Tujina

FOTO in VIDEO: Putin v Ukrajini ne vidi revolucije, ampak pogrom

Kijev, 02. 12. 2013 06.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
S.S./M.R./Reuters/STA
Komentarji
244

V Ukrajini protestniki vztrajajo, da mora oblast odstopiti. Opozicija naj bi celo nameravala zavzeti parlament, Putin pa pravi, da so bili protesti pripravljeni v tujini, ne v Ukrajini.

V Bruslju so zatrdili, da ponudba EU Kijevu za sklenitev pridružitvenega sporazuma ostaja na mizi. Uvedbe sankcij proti Ukrajini ne načrtujejo.

Na tisoče protestnikov je bilo ves dan na ulicah ukrajinske prestolnice. Številni blokirajo ministrstva in druge vladne urade ter vztrajajo pri zahtevi o predčasnih volitvah.

Premier Mikolaj Azarov je dejal, da je bil obveščen o namenu opozicije, da zavzame parlament. Pri tem pa je zatrdil, da politična opozicija živi v iluziji, da lahko spodkoplje obstoječi red. Za proteste, ki jih je označil za nezakonite, je tudi menil, da so "ušli z vajeti". "Blokiranje dela državnih institucij ne pomeni miroljubnih demonstracij. To ima vsa znamenja udara," je v pogovoru z veleposlaniki EU, Kanade in ZDA poudaril Azarov. "To je zelo resno," je poudaril. "Iz množičnega protesta je nastal protest, ki je ušel z vajeti," pravi Azarov.

"Smo potrpežljivi, a želimo, da naši partnerji ne mislijo, da je vse dovoljeno," je še povedal premier. Proti miroljubnim protestnikom pa policija ne bo posredovala z nasiljem, je zagotovil.

Oglasil se je tudi predsednik Viktor Janukovič, ki je tako udeležence protestov, kot tudi policiste pozval, naj spoštujejo zakone. "Vsak slab mir je boljši od dobre vojne. Vsi morajo upoštevati zakone naše države," je povedal. Kljub nasilju v državi pa je Janukovič potrdil, da bo odpotoval na že dogovorjen obisk na Kitajsko.

Že pred tem je parlamentarni predstavnik Volodimir Ribak dejal, da bi danes lahko potekali pogovori med opozicijo in vlado. A opozicijski voditelji so pozvali k splošni stavki in novim protestom.

Številni so noč preživeli na Trgu neodvisnosti, nekateri so še vedno na okopih v mestni hiši, ki so jo zavzeli včeraj, ko se je na ulicah Kijeva zbralo do 350.000 proevropskih demonstrantov. Ti so preprečili dostop do glavnega vladnega poslopja v prestolnici.

Ukrajina je v primežu protestov že kar nekaj dni, jeza med opozicijskimi privrženci se je stopnjevala po zavrnitvi podpisa približevalnega pakta z Evropsko unijo. Janukovič je to utemeljil, da si Ukrajina ne more privoščiti poslabšanja gospodarskih odnosov z Rusijo. Protestniki želijo predčasne volitve.

Protestniki v Ukrajini
Protestniki v Ukrajini FOTO: Reuters

Putin: Opozicija želi spodkopati legitimno oblast

Vse skupaj je danes komentiral tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki pravi, da so bili protesti v Ukrajini pripravljeni v tujini. "Kar zadeva dogodke v Ukrajini, meni se ne zdijo kot revolucija, bolj kot pogrom. Kolikor se to lahko zdi čudno, ima to v mojih očeh zelo malo opraviti z ukrajinsko-evropskimi odnosi," je dejal Putin novinarjem med obiskom v Armeniji. Dodal je še, da ukrajinska opozicija nima nadzora nad protesti ali pa ti služijo za zakrivanje ekstremističnih dejanj.

Pojasnil je, da se mu vse skupaj zdi kot poskus opozicije, da spodkoplje legitimno oblast. Po njegovem mnenju so protestniki zelo dobro pripravljeni in izurjeni.

Nasilni spopadi s policijo

Ne le da so protestniki zavzeli stavbo mestne oblasti, ki je do 7. januarja prepovedala vse proteste, s čimer pa ni dosegla nič, s policijo so se spopadli tudi pred predsedniškim uradom.

Vodilni v policiji so sprva govorili, da se v zadeve ne bodo vmešavali, a vseeno so ukrepali proti zamaskiranim protestnikom, ki so metali molotovke. Da bi podrli barikade, so uporabili tudi buldožerje. Policija je uporabila solzivec in plastične naboje.

Številni protestniki so bili ranjeni, poškodovanih je bilo tudi okoli 100 policistov.

MZZ obsoja nasilje v Ukrajini

Danes je slovensko ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) obsodilo nasilje nad demonstranti v Ukrajini. Izrazilo je zaskrbljenost nad splošno notranjepolitično in varnostno situacijo v državi in vse relevantne akterje pozvalo k dialogu ter skupnemu oblikovanju vizije o prihodnosti Ukrajine. MZZ v zvezi z demonstracijami v Ukrajini "obsoja vsakršno nasilje, še posebej nasilje nad mirnimi demonstranti," so danes zapisali na spletni strani MZZ. Na ministrstvu pričakujejo, da bo ukrajinska vlada "v skladu s svojimi mednarodnimi zavezami" omogočila pravico do mirnega združevanja in zagotovila tako varnost demonstrantov kot premoženja ter se vzdržala uporabe sile.

Slovenija ob tem, kot so dodali na MZZ, "jemlje na znanje" odločitev ukrajinske vlade o ustavitvi aktivnosti za podpis pridružitvenega ter prostotrgovinskega sporazuma z EU. Dodajajo pa, da si bo Slovenija še naprej prizadevala za poglabljanje odnosov med EU in Ukrajino, saj meni, da bi imel podpis "pozitivne posledice tako za nadaljevanje demokratičnih in reformnih procesov v Ukrajini kot tudi za okrepitev gospodarskega sodelovanja med Ukrajino in EU".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (244)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

redinmir
03. 12. 2013 17.15
+0
Rusi bi nadzorovali Ukrajino, ampak preostalim Ukrajincem je zdaj dovolj.
Prism
03. 12. 2013 09.33
+1
V evropi je najbolj smešno to, da ma en človek tolko denarja ko cela ukrajina :D
appollyon
03. 12. 2013 14.22
+2
V rusiji pa je najbolj smešno to, da ima 10 ljudi več denarja kot pa vsa evropa in rusija skupaj!
Salamandros
03. 12. 2013 09.15
+4
Vsi pametni a še noben ni bil v Rusiji hahaha. Če je kje revščina pa ciganarija je to v Sloveniji. Rusi živijo bolje in to vem iz prve roke. Tisti, ki so pa doma po obrobjih Rusije imajo pa možnost se preselt vsaj nepremičnino dobijo 10000 ceneje kot mi.
appollyon
03. 12. 2013 14.25
-4
No pa da te vidim, prejši mesec sem za kolega iskal stanovanje v mosqui, 600€ 30 m2/mesec, stanovnje za kupt 50 m2 250000€, hm ja zelo poceni, sploh mosqua, ki je najdražje mesto na svetu! Ampak seveda ti boš iz prve roke vedel da to ni res! hehehe!
vetlan
03. 12. 2013 14.34
-1
vetlan
03. 12. 2013 14.35
+1
appollyon, svoje poznavanje Rusije si že tukaj "dokazal", pojdi se raje učit
vetlan
03. 12. 2013 14.38
+0
v tem najdražjem mestu upokojenci, ki imajo cca 200 eur živijo boljše kot tukaj s 700 eur
24peder?in
03. 12. 2013 08.44
+0
Ukrajinci imajo tudi svojega Janeza.
24peder?in
03. 12. 2013 11.19
-1
Krta?a 21
03. 12. 2013 00.44
+4
Putin zapre pipico bo evropa spet v temi. Juzni tok pa ne tece in ne tece...
Hesus_Hristus
02. 12. 2013 23.53
+2
Kaj se bomo zdaj šli koreninarstvo, trenutne vrednote Slovenije so bližje vrednotam slovanov in germanov osrednje evrope, kot pa neki pravoslavno farški oligarhični Rusiji. Rusija ima gospodarsko rast le zato, ker dejansko spada med razvijujoče države, oziroma drugorazredne države ki še niso dosegle optimalnega razvoja, podobno kot Kitajska, Kolumbija,... Države ki imajo razvoj le zato, ker so toliko zaostajale do zdaj, in še bodo v prihodnosti. Sicer pa, kolikor kot ima Rusija naravnih virov, je prav nenavadno da toliko zaostaja pri življenjskem standardu navadnega delavca.
Bor-chee
03. 12. 2013 00.09
+3
Si bil v Rusiji pred kratkim? Al' si to kje prebral? Zanimivo, da so ruski gostje eni bolj zaželenih po svetu... Kaj je vsaki 5. Rus oligarh in milijonar? Hmmm, nekaj ne gre skup oz. ne pije vode...
kavelj22
03. 12. 2013 06.41
+1
Rusija je ena najbolj skorumpiranih drzav na svetu. Bil tam ne dolgo nazaj. Cela drzava laufa brez racuna. Samo tako mali clovek prezivi. Vsi ki imajo denar pa so pokvarjeni in mislijo da lahko delajo ka hocjo kot nasi tajkuncki. Valda vsak ki ima denar je drugje zeljen gost...logicno. Rusija je tocno to...drzava v razvoju ker je tako ogromna in bila tako zatrta s strani rezima da enostavno se ni sposobna slediti ostalim. Mogoce nekaj bogatunckov ze navadna raja pa je tako zabacena da jim pomaga samo vodka da se izogibajo bedi in resnici ter putinovi roki.
Komendator
03. 12. 2013 06.42
+4
Sem pa jaz veliko v Rusiji in vem, da so socialne razlike veliko večje kot pri nas. Predstavlja pa tistih cca 5% premožnih iz bivše več kot 200 miljonske SZ lepih 10 mio turistov in ljudje zmotno mislijo, da so vsi rusi bogati in samo potiujejo...
appollyon
03. 12. 2013 08.55
+2
Večina bogatašev je v mosqui go greš ven je sama beda
Salamandros
03. 12. 2013 09.13
+0
Smešno je to, da ima moja mati sošolko, ki od 20 leta živi v Rusiji in sta pršila z descam za 1 mesec na počitnice. Je rekla kakšna ciganarija in revščina je v Sloveniji in sta šla že po 14 dneh nazaj...
appollyon
03. 12. 2013 14.28
+1
Smešno je to da poznam 30 dolenjcev, ki delajo in 10 ki se je že vrnilo iz rusije! Imam soseda rusa ki dela v krki, Smešno je to da vsi govorijo prav nasprotno od tebe, mosqua draga, lepa, okolica in ostala mesta pa kot mesta duhov, mladih praktično ni, ker ni dela! Ampak seveda ti trdiš nekaj iz prve roke. Mam eno vprašanje, po pisanju sumim da si brez rok!
Bor-chee
02. 12. 2013 22.55
+9
Hja Putin, žal imaš prav... Gam.d zahodnjaška se hoče polastit 45 mil. trga, da jim bo lahko šibal škart robo, kot to sedaj počnejo z Balkanom in V Evropo...
Bor-chee
02. 12. 2013 23.26
+10
Prekmurec, KDO SI PA TI, DA BOŠ TI MENI GOVORIL, DA NIMAM PRAV!? Pa ne ti meni, da mislim s svojo glavo... Torej Juga je razpadla zaradi "hudobnih" Srbov, ali kako? Glede Ukrajine pa - ko je Rusija "zaprla" meje za ukrajinske proizvode, je Ukrajina IZGUBILA 5 MILUJARD DOLARJEV V 3 MESECIH!!!! Bo šlo, mutec? Ukrajina za Evropo NIMA proizvodov, ki jim jih lahko prodaja! Si to vedel? Da če vstopijo v EU, da jim bo EU diktirala koliko in kaj lahko proizvedejo v kmetijstvu... A si vedel, da je EU zahtevala, da se Tovarna Sladkorja Ormož zapre? Začni se izobraževat in brat NEODVISNE medije, ovca.
Bor-chee
02. 12. 2013 23.33
+7
Aja, pa ne se bat, da bo v Slo kdaj kakšen upor... Tisti v JU/JS so tak zadovoljni, da imajo redne plače, večina ljudi tak utajuje davek, večina jih je prestrašenih že ob glasnejšem prdcu, ogromno bi jih na protestih miličnikom delilo rožice, tako da upor propade... Bodo pa "herojski" Slovenci izdatno "zalivali" svoje frustracije, potem pa doma maltretirali in pretepali svoje žene in otroke ali pa delali samomore... Tu smo med vodilnimi na svetu... Aja, pa še po korupciji... ;)
antiXfashizmXeuXgso
02. 12. 2013 23.35
+5
Bor-chee, sprijazni se, eni tega ne morejo doumet, kar jim praviš
Bor-chee
02. 12. 2013 23.45
+2
Antifa, se bojim da res... :( Pa takih "zaslepljencev" je ogromno... Se mi zdi, da so eni še kar trdno prepričani, da so Ameri res šli "osvobajat" Afganistance in Iračane izpod "zlobnih" tiranov... Aja, pa Libijce tudi... Zato pa je Svet tam kjer je. V ženskem organu.
appollyon
03. 12. 2013 08.57
+0
Juga je razpala zaradi konca Tihe vojne in odoprave embarga med rusijo in ZDA. jugoslavija paje bila samo posrednica med temi dvema državama, ki so med sabo imele embargo.
r_inkvizitor
02. 12. 2013 22.46
+1
Ko bi se vsaj nas usmilil zahod in nam pripravil kakšne protikomunistične demonstracije. Pri nas je preveč enoumnja, da bi se dalo kaj narediti od znotraj.
antiXfashizmXeuXgso
02. 12. 2013 23.33
+0
Preveč enoumja? Meni se zdi, da je preveč dvoumja in brezumja.
lunatix28
02. 12. 2013 22.31
+8
Ma kaj se naši neki kurčijo z izjavami? Najprej naj pometejo pred domačim pragom...
LovecNaKomuniste
02. 12. 2013 21.51
+6
Jao bogi Ukrajinci.
andrej321
02. 12. 2013 21.51
+9
kdaj bo to pri nas?
antiXfashizmXeuXgso
02. 12. 2013 22.00
+2
...U.D.B.A...
02. 12. 2013 21.32
+13
a to so še eni imed držav k vrjamejo da se v EU cedita med in mleko....
antiXfashizmXeuXgso
02. 12. 2013 21.29
+11
Se mi zdi, da ima Putin kar prav
...U.D.B.A...
02. 12. 2013 21.31
+9
pa še kako prav ima....zato ga pa ZDA in EU .nemarata.....
antiXfashizmXeuXgso
02. 12. 2013 21.44
+9
Točno tko. Putin jima hodi v nos da se kar bliska. Veliko raje sta imeli marionetnega pijančka Jelcina.
antiXfashizmXeuXgso
02. 12. 2013 21.50
+1
Ne upam špekulirat, ampak če se evropa pa amerika vmešavata v tole, zna biti spet kaka Libija al pa Sirija. Že to, da naš MZZ navija za protestnike, kot je v obeh prejšnjih primerih, je več kot zgovorno.
dreko123
02. 12. 2013 23.08
+3
hehe to ni bližnji vshod to je ukrajina, tukaj se pa nihče ne bi upal dvignit roke nad ukrajino ali poslat kakih nato plačencev - bi jih rusi zmleli - ukrajina in rusija je krvno ista in sta preveč povezani kot bi se pri nas odcepila štajerska in notranjska
antiXfashizmXeuXgso
02. 12. 2013 23.30
+2
dreko123, imaš kar prav, tukaj klasičen zahodnjaški scenarij odpade.
Komentiranje prepovedano
02. 12. 2013 21.08
+10
EU enačijo s svobodo.... kar smilijo se mi. Kaj nimajo interneta da bi se malce pozanimali?
antiXfashizmXeuXgso
02. 12. 2013 22.11
+1
EU je raj samo za centralne in stare članice; za novopridružene članice je to pokop.
r_inkvizitor
03. 12. 2013 13.44
kukizaver, kaj če bi ti o svobodi raje preveril na internetu kot v Murglah?
sejvam
02. 12. 2013 21.07
-5
nekateri ste malo preobremenjeni z nekim komunizmom in komunisti in ta belimi ki že dolgo ne obstajajo več :)....v glavnem Putin car pa to, Rusi naši slovanski bratje pa to :)....vsi ostali lohk mi ga sam :) btw. uživajte v prelepi EU zemlji, kjer se cedita med in mleko...not :)
Komentiranje prepovedano
02. 12. 2013 21.12
-4
Cedijo se nam cenene trgovske blagovne znamke. SDSov predlog o prehranjevanju s kruhom iz smetnjakov pa se počasi uresničuje...
sejvam
02. 12. 2013 21.18
+2
heh komaj čakam poceni GMO burgerje in na tone Monsanto koruze itd. :)...to nas čaka v novi Transatlanski uniji (Transatlantic Free Trade Area) (ZDA,EU) ...coming soon ;)...btw. v Evropi nadaljno izčrpavanje južnih in vzhodnih članic EU s strani Evropskega zahoda, res lepa prihodnost nas čaka ;)
Komentiranje prepovedano
02. 12. 2013 21.21
+2
Odvisno od stopnje slovenske državljanske butalnosti. Trenutno dokazujemo, da si države ne zaslužimo ampak svinjak in 1x porcijo pomij dnevno.
sejvam
02. 12. 2013 21.28
+1
SDS. "pozitivna" Slovenija, nsi, lds, desus, .....kvazi stranke, kvazi opozicija ,vsi isti, vsi za en cilj, vsi za istega gospodarja
sejvam
02. 12. 2013 21.29
-4
SDS, \"pozitivna\" Slovenija, NSI, LDS, desus, demos, črni , beli rdeči, komiji, kkk, lsd etc......kvazi stranke, kvazi opozicija ,vsi isti, vsi za en cilj, vsi za istega gospodarja...vi pa ovce za striženje :)
r_inkvizitor
03. 12. 2013 15.44
+1
Dejstvo je, da so v EU lobiji (farmacija, petrokemija, etc - vključno z Monsantom.) precej premočni in velika nevarnost. Vseeno pa prebivalci držav EU lažje izberejo in izvedo, kaj je v hrani, ki jo kupujejo in praviloma lahko pridejo v trgovinah do bolj neoporečnih izdelkov, kot v državah, ki gravitirajo k Rusiji. Pa še nekaj: v EU je o tem mogoče govoriti, pisati, ... .
Klimova
02. 12. 2013 20.58
+1
Vladimir se je danes oglasil, jutri bo ukrepal. Ne se hecat z Rusi.
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
02. 12. 2013 21.00
+3
naj evropo do amerike porine pa imamo mir z zahodom pa z pufi ki nam jih dajejo!!!!!!!! pa zasužnjujejo z njimi!!!
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
02. 12. 2013 20.49
+5
amerika je nemočna proti rusiji, zato nas bratske države ščuva proti njej nas večina pa naseda!! amerika nam ne da nič, od rusije imamo velik !!!
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
02. 12. 2013 20.55
-3
appollyon
03. 12. 2013 09.02
-5
Od rusije nimamo nič, veliko več produktov dobimo iz amerike! Rusi nam prodajajo plin, 10% dražje kot pa če bi ga kupovali od Italjanov, to pa zato ker ga imajo naši voditelji tako radi! Prodaja nam premog, in prisilil je naše vrle politike da naredijo TEŠ 6 objekt, ker po celem svetu ukinjajo termo elektrarne, smo nas so komuniti spet okkol prinesel da nam lahko prodajo premog! Teh 600 miljonov ki smo jih že dal, in še 1.5 miljarde kolikor bomo še dal za TEŠ da bo obratovala lahko prepišeš vrlemu putinu! Res je boljši kot naši, ker naši komunisti ki nas vodijo so zabiti do daske!
john gotti
02. 12. 2013 20.43
-4
diktator naj se rajśi za svojo śtalo briga
lunatix28
02. 12. 2013 22.34
+0
dreko123
02. 12. 2013 23.11
+0
saj se in je iz nje nekaj naredil v 10 letih - celo nemčijo je letos prehitel... kaj so pa tvoji zahodni diktatorji naredil ups sory marionete - diktatorji in gospodarji so iz izraela!
retropil
02. 12. 2013 20.42
+3
čudno da sploh še kdo ve kaj pomeni pogrom
Sokril
02. 12. 2013 20.37
+1
Že videno, odstavljena oblast omogoča lažjo prisesavo tujih pijavk. Kot v Egiptu, Tuniziji, Libiji, Siriji, Srbiji, sedaj tudi Tajski.