Tujina

Srce parajoči prizori

Tel Aviv/Gaza, 20. 01. 2009 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
L.H./STA/U.Z.
Komentarji
86

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun si je v Gazi ogledal škodo, ki je nastala med tritedensko ofenzivo izraelske vojske in se zavzel za preiskavo napadov.

Predstavnik izraelske vojske v Tel Avivu je povedal, da ponoči na jug Izraela ni bila izstreljena nobena Hamasova raketa, zato so izraelske sile nadaljevale umik iz Gaze.

Umik iz Gaze
Umik iz Gaze FOTO: Reuters

V preteklih dneh je bilo slišati, da želi Izrael umik končati do današnje zaprisege novega ameriškega predsednika Baracka Obame, vendar pa je tiskovna predstavnica vojske Avital Libovič to zanikala: "V tem trenutku nihče ne govori o popolnem umiku iz Gaze, ta bo odvisen od razmer na terenu."

Voditelji arabskih držav so se na srečanju v Kuvajtu zavzeli za nudenje vseh oblik pomoči za obnovo Gaze, vendar pa niso oblikovali posebnega sklada za pomoč razdejanemu palestinskemu območju. Prav tako članicam Arabske lige ni uspelo doseči enotnega stališča glede izraelske ofenzive na Gazo.

Neimenovani predstavnik izraelske vojske pa je dejal: "Postopoma zmanjšujemo število vojakov na območju Gaze, vendar pa so vojaki v okolici območja v stalni pripravljenosti in se lahko zelo hitro odzovejo na razmere." 

Ban Ki Mun: Strašno in nesprejemljivo

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je med obiskom v Gazi za nezaslišano označil izraelsko bombardiranje treh poslopij ZN na območju in se zavzel za preiskavo napadov. Zahteval je zagotovila, da se to ne bo več ponovilo, obiskal pa je tudi izraelsko mesto Sderot in pri tem kritiziral palestinsko raketiranje.

Po zadnjih podatkih je izraelska ofenziva zahtevala najmanj 1414 žrtev. Na izraelski strani je bilo smrtnih žrtev 13.

Prizore, ki jih je videl ob obisku Gaze, je označil za "srce parajoče" ter se zavzel, da je treba odgovorne poklicati na odgovornost. Vnovič je odločno protestiral zaradi napadov in se zavzel za preiskavo napadov. "Sem preprosto zgrožen. Ne morem opisati tega, kaj občutim ob tem, ko sem si ogledal prizorišče prostorov Združenih narodov," je dejal Ban. Ob tej priložnosti se je na lastne oči prepričal o škodi, ki jo je to območje utrpelo med tritedensko ofenzivo izraelske vojske.

Napovedal je, da namerava na območje Gaze še ta teden poslati visoko misijo ZN, ki bo preučila škodo in možnosti obnove po izraelski ofenzivi. Po palestinskih ocenah je bilo v ofenzivi popolnoma uničenih več kot 4000 poslopij, 17.000 je bilo poškodovanih, celotna škoda pa naj bi znašala okoli dve milijardi ameriških dolarjev. Med poškodovanimi zgradbami je tudi kakih 50 objektov ZN. 46.000 razseljenih prebivalcev Gaze še vedno biva v zavetiščih ZN.

1414 žrtev

Število smrtnih žrtev ofenzive med Palestinci je medtem naraslo na 1414, potem ko so reševalne ekipe izpod ruševin potegnile nova trupla, nekaj ljudi pa je v bolnišnicah podleglo poškodbam. Dva otroka sta danes umrla v eksploziji granate, ki naj bi jo za sabo pustila izraelska vojska. Kakih 5500 Palestincev je bilo v ofenzivi ranjenih.

Protesti proti vojni v Gazi potekajo tudi v Tajvanu.
Protesti proti vojni v Gazi potekajo tudi v Tajvanu. FOTO: Reuters

Izrael svojo pomoč pri obnovi Gaze pogojuje s tem, da obnove ne sme voditi gibanje Hamas, ampak mednarodna skupnost ob sodelovanju ZN, Egipt in oblasti palestinskega predsednika Mahmuda Abasa. To je Olmert tudi ponovil na današnjem srečanju z Banom. Kot je poudaril, je Hamas v celoti odgovoren za uničenje območja Gaze in napade na nedolžne civiliste, zato ne sme voditi procesa obnove in si na ta način pridobivati legitimnosti.

Izraelska zunanja ministrica Cipi Livni pa je sporočila, da Izrael mejnih prehodov z Gazo ne bo odprl, dokler ne bo dosežen napredek pri vprašanju izraelskega vojaka Gilada Šalita, ki so ga junija 2006 v napadu zajeli palestinski skrajneži z Gaze in je še vedno v ujetništvu. "Očitno je, da bosta Hamas in mednarodna skupnost pritiskala na Izrael glede prehodov in drugih vprašanj ... Zato zdaj jasno pravim – če obstaja nekaj, kar Hamas hoče od Izraela, je tu oseba, ki jo hočemo imeti – Gilad Šalit," je v današnjem govoru povedala Livnijeva in dodala, da je to neločljivo povezano.

Hamas slavi zmago

Gibanje Hamas zahteva odprtje mejnih prehodov z Gazo, k čemur so Izrael pozvale tudi Evropska unija in več ključnih evropskih držav, saj bi to omogočilo vzpostavitev trajnega premirja v Gazi. Ko je Hamas v nedeljo razglasil enotedensko prekinitev ognja, je namreč sporočil, da daje s tem Izraelu čas za umik vojakov z območja Gaze in odprtje mejnih prehodov z Gazo.

V Gazi se je sicer danes zbralo več deset tisoč privržencev Hamasa, ki praznujejo zmago upora proti izraelskim okupacijskim silam. Množica, opremljena z zelenimi zastavami Hamasa, je zapolnila trg v središču Gaze, nasproti uničenega poslopja palestinskega parlamenta, piše dpa. Poleg zmagovalnih sloganov je slišati gesla proti Izraelu in tistim arabskim državam, ki naj bi z njim kolaborirale, kot sta Savdska Arabija in Egipt, ter proti predsedniku Abasu.

Čeprav je bila v ofenzivi očitna vojaška premoč Izraela, Hamas trdi, da je iz spopadov izstopil kot zmagovalec, saj se mu je uspelo upreti izraelski vojski in je med ofenzivo na ozemlje Izraela izstrelil na stotine raket. Znak, da je gibanje ohranilo nadzor na območju, naj bi bile tudi Hamasove uniformirane varnostne skupine, ki že patruljirajo v Gazi. Shoda Hamasovih privržencev danes potekata tudi v Han Junisu na jugu in Bejt Lahiji na severu območja Gaze.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (86)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dr.psiho
22. 01. 2009 12.33
ah dej ziklon...kaj jaz rabim tebi razlagat...tako jaz govorim in moj okoliš...kaj to ni slovenščina...???si kaj skritega ugotovil...? ja bi lahko v kolikor bi vedel kje živim mar ne..
ResSteBolniki
21. 01. 2009 14.36
d.d - v bistvu si se sam definiral, pač ne moreš iz svoje kože četudi bi se rodil v Lipici - saj razumeš, kajne? tvoji ćefurizmi: "Dopada" … "študenkinja" ... "kaznjevanja" lp
ResSteBolniki
21. 01. 2009 14.31
d.d - Mislim da ti je pred časom nekdo lepo napisal definicijo nicka in moram reči, da se popolnoma strinjam z njim.
dr.psiho
21. 01. 2009 13.11
ja mogoče ti tako vidiš ziklon,samo nespadam...kaj je pa stabo narobe da imaš to mrtvaško glavo...tudi ti potrebuješ pomoč...glava ti je v stiku...
JanZiska
21. 01. 2009 12.50
nič mi ne pada
ResSteBolniki
21. 01. 2009 12.21
d.d - očitno pripadaš nižji rasi čez kolpo :)
dr.psiho
21. 01. 2009 11.23
men je pa všeč to da je debela...špeha kolobarjev toliko ,da jo lahko primerjamo z veliko srbijo...rekel ji pa bom debeli špohtlić...kaj se ti to tudi dopada sobieski
JanZiska
21. 01. 2009 11.08
všeč mi je beseda študenkinja!
dr.psiho
21. 01. 2009 11.04
12345s špohle imajo v merkurju...tudi take sterilne...
dr.psiho
21. 01. 2009 11.03
tako imaš prav živela Eu in upam da se bo streznila glede takih ,ki samo žalijo in povzročajo slabo,da bojo tudi nekje odgovarjali. 12345s zame pa si le debela punčka ,ki ima resne promleme s svojo psiho....uluja se bo mogoče tudi v SI zgodila pa bomo pol videli kaj pomeni ustaštvo in kaj četništvo...ok..ni blema za fetiš špohtlić. Živela eu ha ha
12345s
21. 01. 2009 10.35
d.d. tvojih neevropskih ambicij ne morejo skriti komentarji,ki mi jih posvečaš. Če pa tvoji "politični argumenti" držijo,potem si ti moj fetiš,ki si ga bom privoščila vsakič ko bom imela čas. ...pa še eno bolhico za tvojega ustaškega rahmetli babota... Živela E.U.!
dr.psiho
21. 01. 2009 10.11
12345s da te malo opišem in reci če sem uganil..samska punčka okoli 2o let,vsekakor temni kartki lasi,debele postave,večna študenkinja..vsekakor neslovenka,razočarana v življenju...bivši fant z juga...Punca ti pa imaš dosti osebnih problemov...in jaz nisem psihijater da jih rešujem...zato si poišči pravo pomoč....mene pa pusti na miru in neobremenjuj me s svojim nazadnjaškim mišljenjem....
dr.psiho
21. 01. 2009 10.01
kdo to pravi kavkazijka ali da rečem znanstveno TURKINJA ali po vaše srbkinja...punčka raje vzami špohtel in jo očisti potem boš našla fantka in smisel življenja...
ResSteBolniki
21. 01. 2009 10.00
A jim bojo Izraelci mehanizacijo posodili, da očistijo ruševine - seveda za dober denar :)
12345s
21. 01. 2009 10.00
Moderator, Ti si res Admin.
12345s
21. 01. 2009 09.58
d.d. tvoji komentarji so koncentrat vsega neevropskega!
dr.psiho
21. 01. 2009 09.56
ADmin ta nebi...morala jo bi skrtačiti in z špohtlom očistiti....nesnaga...fuj
dr.psiho
21. 01. 2009 09.53
12345s ti si pa zgubljena osebica....kakšno napeljevanje proti EU......nerabim jaz razlagati tebi bilo kaj....pri meni ni nikoli bilo babota...ali pašaluka...in da ponovno rečem zgodilo se bo prej kaj jaz rečem kakor ti....zanimljivo..ali ne...in tega neboš preprečila z temi tvojimi kislimi možgani...aja pa še to kar ti navajaš je napeljevanje proti EU in proti slovenskemu narodu...ali se punčka nezavedaš...pa še to pišeš samo bedarije in odidi na erotiko mogoče se boš tam bolje obnesla...ali najdi si fanta...bolje bo...lahko tudi obrezanga...
ResSteBolniki
21. 01. 2009 09.50
Namesto đamije si raj skupno grobnico postavte, da ne boste spet po travnikih ležal, ker tle v Sloveniji je tolk zakopanih kosti, da vas nikol ne bojo identificiral!
White_Penguin
21. 01. 2009 09.09
zdaj so prisli ven iz svojih bunkerjev in se hvalijo z zmago, bedaki.