Tujina

Umaknili del barikad

Priština, 27. 10. 2011 10.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na severu Kosova so Srbi odstranili del barikad in omogočili nemoten prehod vojakom Kforja. Z delno zaporo bodo še naprej preprečevali prehod Eulexovim pripadnikom. Kosovski poslanci pa so zavrnili pobudo o prekinitvi dialoga z Beogradom.

Srbi na severu Kosova so v skladu z napovedjo že odstranili del barikad, da bi omogočili nemoten prehod silam Kforja. Po en vozni pas so odprli tako na cesti proti mejnemu prehodu Brnjak kot proti Jarinjam in prva vozila Kforja so se po delni odstranitvi barikad malo po deveti uri že odpeljala proti mejnim prehodom s Srbijo.

Slovenski vojaki na Kosovu
Slovenski vojaki na Kosovu FOTO: Reuters
Srbi so del barikad danes najprej odstranili v kraju Zupče v občini Zubin Potok in dve vozili Kforja sta že prečkali barikado na cesti proti prehodu Brnjak. Vozni pas je odprt tudi na cesti, ki vodi do prehoda Jarinje.

Dogovor o delni odstranitvi barikad so v sredo zvečer dosegli župani štirih srbskih občin in predstavniki Kforja. A kot so opozorili Srbi, to še ne pomeni popolnega umika barikad. Z ohranitvijo delne zapore nameravajo še naprej preprečevati prehod pripadnikom misije Eulex.

Župan občine Zubin Potok Slaviša Ristić je potrdil odprtje voznega pasu, s čimer so Kforju omogočili oskrbo njihovih pripadnikov na mejnih prehodih Jarinje in Brnjak. "Upam, da bo Kfor spoštoval našo odločitev in je ne bo zlorabil. Ponavljam, da Eulex ne bo mogel mimo barikad, dokler se ne dogovori z Beogradom oziroma dokler se ne rešijo nesporazumi," je dejal in pojasnil, da to pomeni, da bo Eulex moral pristati, da na prehoda ne bo prevažal kosovskih carinikov.

Kosovski Srbi, ki nasprotujejo namestitvi kosovskih carinikov na mejnih prehodih Jarinje in Brnjak, že od sredine septembra vztrajajo na barikadah, zaradi česar sta motena promet in oskrba. Kfor je od srede minulega tedna poskušal večkrat odstraniti barikade, potem ko jih kljub njegovi zahtevi Srbi niso odstranili sami. Minuli četrtek so pri tem uporabili solzivec. Ranjenih je bilo osem pripadnikov Kforja in 20 Srbov.

Kosovski poslanci za dialog in proti enostranskim potezam Prištine

Hashim Thaci
Hashim Thaci FOTO: Reuters

Kosovski parlament je danes z veliko večino zavrnil zahtevo opozicijskega gibanja Samoopredelitev, da kosovska policija sama odstrani barikade na severu Kosova in da vlada v Prištini prekine marca začeti dialog z Beogradom. Proti predlogu je glasovalo 54 poslancev, podprlo pa ga je 17 poslancev.

Poslanci iz Samoopredelitve so kosovskega premierja Hashima Thacija obtožili, da je odgovoren za nastale razmere na Kosovu, kjer tamkajšnji Srbi od sredine septembra vztrajajo na barikadah na poteh do mejnih prehodov Jarinje in Brnjak.

Thaci pa je na današnjem izrednem zasedanju parlamenta odgovornost za situacijo na severu Kosova delno pripisal tudi misiji ZN na Kosovu (Unmik), ki v tem delu države ni dosledno izvajala svojega mandata in zagotovila pravne države, s čimer je omogočila "vzporedne nezakonite dejavnosti".

Kosovski premier je sicer danes napovedal konec srbskih vzporednih struktur na Kosovu, ki se sedaj skrivajo za otroci in ženskami. Te na barikade vodijo na silo, je menil Thaci. Obenem je vse politične stranke pozval k enotnosti in razumevanju nastale situacije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

calabrezo
28. 10. 2011 14.06
-1
srbi bi uzeli sve qe bi pustili tudi sloveniju oni sanjaju malo preveq
rudra
28. 10. 2011 09.44
+1
A Srbi se pa ne širijo ?
rudra
28. 10. 2011 09.43
-1
A Srbi se pa ne ?
3ccc3
27. 10. 2011 19.26
+2
Evo kaj izjavi Thaci. Kriv je Unmik ... Potem bo za nastalo situacijo kriv kfor ... Treba je vojake umaknt in pričeti etično čiščenje in jih sterat u Albanijo in narediti red v Kosovu in Metohiji. Res žalostno, ko se bere , da shiptarija prevzema oblast v Ameriški namišljeni državi. Pot se ne bo končala tukaj. Ta izmisljen "narod in nacija" nima meja in se bodo širili po vseh državah, kot mikroorganizmi!
diplomacija
27. 10. 2011 14.07
zima prihaja bomo vidli srbske kipe ki bojo zmrznili na cesto tako je bilo nekoc albancev zdej so p srbi na vrsto da zmrzujejo
porka.malorka
27. 10. 2011 13.53
w_sharky27.10.2011, 12:11-3 ... odstranit barikade in vzpostavit pravni red ... hahahaha Pravni red na kosovu hahahahha Ti pa si humorist.
Jobs
27. 10. 2011 13.20
Tile Srbi pa so ren nemočen narod! Samo lajajo naredijo pa nič!!
fleks
27. 10. 2011 13.10
sharky kremšnitar kaj dogaja?a je kej gužve na tržnici?
wsharky
27. 10. 2011 12.11
... odstranit barikade in vzpostavit pravni red ...
rudra
27. 10. 2011 11.40
Tile Srbi pa zgledajo,da so pridni,pa zanič delavci barikade dol barikade gor.Naj se že enkrat odločjo!
Jagoda666
27. 10. 2011 11.18
Zanima me kaj je v Bosni delal Bin Laden?