Tujina

'Umetniki in intelektualci, kje ste?'

Berlin, 11. 05. 2010 08.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nemška akademija umetnosti opozarja, da je demokracija na preizkušnji. "Po Evropi se širi desničarski populizem. Rasistične in skrajno desničarske ideje ter akcije so se z obrobja družbe preselile v njeno središče."

Člani Nemške akademije umetnosti so opozorili, da se po Evropi širi desničarski populizem, ki predstavlja resno grožnjo, katere se moramo zavedati. "Rasistične in skrajno desničarske ideje in akcije so se z obrobja družbe preselile v njeno središče,“ so zapisali v izjavi za javnost.

Nemška intelektualna elita se je sestala, saj je zaskrbljena nad zadnjimi dogodki na Madžarskem. Radikalna desničarska stranka Jobbik je namreč na parlamentarnih volitvah požela toliko glasov in podpore volivcev, da bodo njeni člani sedeli v tem visokem domu. Nemškim intelektualcem se to zdi zaskrbljujoče.

Madžarska desničarska stranka Jobbik
Madžarska desničarska stranka Jobbik FOTO: Reuters

Predsednik akademije Klaus Staeck je pozval kulturne elite, naj se ne izogibajo politični odgovornosti. "Veliki umetniki in turbo intelektualci se ne obnašajo kaj dosti drugače kot navadna masa ljudi: v svetu vlada ozračje duhovne razprodaje,“ je dejal Staeck in dodal, da se moramo nujno znova obrniti k demokraciji, ki je v zadnjem času postavljena na preizkušnjo.

Zgodovina uči, da z gospodarsko krizo pride tudi do porasta desničarskih organizacij, ki za nastale razmere obtožujejo drugače misleče, tujce in podobno.

Zašli smo v krizo družbe, pravijo umetniki in pozivajo k aktivnemu sodelovanju v razreševanju nastalih razmer.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zbodljaj
11. 05. 2010 23.35
Že slika pove, kdo je na Madžarskem bolj nestrpen
Matej Ostanek
11. 05. 2010 13.00
@ex-patriot kdo je v prostoru nekdanje jugoslavije naredil probleme desničarji s svojimi nemškimi izstrelki, ali levičarji, in kdo je te prostore povojno renoviral, desničarji verjetno da ne, ,veliki poznavalec zgodovinske prakse?
Matej Ostanek
11. 05. 2010 12.48
@ex-patriot potem pa vsi puške v roko in se pobijajmo med sabo, bolje kot furati to bedno demokracijo a ne... mislim, da bi bili ravno taki kot si ti prvi v zaklonišču, vsaj zgodovinska folklora je taka!
aalex
11. 05. 2010 12.43
jasno, ex-patriot, za 2. svet. vojno so bili krivi židje, romi in slovani...ccc...
fafajonka
11. 05. 2010 10.00
Mi smo u mišji lukn.
Jimi1
11. 05. 2010 09.50
Se strinjam. Zgodovina bi se znala povsem verjetno ciklično ponoviti. Ve se kako je Dolfe prišel na oblast in pogoji so danes že zelo podobni onim v času Viemerske republike. Država zafurana, kapital vlada revnim množicam, pravo, zakonitost in "demokracija" na strani nesramno bogatih, ki nesramno skubijo množice in se valjajo v denarju, države polne prišlekov, ki zbijajo ceno del. sile in vsiljujejo svoje "vrednote" staroselcem... Zanima me le še to, kdo bo tokrat namesto Judov "na udaru"...?
ex-patriot
11. 05. 2010 09.33
Ne gre za drugo kot ponavljajoči se cikel. Levičarji zafurajo državo, izvajajo genocid nad lastnim narodom z neoviranim priseljevanjem drugih kultur, ki imajo več pravic kot domači prebivalci in to človeku enkrat pomeni kaplja čez rob.