega novinarja Georgija Gongadzeja.

Vse niti vodijo do nekdanjega predsednika (Foto: Reuters)
Vse niti vodijo do nekdanjega predsednika (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Kot je povedal ukrajinski javni tožilec Svjatoslav Piškun, sta morilca novinarja Georgija Gongadzeja – šlo naj bi za dva človeka – med v torek aretiranimi osumljenci. Dodal je, da je preiskovalcem znan tudi naročnik umora, vendar pa imena ni želel razkriti. Izdal je le, da je pri umoru sodelovalo več pripadnikov policije. “Tolpo, ki je ubila Gongadzeja, so sestavljali poročniki in generali. Morilca sta delalovala na ukaz funkcionarjev v policiji in varnostnih službah,” je razložil Piškun.

“Tolpo, ki je ubila Gongadzeja, so sestavljali poročniki in generali. Morilca sta delalovala na ukaz funkcionarjev v policiji in varnostnih službah,” je razložil Piškun.

V okviru preiskave bodo v petek zaslišali nekdanjega notranjega ministra Jurija Kravčenka. Piškun je še dejal, da iščejo tudi visokega predstavnika notranjega ministrstva, generala Olekseja Pukača, ki so ga v okviru preiskave umora novinarja zaslišali že leta 2003, nato pa je pobegnil. Nekdanjega vodjo obveščevalne službe notranjega ministrstva sumijo, da je naročil uničenje dokumentov oseb, očitno policistov, ki so sledili novinarju nekaj mesecev pred njegovim umorom.

Policisti imajo tudi dokaze, ki z umorom povezujejo nekdanjega predsednika Leonida Kučmo. Priskrbel naj bi jih njegov nekdanji telesni stražar, ki je v predsednikovih prostorih skrivaj posnel za več sto ur pogovorov. Na enem od posnetkov je mogoče slišati glas, podoben Kučminemu, ki ukazuje, naj opravijo z novinarjem. Vendar pa tega ne bodo mogli uporabiti kot obremenilne dokaze, saj telesni stražar, ki se skriva v tujini, s preiskovalci noče sodelovati.

Gongadzejevi morilci so bili pripadniki policijskih sil.
Gongadzejevi morilci so bili pripadniki policijskih sil. FOTO: Reuters

Urednika urednik internetnega časopisa Ukrajinskaja Pravda, ki je v svojih člankih ostro kritiziral vlado predsednika Kučme, so ugrabili in ubili septembra 2000. “Ljudje, ki so ga ugrabili, so ga že od začetka nameravali ubiti,” je prepričan javni tožilec. “Takoj, ko so sedli v avto, so se pojavili trije policisti in ga pretepli. Na kraju zločina so ga zvezali, ga polili z bencinom in zažgali. Tako so ga ubili.” Preiskava novinarjeve smrti se je z mrtve točke premaknila šele po spremembi oblasti v državi. Novi predsednik Viktor Juščenko pa se je v predvolilnem boju zavezal, da bo odgovorne pripeljal pred sodišče.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja