Tujina

S solzivcem nad protestnike

Atene, 11. 12. 2008 10.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
7

V Grčiji se protesti zaradi smrti petnajstletnika nadaljujejo že peti dan. Jezni mladi so z molotovkami napadli nekaj policijskih postaj, na policiste so se spravili tudi s kamenjem.

Pred grškim konzulatom v Bordeauxu so neznanci davi zažgali dva avtomobila. Iz poslopja konzulata so evakuirali osem ljudi.
Pred grškim konzulatom v Bordeauxu so neznanci davi zažgali dva avtomobila. Iz poslopja konzulata so evakuirali osem ljudi. FOTO: Reuters

Po petih dneh nemirnih protestov zaradi smrti petnajstletnika, ki je umrl pod streli policista, je že kazalo, da se bodo razmere v Grčiji zdaj malce umirile. A protestniki so po dokaj mirni noči in osamljenih spopadih med policijo in protestniki v okolici univerze v Atenah in Solunu spet začeli z vsesplošnimi nasilnimi protesti. Tako so v Atenah in okolici z molotovkami in kamenjem napadli nekaj policijskih postaj. Poškodovan je bil mimoidoči, ki ga je zadel kamen. Odpeljali so ga na zdravljenje v bolnišnico.

Peti dan protestov so se spopadi vneli tudi pred največjim grškim zaporom v atenskem predmestju Kojrdalos, kjer so protestniki policiste obmetavali s kamenjem in drugimi predmeti.

Jezni mladi v znak protesta še vedno zasedajo 15 univerzitetnih stavb in okoli sto srednjih šol v Atenah in Solunu. Več deset mladih tako med drugim ostaja zabarikadiranih v stavbi univerze v Solunu, kjer naj bi po navedbah profesorjev prišlo tudi do plenjenja in uničevanja njihovih kabinetov. Policija pri tem ne sme posredovati, saj tako določajo grški zakoni.

Nemiri, ki sledijo smrti petnajstletnika, naj bi bili najhujši v zadnjih desetih letih.
Nemiri, ki sledijo smrti petnajstletnika, naj bi bili najhujši v zadnjih desetih letih. FOTO: Reuters

Demonstracije tudi drugod po Evropi

Demonstracije v podporo protestov v Grčiji so danes potekali tudi drugod po Evropi. V danski prestolnici je protestiralo okoli 150 ljudi, ki so policiste obmetavali s steklenicami in barvo. Policija je priprla 63 ljudi.

Spopadi so v noči na četrtek izbruhnili tudi v Madridu in Barceloni. Ranjenih je bilo devet ljudi, med njimi trije policisti, aretiranih je bilo 11 oseb.

Naboj ni bil izstreljen neposredno v najstnika

Najbolj nasilne proteste v zadnjih desetih letih je sprožila smrt petnajsletnika, ki naj bi ga ubil policist. Dva varuha zakona sta tako že stopila pred sodišče, ki je za oba odredilo pripor. Eden je obtožen umora, drugi pa sodelovanja pri umoru.

Po njunih besedah oziroma besedah njunega zagovornika naj policist ne bi streljal neposredno v petnajsletnika, ampak naj bi zgolj streljal v opozorilo. Skupina 30 mladih naj bi namreč v policijsko vozilo metala kamenje, molotovke in druge predmete. Izjave naj bi potrjevalo tudi balistično poročilo, ki kaže na to, da se je naboj verjetno odbil od neke trde površine, preden je zadel fantovo telo. Osumljeni policist je že pred tem trdil, da se je krogla odbila od pločnika.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jinks
11. 12. 2008 19.58
Nesmiselno vse tole nasilje. Policija bi morala prevzeti odgovornost se opravičiti, pravosodje kaznovati morilca, in le takšna država bi ohranila zaupanje v državni aparat ter svoje institucije.
maximus35
11. 12. 2008 18.43
Kaj še ne mislijo nehat?!
Gasper Bohorc
11. 12. 2008 15.23
gremo še mi kako malo razbit?
porka.malorka
11. 12. 2008 13.48
To razbijte vse. Tudi pri nas tega manjka
b77
11. 12. 2008 12.58
zaradi odbite krokle taka škoda in razdejanje! Res manka en Castro da bi naredu red!
kuzapazi5
11. 12. 2008 11.57
Zgleda, da bo res treba še kakšnega počit. Vprašanje pa, kaj bi spet to potegnilo za sabo. Tudi tisti, ki bi streljali so ljudje in njihovi bližnji so mogoče v tej množici.
rusic
11. 12. 2008 11.54
Kitajci bi že naredili red. Par huliganov bi morali lepo ustreliti, pa bi se drugi ukenjali.....