Tujina

Umikajo sporno zelenjavo

Dunaj, 29. 05. 2011 15.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Avstriji in na Češkem iz prodaje umikajo špansko zelenjavo. Živila bi lahko bila okužena z nevarno bakterijo Ehec.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. FOTO: Reuters

Avstrijska agencija za varnost hrane je potrošnike pozvala, naj uničijo organsko pridelano zelenjavo iz Španije, ki je bila naprodaj v nekaterih avstrijskih trgovinah. Omenjena živila bi bila namreč lahko okužena z nevarno bakterijo Ehec.

Sumljive kumare, paradižniki in jajčevci španskega proizvajalca Frunet so bili v Avstrijo dostavljeni prek nemških distributerjev, po navedbah agencije pa naj bi špansko zelenjavo že umaknili iz 33 avstrijskih trgovin.

Tudi na Češkem so danes s trgovskih polic umaknili organske kumare iz Španije. Češka agencija za kmetijstvo in prehrano je ob tem sporočila, da so bile kumare iz sporne pošiljke poslane tudi na Madžarsko in v Luksemburg. Od tam sicer za zdaj ne poročajo o okužbah.

Doslej je v Nemčiji zaradi črevesnih bolezni, ki jih povzroča bakterija Ehec, umrlo že deset ljudi, o okužbah pa poročajo tudi iz nekaterih drugih evropskih držav. Na Švedskem so v bolnišnice sprejeli okoli deset ljudi, ki so bili v zadnjih dveh tednih v Nemčiji, na Danskem pa je z izbruhom okužbe povezanih devet primerov.

Bakterija Ehec povzroča hemolitični uremični sindromom. Simptomi okužbe so močna driska, ki jo včasih spremlja tudi krvavenje. Bakterija lahko povzroči notranje krvavitve in odpoved ledvic. Živi v črevesu prežvekovalcev, prenaša pa se prek neopranih in toplotno neobdelanih živil.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

manki
30. 05. 2011 19.12
a se komu kaj sanja a je dovolj da kumarce samo dobro operemo al mora bit vsa zelenjava termično obdelana? a se ta bakterija pojavlja samo na olupku al tud v notranjosti zelenjave? sploh nikjer nič ne povejo kako se izognit temu da bi se okužli.samo neki zagotavljajo da bakterije ni pri nas ve pa itak ne nihče prek kok preprodajalcev pride hrana...kako zdej kupovat zelenjavo in kako jo pripravljat? a samo pazimo da jo dobro operemo al kako?
purja kolt
30. 05. 2011 13.31
Odpri.oci29.05.2011, 16:0124 Nič bat.... v Sloveniji se umik s trgovskih polic ne bo zgodil...... in to samo zato, ker ,na srečo, ni bilo pošiljk tega proizvajalca v Slovenijo. lahko samo Bogu se zahvalimo za takšno naključje.
Odpri.oci
29. 05. 2011 16.01
Nič bat.... v Sloveniji se umik s trgovskih polic ne bo zgodil......