Tujina

Umor desetih priseljencev zakrivili neonacisti

Hannover, 14. 11. 2011 16.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odkar so odkrili dokaze, ki bremenijo neonaciste umora devetih priseljencev, je policija aretirala že drugega osumljenca. Prijeti je član doslej neznanega neonacističnega gibanja Nacionalsocialistično podzemlje.

V napadih je bilo ubitih osem turških in en grški priseljenec. Dokaze o obstoju skupine je policija odkrila šele potem, ko se je eden izmed domnevnih članov predal, dva druga člana pa sta si sodila sama. Osumljenko Beate Z. je policija priprla po oboroženem ropu v vzhodnem delu mesta Eisenach. Policiji se je predala v torek, potem ko je v mestu Zwickau razstrelila najemniško stanovanje, v katerem je živela.

Prijeta osumljenka je pred aretacijo razstrelila podnajemniško stanovanje, v katerem je policija našla večjo količino obremenilnih dokazov.
Prijeta osumljenka je pred aretacijo razstrelila podnajemniško stanovanje, v katerem je policija našla večjo količino obremenilnih dokazov. FOTO: Reuters

Policija je kmalu po njenem prijetju odkrila posmrtne ostanke dveh njenih sodelavcev, Uweja B. in Uweja M., ki ju je policija prav tako preiskovala zaradi oboroženega ropa, našli pa so ju v ostankih požganega karavana v mestu Zwickau. V vozilu so sodni izvedenci našli tudi pištolo, s katero je bila leta 2007 v mestu Heilbronn ubita nemška policistka. Nemški mediji domnevajo, da so med preiskavo odkrili tudi drugi kos strelnega orožja.

Policija je odkrila, da je umore priseljencev med letoma 2000 in 2007 snovala in izpeljala desničarska frakcija Nacionalsocialistično podzemlje.
Policija je odkrila, da je umore priseljencev med letoma 2000 in 2007 snovala in izpeljala desničarska frakcija Nacionalsocialistično podzemlje. FOTO: Reuters

Hans-Werner Wargel, vodja spodnjesaškega oddelka za ustavno varstvo, je ob tem poudaril, da se Nemčija "sooča z najhujšim primerom desničarskega nasilja v zadnjih desetletjih“. Hladnokrvne umore devetih priseljenskih lastnikov lokalov je kot nacionalno sramoto ostro obsodila nemška kanclerka Angela Merkel. Med klici vladi, da vnovič sproži zakonsko prepoved delovanja vseh skrajno desničarskih strank je Merklova poudarila, da ne bo v boju proti desničarskemu nasilju ostal niti en kamen na kamnu. Med strankami, ki so najbolj na udaru, je skrajna desničarska stranka Nationaldemokratische Partei Deutschland (NPD), ki je v letu 2010 za delovanje prejela kar 1,06 milijona evrov davkoplačevalskega denarja.

Popolno preiskavo zahteva tudi turška vlada. "Aretacije članov neonacistične teroristične organizacije kaže, da imamo prav tako mi, kot naši izseljenci, ki poudarjajo na vse večji vzpon skrajnih desničarskih, rasističnih in ksenofobnih dejanj,“ je v izjavi za javnost poudarilo turško zunanje ministrstvo.

Odred rjavosrajčnikov

Policija je zaradi suma, da je član Nacionalsocialističnega podzemlja že od devetdesetih let dalje, priprla tudi 37-letnega Holgerja G. Policija ga sumi posojanja vozniškega dovoljenja in potnega lista trem drugim domnevnim članom skupine.

Umorjene žrtve so bili predvsem priseljenski lastniki manjših lokalov – predvsem lastniki manjših prodajaln s hitro hrano in stojnic – storilci pa so jih sredi belega dne ustrelili kar na njihovem delovnem mestu. Umori so se zgodili med letoma 2000 in 2007. V Nemčiji je svoje novo domovanje našlo več kot tri milijone Turkov, država pa je oktobra obeležila 50. obletnico delavskega dogovora, po katerem je bil Turkom dovoljen številčni vstop in zaposlovanje v državi.

Policija umorov sprva ni povezovala z neonacisti, vse dokler ta teden niso našli obeh kosov strelnega orožja. Med zaseženimi obremenilnimi dokazi je policija našla propagandni material Nacionalsocialističnega podzemlja, DVD-je pripravljene za odpošiljanje na tiskovne agencije, med prejemniki pa so bili tudi muslimanski kulturni centri.

Že samo ime gibanja – Nacionalsocialistično podzemlje (v nemščini Nationalsozialistischer Untergrund) spominja na Hitlerjevo Nacionalsocialistično ali nacistično stranko. Beate Z. bremenijo obtožbe za umor, poskus umora, požig in članstvo v teroristični organizaciji.

V Nemčiji živi več kot tri milijone turških priseljencev, ki so pogosto tarča skrajnih desničarjev.
V Nemčiji živi več kot tri milijone turških priseljencev, ki so pogosto tarča skrajnih desničarjev. FOTO: Reuters

Nemška skrajna desnica je sicer maloštevilna in politično marginalizirana, a periodični napadi na imigrante vzbujajo vse več strahu. Nemški mediji so skupino iz Zwickaua poimenovali "odred rjavosrajčnikov“, Nemčija pa se je med letoma 1970 in 1990 soočila že z nasilnimi napadi skrajne levice in teroristične celice Odredov rdeče armade.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hashim-thaqi
17. 11. 2011 10.14
LJUDJE BOŽJI KAJ NI ŽE HUDO TISTEMU KI ZAPUŠČA SVOJO DOMOVINO IN GRE ZA BOLŠI KOS KRUHA PO SVETU KAJ GA JE TREBA ŠE UBIT.ZATO BI BILO SMISLENO ALI USTAVIT UBIJALCE ALI PRISELJEVANJE
ivan res grozni
25. 10. 2018 16.02
K sreči sta se Einstein (židovski migrant) in oče Steva Jobsa, ustanovitelja Appla (iranski migrant) izognila tali usodi.
srpko
14. 11. 2011 22.45
lolipoly14.11.2011, 22:070 Je že ers kaj si napisal. Z lepotno napako: NISO VEČ SLOVENCI. Jih je sram povedat da so slovenci. So "vindiši" na Koroškem in...še drugi.....
lolipoly
14. 11. 2011 22.07
-1
@srbko Slovenski priseljenci, ki si jih nastel , po drzavah niso vec priseljenci , ampak enakopravni drzavljani v drzavi , kateri zivijo, ker so sprejeli jezik in navade kot je tam, se ne locujejo od domacinov, zato ni razlike, razen da so bolj delavni.
lolipoly
14. 11. 2011 22.01
Ne vem zakaj sploh imate prostor za komentarje, ce jih pa brisete? Ko se napise resnica , tako kot je, ne pa tako kot jih medija predstavlja , se komentar zbrise....RES?
QueerAsYou
14. 11. 2011 20.28
enadve Kako lahko opravičujete umore!? Ti ljudje so morili! Verjamem da tudi priseljenci napadajo geje, ampak tudi domačini niso nič boljši! Ampak ne opravičujte ene, druge pa skoraj častite!
storm.
14. 11. 2011 20.25
+2
Nehajte ze enkrat. Turke v turcijo, nemce v nemcijo, slovence v slovenijo pa bo mir. Oziroma priseljevanje bi se moralo omejit vsaj na raso. Ce ne pa lahko tudi ukinemo meje saj potem takem ne vidim razloga zakaj so sploh bile ustanovljene ce misli ze cisto vsak narod se po mili volji selit in okoli sirit svojo raso, kulturo in vero. Ps: Admin komentarja nisem napisal da bi bil zaljiv ali nestrpen zato ne brisi.
enadve
14. 11. 2011 20.14
@ AufbiksMB V naravi poteka naravna selekcija, pri človeku pa kulturna selekcija - posledica višje inteligence. @ QueerAsYou V Nemčiji je največji problem verni del Turkov in Arabcev. Čeprav se z nekaterimi stvarmi, ki jih je zapisal Tilo Sarazzin ne strinjam (da so muslimani manj inteligentni), pa ima prav v tem, da je evropsko kulturno okolje popolnoma drugačno kot arabsko-islamsko. Sarazzin je tudi izpostavil, da pri Poljakih, Rusih, državljanih bivše Jugoslavije skorajda ni problemov pri integraciji in normalno upoštevajo nemško kulturno okolje, nekaj drugega velja za verni del Arabcev in Turkov. Za tebe bi bil problem tudi, ker veliko Turkov odkrito napada homoseksualce, vendar se to pomete pod preprogo, da ni bi zbujali proti-priseljenskih čustev. Tako da zgodba ni vedno črno-bela. Lp
ivan res grozni
25. 10. 2018 16.05
Britanija gre iz EU zaradi poljskih migrantov! Azijski so poslušni in jih ne motijo, Poljaki hočejo biti glavni. Vsekakor so nacisti manj inteligentni, saj "padajo" na laži o migrantih.
QueerAsYou
14. 11. 2011 19.12
AufbiksMB QueerAsYou: zival je bolj razumna kakor pa marsikaterr clovek, tak da ne zali zvali! Na žalost neonacisti spadajo v nerazumna bitja!
ivan res grozni
25. 10. 2018 16.06
AufbiksMB
14. 11. 2011 19.06
QueerAsYou: zival je bolj razumna kakor pa marsikaterr clovek, tak da ne zali zvali!
QueerAsYou
14. 11. 2011 19.02
AufbiksMB QueerAsYou: Invalidi ob rojstvu bi po naravnih zakonih tak umrli, poznejsi invalidi ki so pa skupnsot za njih poskrbi. Am zakaj bi se pa spravljali na starejse? to si tak mimo vseko. Da te ni sram! ___ Kaj bos rekel da zival ki se nerazvije dobro in se rodi da v naravi prezivi?! Mi nismo živali, ampak razumna bitja! No, vsaj večina nas!
QueerAsYou
14. 11. 2011 18.46
AufbiksMB QueerAsYou: Invalidi ob rojstvu bi po naravnih zakonih tak umrli, poznejsi invalidi ki so pa skupnsot za njih poskrbi. Am zakaj bi se pa spravljali na starejse? to si tak mimo vseko. Da te ni sram!
LovecNaKomuniste
14. 11. 2011 18.35
V teh časih, ko priseljenci vzamejo delo domačinom se bo še kateremu drugemu narodu, ne samo Nemcem dvignil pokrov. Samo še vprašanje časa je.
QueerAsYou
14. 11. 2011 18.30
Kazenski zakonik Republike Slovenije (KZ-1) v 297. členu določa kazensko odgovornost za tiste, ki javno spodbujajo sovraštvo, nasilje ali nestrpnost. Kaznuje se, kdor javno spodbuja ali razpihuje narodnostno, rasno, versko ali drugo sovraštvo, razdor ali nestrpnost. Leta 2008 je kazenski zakonik podlage za pregon razširil tudi na javno spodbujanje k neenakopravnosti zaradi telesnih ali duševnih pomanjkljivosti ali spolne usmerjenosti. Po tem členu KZ-1 se kaznuje tudi, kdor javno širi ideje o večvrednosti ene rase nad drugo ali daje kakršnokoli pomoč pri rasistični dejavnosti ali zanika, zmanjšuje pomen, odobrava, omalovažuje, smeši ali zagovarja genocid, holokavst, hudodelstvo zoper človečnost, vojno hudodelstvo, agresijo ali druga kazniva dejanja zoper človečnost
QueerAsYou
14. 11. 2011 18.28
AufbiksMB ce nebi bilo priseljence in bi vsaki clovek zivel na svoji zemlji v svoji kulturi in je ne silil drugim ter ljudje sobivali z svojim ljudtsvom ter bi drzave bile naroden in ne kakor danes podjetniske bi tudi vsi ljudje lahko med seboj se normlano razumel Bi se pa na invalide, starejše ali homoseksualce spravii! Ti ljudje nimajo pravih vrednot tako da iščejo prepir kjerkoli!
ivan res grozni
25. 10. 2018 16.22
Zahodna civilizacija gradi svoj razvoj na vojnah v tretjem svetu in čuvanju miru v svojih državah. O takem načrtu govorijo knjige številnih zahodnih mislecev. Teroristi so nekoliko pokvarili načrte, saj razviti svet ne živi več popolnoma mirno.
ivan res grozni
25. 10. 2018 16.26
Pred zahodnimi agresijami in pred kolonializmom so tuji živeli daleč stran. Če jih pa bombardiraš ali ekonomsko izčrpaš morajo v svet pa, če si to želijo ali ne.
AufbiksMB
14. 11. 2011 17.49
mcc: Danasnji kapitalsiti prodajajo avte ven. jas jih nebi kar vozite se s konji! ,,ne sovrazi nekoga ker je drugacen !!!" kar drzi se tega in ne sovrazi ljudi ki zelijo ohraniti svojo vrsto in z svojimi sobivat!
mcc
14. 11. 2011 17.46
AufbiksMB kr neki ,,, to je isto kot bi jst prepovedal nemcem da prodajajo svoje avte izven nemcije,,,itd povsod so dobri in slabi ,,ne sovrazi nekoga ker je drugacen !!!
ivan res grozni
25. 10. 2018 16.24
Nemci in drugi ne prodajo avtov zato, ker bi radi imeli nerazvite ampak samo zaradi lastnih profitov. Svoj standard gradijo prav na nerazvitih; na poceni surovinah in ceneni delovni sili.