Tujina

Lavrov ZDA obtožil vzpodbujanja Ukrajine k izzivanju Moskve

Kijev, 28. 06. 2014 08.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je podaljšal veljavnost prekinitve ognja s proruskimi separatisti na vzhodu države za 72 ur. Porošenko upa, da se bo nadaljeval njegov načrt za mir, a nekateri uporniki v Donecku in Lugansku premirje zavračajo.

Petro Porošenko
Petro Porošenko FOTO: Reuters

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je ponoči podaljšal veljavnost prekinitve ognja s proruskimi separatisti na vzhodu države za 72 ur.

Porošenko je to sporočil na svoji spletni strani, ko se je vrnil iz Bruslja, kjer je podpisal zgodovinski sporazum o krepitvi političnih in gospodarskih vezi z EU. Rusija je zaradi sporazuma zagrozila s ''posledicami''.

Porošenkova spletna stran sporoča, da je premirje podaljšano v skladu z rokom, ki ga je EU postavila upornikom, da sprejmejo mehanizem za nadzor premirja, vrnitev mejnih kontrolnih točk pod nadzor Kijeva in osvoboditev talcev, med njimi štirih članov opazovalne misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Podaljšano premirje sedaj velja do 22. ure po krajevnem času 30. junija.

Porošenko upa, da se bo nadaljeval njegov načrt za mir, a nekateri uporniki v Donecku in Lugansku zavračajo premirje, spet drugi so obljubili, da ga bodo spoštovali. Vodja samooklicane ''Ljudske republike Doneck'' Aleksander Borodaj je dejal, da bodo do 30. junija premirje upoštevali.

Borodaj je še zatrdil, da so separatisti pripravljeni izmenjati ujetnike z ukrajinsko vlado, prav tako pa da bodo opazovalcem Ovseja omogočili dostop do območij blizu meje z Rusijo, ki so pod njihovim nadzorom. Vodja separatistov v Donecku je sicer opozoril, da uporniki ne bodo spustili iz rok ključnih mejnih prehodov na tej meji.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov FOTO: Reuters

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ZDA obtožil, da vzpodbuja Ukrajino, da izziva Moskvo. V televizijskem pogovoru je dejal, da bi bile možnosti za rešitev večje, če bi bilo iskanje rešitev le v rokah Rusije in Evrope.

Ruski minister: Nove sankcije bi lahko škodovale gospodarstvu Rusije

Nov paket sankcij Zahoda proti Rusiji zaradi ukrajinske krize bi imel lahko velik vpliv na rusko gospodarstvo, ki že tako stagnira, je danes priznal ruski gospodarski minister Aleksej Uljukajev. Zahodni voditelji Moskvo svarijo pred ostrejšimi gospodarskimi sankcijami zaradi domnevne ruske podpore separatistom na vzhodu Ukrajine.

Uljukajev je v intervjuju za rusko televizijo Rosija dejal, da je Rusija pripravila tri morebitne scenarije v primeru ostrejših gospodarskih sankcij. Najboljši scenarij predvideva sankcije na luksuzne izdelke, kaviar, krzno in podobno. Najslabši scenarij pa po besedah ministra zajema celotne sektorje, na primer kovine, gnojila, nafto, plin.

V najhujšem primeru bi stopnje gospodarske rasti "drastično padle", je dejal Uljukajev. "Padejo stopnje investicij, prihodki se zmanjšajo, inflacija raste, državne rezerve se krčijo," je razložil gospodarski minister, a obenem zatrdil, da lahko rusko gospodarstvo takšno stanje preživi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nsiirhilnil
29. 06. 2014 03.57
+5
puSA pa itak propada če se ne motm je 16.781.626.000.000 fiat valute pufa!!! Pol oni rabijo, konstantno vojno in raja lepo ploska...? In vsi veseli, mamo nove APCje, pa pobral nam bojo orožje,jupi, nabavl so votle konice, plus precrime detectnion al neki drek... mamo pa tut kampe, fema v katerih se bomo počutil varno! Pa gdo je potli tle terorist?
asdfghjklqwertz
29. 06. 2014 00.00
-19
Če kdo koga iziva, so to rusi, ki kar nočejo odnehati. Ampak rusi so vseeno malo posrani ob tej "neuspeli" kraji ukrajinskega ozemlja, ker imajo ukrajinci ameriško zaveznico. Rusi se nimajo kaj vtikati v zadeve ukrajini in isto američani v zadeve rusko-ukrajinskega spora. Ampak po eni strani pa ... če ne bi bilo američanov, bi danes bila ukrajina že malo drugačna, ker bi jo rusi zagotovo napadli.
nsiirhilnil
29. 06. 2014 03.35
+2
rissp1
28. 06. 2014 19.25
+28
Glede Krima pa, mediji vedno pozabljate omeniti, da je Krim eden izmed 3 glavnih ruskih strateških točk že DLJE časa kot pa ZDA sploh obstajajo. In kljub temu da je Hruščev Krim na zemljevidu podaril Ukrajini - ki je bila takrat pokrajina, ne pa država , so vse do LETOS obojestransko shajali, cel svet se zaveda da je to že stoletja takorekoč glavna strateška točka za Rusijo, katere izguba bi pomenila skoraj zagotovo izgubo Rusije ob napadu nanjo. NOBENA država nebi mirno gledala, da nek režim na drugemu koncu sveta (že sicer znan po tem da uničuje celotne države, vlade, povsod kjer lahko in je to v njenem interesu) plača 5 milijard USD za ta namen - ZDA so namreč ob plačilu 5milijard USD današnji vladi Ukrajine (takratnim pučistom) točno zavedale, da bo ta skrajno desna "vlada" hotela Rusiji odvzeti pravico do prisotnosti na Krimu, ki je glavni branik Rusije. Torej, ZDA so mislile da bodo z 5 milijard USD močno oslabile Rusijo - to sicer še vedno mislijo, upajo na namestitev "protiraketne obrambe" v Ukrajini, na širitev nata v Ukrajino, na stalne vojaške baze,itd. Me zanima, če bi ZDA mirno gledale da bi Rusija plačala 5 milijard USD rusoljubečim nacionalistom v Kanadi, da prevzamejo oblast in izženejo ameriško vojsko iz Aljaske... Za nastalo situacijo v Ukrajini je glavni krivec tisti, ki je tudi krivec za milijone mrtvih civilistov v Iraku, Libiji, Siriji ter na stotisoče mrtvih v Egiptu, Tuniziji, itd.itd. - v zadnjih letih seveda, prej pa za celotno južno ameriko , dele azije,itd.itd. Vemo, kdo uničuje celotne narode za nekaj promilov več gospodarske rasti...
dreko123
28. 06. 2014 20.11
+8
nsiirhilnil
29. 06. 2014 03.33
+3
Res je, sam vedno pa nastradajo nedolžni... Za Ukrajince se je pravljica o drugi Švici šele začela, mi smo pa že na pol poti... Le kaj bi mi brez "vodje"?? Večina nas je nevretenčarjev!
rissp1
28. 06. 2014 19.08
+13
Seveda bo EU jeseni pela drugo pesem, ko se bo hitro približevala zima... Rusija bi bila neumna takrat nasesti... Ukrajinska vojska je sicer danes spet napadla Rusijo in sicer obmejno vas (na ruski strani meje) ter mejni prehod. Seveda tega na 24ur ne bomo zasledili, od ZAČETKA puča naprej nismo zasledili NITI ENE novice, ki bi kakorkoli omadežovala ukrajinsko strano kot "popolnoma dobro" ali izboljšala pogled na stran federalistov , ki morajo v mediji izpasti kot "slabi, črni, prorusi, separatisti, teroristi",itd... Ne razumem pa, odkod več kot 1500 mrtvih CIVILISTOV (polovica žensk in otrok) če ukrajinska stran nikoli ne naredi nič slabega, federalistična (po vašem proruska) pa ničesar dobrega - mrtvi civilisti so namreč VSI do zadnjega "proruski" (beri: živijo v s strani ukrajinske vojske obleganih mestih)...
rissp1
28. 06. 2014 19.01
+9
Ukrajinska vojska je spet s topništvom obstreljevala rusko stran mejnega prehoda, kjer je okoli 30 beguncev ravno izpolnjevalo obrazce za azil. To je že vsaj drugič v 2 tednih da je Ukrajina napadla Rusijo.
purja kolt
28. 06. 2014 17.47
+24
moja teta in vsa mamina žlahta živi v Snežnom, v Donecki regiji. rekla je, da se v eni vasi vlada zgradila taborišče. Od Slavjanska do Mareupolja je nahajališče plina. Želijo ta del dobesedno izseliti. Kdo ne bo sam pobegnil, bo nastradal. Zaprte premogovniki želijo zasuti z radioaktivnim odpadom iz cele Evrope. Na jugo vzhodu vlada bombardira mirne prebivalce. Obstreljujejo bloke, bolnišnice. Na kupe mrtvih in ranjenih otrok. Tako da novinarje naj sami gredo tam in pogledajo kaj se dela, ne pa prevajajo novice ukrajinske vlade in Amerike.
puspan
28. 06. 2014 22.30
-4
Jaz pa poznam Ukrajinko, ki je porocena s Slovencem, visoko izobrazena, ki mi je pripovedovala popolnoma diametralne stvari od tega, kar pises nad menoj.
asdfghjklqwertz
29. 06. 2014 00.03
+1
kmet, jaz poznam dve ukrajinki. ena je poročena z enim zelo znanim privatnikom v prlekiji, druga pa živi par km stran od mene .. in slednja je rekla, da ji je čisto vseeno kaj se tam dogaja, ker tja ne gre več živet za nič na svetu. Ampak če tako pomisliš. Kako hudo je potem še le tam bilo, če se mi pritožujemo čez našo vlado in zavoženo državo ..
purja kolt
29. 06. 2014 16.05
kmečka pamet.... potem zastonj ji njena izobrazba. Tudi jaz imam 7 stopnjo, toda v tej stvari pomaga le branje med vrsticami lažnih novic. Intuicija je pomembna. In seveda splošna razgledanost, kar visoka izobrazba pogosto niti ne nudi...
vesolj?ica1
28. 06. 2014 17.45
+3
Vprašanje pa je če lahko tudi ameriško, pa evropsko... ;)... kmalu bo počilo v bulgariji... ker hočejo muslimani prevzeti vodenje na volitvah... mi se pa še kar z ukraino neki ukvarjamo... ki nam čisto nič ne bro pinesla... ukraina je maček v žaklju... tako kot bolgarija romunija... grčija...
I Res
28. 06. 2014 17.34
+4
ne dajte se rusi!!! če ne bo šlo drugače naj zaprejo plinovode za ukrajino in europo. ustavijo ves uvoz iz ukrajine in pošljejo domov vse ukrajinske delavce ki delajo v rusiji. potem bi rad videl ukrajince eu in zda . rusija lahko z lahkoto živi brez eu in ukrajine. ukrajinci brez rusije ne
dreko123
28. 06. 2014 20.14
+6
rusija tega ne bo naredila ker smatra ukrajince - "ne tiste kupljene ali oprane zahodne" ampak ukrajince kot brate in tudi ukrajinci smatrajo ruse kot brate... na žalost je zahod infiltriral svoje plačance da naredijo svoje... vržejo oblast in postavijo svojo pokvarjeno marionetno oblast, ter pumpajo cel svet proti rusiji
LOPOVI V AREST
28. 06. 2014 15.24
+18
Najhujše SANKCIJE bodo udarile Evropo, ne Rusijo, kot trdijo zahodni mediji. Ne pozabit Zahod je zadolžen ca. 100% BDP-ja, Rusija zelo malo in trgovske sporazume že obrača na Kitajsko bodoče največje gospodarstvo na svetu. Čez par mececev, ko pa pridejo mrzli dnevi in se poraba po gorivah poveča(plin, nafta) zna pa Evropa zelo nastradat, če ne drugo povišanje cen teh energentov in kar lahko pride do domino efekta in Evropa je spet v recesiji v najhujšem primeru pa tudi v mrazu (kar Ukrajina definitivno bo razen Slavljansk, Doneck in Krim). Usa se bo pa Evropi fejst smejala, da jih je spet speljala na led in da počasneje okreva.
LOPOVI V AREST
28. 06. 2014 15.25
+10
KardinalFrancRodeVKristusu
28. 06. 2014 15.27
+22
AVE RUSIJA!!!! Rusija je prihodnost, zahod je v propadu....
KardinalFrancRodeVKristusu
28. 06. 2014 13.45
+41
AVE PUTIN!!!!! Ne dovoli izsiljevanja s strani zionističnih američanov in njihovega korporativnega tehnokratskega režima....
mami 55
28. 06. 2014 14.56
-33
Uporabnik463696
28. 06. 2014 16.05
+10
saj ga tudi nebo, Rusi majo zadosti da preživijo, vprašanje ali ima Eu zadosti da preživi zimo? plina seveda
dreko123
28. 06. 2014 20.16
+3
ma ni tukaj samo plin... rusija z evropo posluje že na vseh drugih področjih, rude, prehrana itd. itd... plin je samo ena izmed njih
tutankamon86
28. 06. 2014 10.21
+25
Res ne vem na čem temelji to premirje, glede na to da še vedno vsak dan Kijevska hunta obstreljuje ta območja. To noč ni bilo nič drugače.
tutankamon86
28. 06. 2014 10.25
+31
Mediji le dokumentirajo "lepe besede" Porošenka, medtem ko se v odzadju dejansko še vedno opravljajo zločinske vojaške operacije. Tajkunski Porošenko pa uživa podporo od EU in ZDA in posledično tudi mediji tako objavljajo.
Ate_ist
28. 06. 2014 14.52
+11
Porošenko je priznal da v vojni z jugo vzhodom Kijev ne more zmagati
MaršAudiac
28. 06. 2014 15.02
+1
Viggen
28. 06. 2014 09.27
+18
Od kdaj je ultimat premirje?