Tujina

FOTO: Umor Kuciaka na Slovaškem sprožil največje proteste po žametni revoluciji leta 1989

Bratislava, 09. 03. 2018 20.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Slovaškem se je na protestih proti vladi in korupciji zbralo več deset tisoč ljudi. Protest, največji po žametni revoluciji leta 1989, je vzpodbudil umor preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka. Protesti so se sicer začeli mirno, a je slovaški premier Fico še posvaril, da bi protestniki lahko napadli javne ustanove.

Več deset tisoč Slovakov se je danes zbralo na protestih proti vladi in korupciji v državi. Najnovejše protivladne proteste na Slovaškem je vzpodbudil umor novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke konec minulega meseca. Po poročanju slovaškega dnevnika Sme se je v Bratislavi danes zbralo približno 40.000 ljudi.

Gre za največji protest v državi po žametni revoluciji leta 1989. Protesti so se začeli mirno. Slovaški premier Robert Fico je še danes posvaril, da bi protestniki lahko napadli javne ustanove.

Protestniki so nosili transparente, na katerem je bilo moč prebrati gesla, kot so Fico odstopi, Želimo dostojno Slovaško in Fico v postelji z mafijo.

Protesti danes potekajo tudi pred slovaškima veleposlaništvoma v Pragi in Berlinu.

Predsednik države Andrej Kiska, ki je po umoru novinarja pozval k spremembam v vladi ali predčasnim volitvam, je danes na pogovore povabil premierja Fica in predsednika parlamenta Andreja Danka. Na pogovorih naj bi poskušali razrešiti politično krizo v državi, a trojici ni uspelo doseči dogovora o skupnem sporočilu.

Slovaško so zajeli največji protesti po letu 1989.
Slovaško so zajeli največji protesti po letu 1989. FOTO: AP

Po umoru Kuciaka, ki je pisal o povezavah med najvišji slovaškimi politiki in italijansko mafijo, je v državi prišlo do politične krize. Manjša koalicijska stranka Most-Hid je zagrozila z izstopom iz koalicije, če ne bo odstopil notranji minister Robert Kalinak, ki je sicer član Ficove vladajoče stranke Smer-SD.

Fico je že nakazal možnost, da bi odslovil Kalinaka. Ob koncu tedna je sicer napovedano srečanje med Ficom in prvakom stranke Most-Hid Belo Bugarjem. Če bo Kalinak ostal na ministrskem položaju in Most-Hid zapusti koalicijo, bo Slovaška dobila manjšinsko vlado ali predčasne volitve.

Slovaško je v četrtek in danes obiskala delegacije Evropskega parlamenta. "EU bo storila vse za podporo preiskave njegove (Kuciakove) smrti," je danes na Twitterju objavil vodja delegacije Claude Mores.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik443897
10. 03. 2018 10.34
+4
Ko so pri nas Krambergeraj smo Slovenci rablje izvolili na najvišje poloćaje in ti je edina razlika med normalnimi Slovaki, in bolanim narodom Slovencem !!!
ferencz 1
10. 03. 2018 07.58
+7
Enaka politična mafija jim vlada, kot pri nas.
evasle
10. 03. 2018 07.32
+15
Da se narod množično odzove, mora biti večina pametnih, pogumnih, kritičnih do oblasti. Zavidanja vredno je, da imajo Slovaki tudi izjemno prodorne mlade ljudi, kar je najboljša pot k napredku države. V Sloveniji smo mladi in stari totalno apatični. TV in časopisi poročajo o ropanju našega denarja, krivcih za bančno luknjo, pa se ne zgodi NIČ. Če se ljudstvo masovno odzove, lahko pride do izboljšanja, sicer pa je vse po starem. Pri nas si čudak, če kritiziraš oblast in sistem. Nimamo zdrave miselnosti, kritike in zahtev do vladajočih. Zato se sistemi rušijo (bančni, zdravstveni, pokojninski, sodstvo...), ker ni nobenega upora in dejansko z apatijo dovolimo, da se to počne. Čestitke Slovakom. Pametni ljudje, katastrofa pa je, da sta bila ubita dva pametna, poštena, prodorna, mlada človeka, stari lo.po.vi pa lepo živijo dalje. Zločin kaže, da je bil zelo blizu in da je imel prav. Upam, da jim uspe kaj spremeniti. Poti nazaj ni. Mi smo pa še vedno ujetniki starih rdečkarjev.
Uporabnik443897
10. 03. 2018 10.41
+3
Od nas starih od 68 naprej ne moreš pričakovati revolucije ali vstaje, saj se mučimo s tem da zvečer ne gremo lačni spat. Mladi ki so pa motor UPORA, je pa naša etična vlada nagnala v tujino, baje kar 6 tisoč na leto. In ta začaran krog se nadaljuje, novinarji pa hvalijo vlado in pljuvajo po drugače MISLEČIH !!!
Alllll
09. 03. 2018 21.40
+6
Mi pa volit novega klovna, izbranca levakov
razocarani
09. 03. 2018 22.08
+0
a je janez kaj boljsi ,,daj spelji se mu v rit ,ali pa si ze notri ,,res se mi gabite fanatiki tega barabina ,,janez je sele mafijas ,se kucan se ga boji sicer pa fanatiki kot si ti bi se morili za njega ,,,
Uporabnik443897
10. 03. 2018 10.47
+0
Kje v članku je omenjen Janez, pa ja dajte mir s tem človekom, saj ne more biti in človek ki je od 25 letih samostojne Slovenije bil 5 let na oblasti vsega KRIV. Ste levo usmerjeni pomilovanja VREDNI !!!
razocarani
11. 03. 2018 09.00
+1
PREBERI KAJ JE NAPISAL TALE JUNAK NA VRHI IN NJEMU ODGOVARJAM SEDAJ PA SE TEBI ,,KOT VIDIM SI ZELOOOO PRIZADET CE KDO POKRITIZIRA TVOJEGA JUNAKA ,,,
Krpan Martin
09. 03. 2018 21.18
+17
gremo Slovaki!!