Tujina

Ukrajinski mirovni dogovor ogrožen zaradi novih bojev

Kiev/New York, 14. 02. 2015 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.R./STA/U.Z.
Komentarji
271

Porošenko je Merklovi in Hollandu, ki sta izrazila zaskrbljenost zaradi novih bojev, zatrdil, da bo ukrajinska stran zagotovo spoštovala prekinitev ognja. Tudi vodja proruskih separatistov naj bi podpisal ukaz o "takojšnji prekinitvi ognja" ob dogovorjenem času, ki pa četam separatistov dovoljuje, da na vsak morebiten napad odgovorijo "z vso silo in sredstvi".

Proruski separatisti so danes okrepili ofenzivo na vzhodu Ukrajine in uničujejo mesto Debalcevo, so sporočile ukrajinske oblasti. "Obstreljevanje se ne konča. Mesto je v plamenih," je preko svoje Facebook strani sporočil vodja regionalne policije Vječeslav Abroskin.

Ukrajinska vojska je že pred tem sporočila, da najhujši boji potekajo prav okoli Debalceva, ki se nahaja med Doneckom in Luganskom, oporiščema prorurskih upornikov, pa tudi v bližini Mariupola, na obali Azovskega morja. Uporniki so, kot je sporočila vojska, zjutraj krenili v ofenzivo z raketami in tanki na južni del Debalceva, kjer že več tednov potekajo hudi boji.

Pripadniki skupin prostovoljcev, ki pomagajo braniti Mariupol, so sporočili, da so "ruska oklepna vozila brez oznak" zapeljala na ukrajinsko območje iz Novoazovska, mesta, ki se nahaja na meji z Rusijo in je pod nadzorom proruskih upornikov.

Ukrajinska vojska pri mestu Debaltseve
Ukrajinska vojska pri mestu Debaltseve FOTO: Reuters

Sicer pa je v spopadih med proruskimi uporniki in ukrajinsko vojsko na vzhodu Ukrajine samo v petek umrlo 28 ljudi, zaradi česar se verjetnost, da bo mirovni dogovor iz Minska, ki naj bi stopil v veljavo danes opolnoči, manjša.

Mirovni sporazum, ki ga je po 16 urah pogajanj sprejela normandijska četverica, predvideva, da se dva dneva po začetku prekinitve ognja začne umik težkega orožja za od 50 do 140 kilometrov, kar bi omogočilo vzpostavitev tamponskega območja. Umik orožja naj ne bi trajal dlje kot dva tedna. Dogovor so poleg t. i. normandijske četverice, ki jo sestavljajo nemška kanclerka Angela Merkel, francoski, ruski in ukrajinski predsedniki Francois Hollande, Vladimir Putin in Petro Porošenko, podpisali tudi proruski separatisti in kontaktna skupina za Ukrajino (Rusija, Ukrajina in Ovse).

Porošenko: Mir je ogrožen

Porošenko je Rusijo danes obtožil, da je znatno okrepila ofenzivo. "Po tem, kar smo dosegli v Minsku, to ni le obleganje ukrajinskih civilistov in stanovanjskih četrti – to je napad na dosežke v Minsku in to brez razlage," je dejal.

Premirje bo nadzirala Ovse. Njeni opazovalci ostajajo optimistični in upajo, da bo dogovor uresničen. "Menimo, da je dogovor iz Minska edina pot do trajnega premirja," je dejal predstavnik organizacije Michael Bociurkiw.

Rusija pa je v izjavi, objavljeni na spletnih straneh zunanjega ministrstva, še enkrat izrazila pripravljenost pomagati pri uresničevanju dogovora. "Ukrajinski uradni predstavniki (...) pa tudi vsi tisti iz zahodnih držav, še posebej ZDA, so izrazili solidarnost z mnenjem radikalnih nacionalistov iz ukrajinskega parlamenta in začeli izkrivljati vsebino dogovora iz Minska," so sporočili. Kot so dodali, Kijev in Zahod "dvomita v implementacijo konkretnih določil dokumenta," ki so jih uradno podprli vsi zgoraj našteti.

Medtem ko predstavniki separatističnih regij Luganska in Donecka "izkazujejo svoj odgovorni odnos do danih obveznosti, izjave ukrajinskih politikov in Kijeva vzbujajo dvome," še navaja Moskva. "Še enkrat poudarjamo, da je osnovno sporočilo minskega dogovora končati spopade, umik težkega orožja in začetek resnične ustavne reforme v Ukrajini."

Rusija želi, da "vsi podpisniki četrtkovega minskega dogovora" – Kijev, proruski uporniki in predstavniki Ovse - "vključno z Nemčijo in Francijo naredijo vse, kar je v njihovi moči, da zagotovijo strogo upoštevanje tega dogovora," še navaja uradna Moskva.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko FOTO: Reuters

Merklova in Holande sta danes ponovno pozvala k uresničevanju dogovora in predvsem k spoštovanju premirja. Ponovno sta se po telefonu pogovarjala s Porošenkom in izrazila zaskrbljenost glede novih bojev. Porošenko jima je zatrdil, da bo ukrajinska stran zagotovo spoštovala prekinitev ognja. "Vse je nared za začetek prekinitve ognja," so sporočili iz Porošenkovega urada. Poleg tega naj bi tudi vodja proruskih separatistov Aleksander Zaharčenko podpisal ukaz o "takojšnji prekinitvi ognja" ob dogovorjenem času. Ukaz sicer četam separatistov dovoljuje, da na vsak morebiten napad odgovorijo "z vso silo in sredstvi".

Rusija VS predlagala resolucijo o Ukrajini

Rusija je v petek zvečer Varnostnemu svetu Združenih narodov predložila predlog resolucije, ki bi pozvala k polnemu spoštovanju četrtkovega dogovora iz Minska. VS ZN bi lahko o resoluciji glasoval že v nedeljo, takoj zatem, ko bi sporazum začel veljati in ko naj bi se začela tudi prekinitev ognja.

"Dokument pozdravlja rezultate pogovorov v Minsku in vsebuje poziv vpletenim stranem, da ga izvajajo," je pojasnil neimenovani diplomat v ZN. V dosedanjem poteku konflikta na vzhodu Ukrajine je Rusija v VS ZN sicer blokirala še vse poskuse kakršne koli resolucije.

ZDA Rusiji očitajo nadaljnjo dostavo težkega orožja v Ukrajino

ZDA so sicer sinoči izrazile zaskrbljenost nad poročili, da naj bi v Ukrajino iz Rusije pripeljali novo težko orožje. "Zelo nas skrbi nadaljevanje spopadov, posebej na gosto poseljenih območjih. Prav tako nas skrbijo poročila o novih tankih in raketnih sistemih, ki so prečkali mejo z Ukrajino v zadnjih dneh. Ruska vojska je namestila velike količine topništva in raketnih sistemov. Prepričani smo, da gre za ruske sisteme in ne sisteme separatistov," je povedala predstavnica zunanjega ministrstva Jen Psaki.

Dodala je, da imajo ZDA obveščevalne podatke, ki kažejo, da Rusija v regijo premika tudi sisteme za zračno obrambo. Na vprašanje, ali ima za to dokaze in ali jih je pripravljena pokazati, je Psakijeva odgovorila, da bodo ZDA dokaze razkrile, ko bo to mogoče.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (271)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vetlan
15. 02. 2015 09.15
+1
Obe strani so prekinili ogenj on 24h.
Klimova
15. 02. 2015 01.58
+7
Ubogi moji Slovani! Ne dopustite, da zahod naščuva brata proti bratu, ker delujejo po načelu deli in vladaj. Predstavlajjte si kaj bi se zgodilo, če bi v neverjetnem primeru sesuli Rusijo? Zapomnite si, da zahod potrebuje Rusijo na kolenih, ravno toliko, da še diha, da lahko Bilderbergi polnijo svoje pohlepne vampe. Tokrat se bo razmerje moči spremenilo, kajti Vladimir ni Jelcin. Mogoče je to tudi pravi trenutek, da spregovorimo tudi o primeru Littvinenko? O talijanskem "profesorju", ki je imel prste vmes in o Berrezovskem, ki je ropal lastno domovino? Te vaše pravljice o zastrupljenem čajčku s strani kgb si lahko nekam...
Klimova
15. 02. 2015 02.13
+5
..aja, pa da ne bi slučajno spet srečala tistih dveh amaterjev, ker bosta naslednjič čivčivkala kot ptičici spomladi
babicagrenajug
15. 02. 2015 02.28
-7
babicagrenajug
15. 02. 2015 03.23
-3
babicagrenajug
15. 02. 2015 00.56
-10
Gor se streljajo le še Hrvati in Srbi. Slednjim je tole zadnji vlak za 'Srbijo do Tokja'.
SamMalPokukam
15. 02. 2015 00.09
-7
saj od proruskih teroristov ni nihče resno pričakoval, da bi se držali dogovora o prekinitvi ognja. So namreč povsem enaki kot srbski teroristi v 90. letih v agresiji na Hrvaško in BIH
Klimova
15. 02. 2015 01.32
+6
Srbi še niso pozabili, da so jih Rusi rešili pred Otomani pred prvo svetovno vojno in jih sterali z njihovega ozemlja. Zahod pa deluje po načelu deli in vladaj
DarthRevan
14. 02. 2015 22.32
+11
Z Ukrajino je konec. Ali bo ruska, ali pa zahodna kolonija. Neodvisna ne bo več.
Klimova
14. 02. 2015 23.54
+8
Pred enim letom je "Viktorija Nuland" zelo grobo povedala, da se Evropi ni treba vtikat v Uk., ker je wašington v preteklih letih potrošil 5 milijard dolarjev za ustvarjanje pogojev, da na oblast pride prozahodna oziroma proameriška oblast. Evropska elita zdaj napeto pričakuje kdo bo v Uk. prevzel oblast: amerosi ali tisti, ki so vzpodbujali čokoladarja naj podpiše sporazum v Minsku. Sicer bo pa še zelo pestro, ker tudi evropa ni enotna glede ukrepov proti rusiji. Vladimir pa lepo sedi in čaka..
Klimova
15. 02. 2015 00.02
+4
Ta trenutek sem se spomnila na napoved Babe Vange...
babicagrenajug
15. 02. 2015 03.12
-8
Klimova
14. 02. 2015 21.34
+12
Zaharčenko je izjavil, da njegovi borci ne bodo dopustili, da bi ukrajinska vojska ušla iz Debalcevega, ampak jih poziva k predaji. Popoldan je bil Artemivsk zasut z raketami, med drugim je šola pogorela do tal. Garbajo se tudi pri Svetlodarsku, obe strani pa obtožujeta druga drugo. Čokoladar je izjavil, da bo vzpostavil vojno vlado, če se boji ne bodo prenehali in seveda bodo svoje akcije koordinirali s svojimi "prijatelji". Hah, prijatelji ja?!
IQ007
14. 02. 2015 23.28
+5
FaTa Albanka
14. 02. 2015 21.22
+6
Jaz se v miru komaj prihajam kolk tolk srecn skoz cez mesec v tej nasi ubogi drzavi kaj sele ce bi vojna bla ne morem si zamislit
FaTa Albanka
14. 02. 2015 21.20
-2
Drugace pa groza ta vojna ubog narod , Putin bi kot veliki predsdnik tud moral malo na zavoro stopit iskreno , pa zaustavit to problem so kao Ukrajinske nacisticne enote Azov pa Desni sektor nad katerimi pa Kijev nima kontrole in njim ni za premirje to je problem . Danes se drzave ne osvajajo z silo ampak z ekonomijo .
FaTa Albanka
14. 02. 2015 21.24
+6
Vodje Desnega sektorja so pol ure po podpisu mirovnega sporazuma v Minsku izjavili da oni tega ne priznavajo in da nadaljujejo po planu .
Klimova
14. 02. 2015 21.37
+6
Vladimir ne bo stopil na zavoro, ker ne dovoli, da bi Donjetski bazen razgrebli amerosi
IQ007
14. 02. 2015 23.29
+4
Bojan-F
14. 02. 2015 21.01
+19
Lasten ponatis ... "Po onem intervjuju za RT je Predsednik republike Slovenije g. Pahor Borut goden za impeachment ... nobene diplomatske modrosti, nepoznavanje geopolitike, nepoznavanje novejse zgodovine, intervju v jeziku, ki ga ne obvlada, nezaznava interesov Slovenije, ..."
IQ007
16. 02. 2015 18.10
+1
Jimi1
14. 02. 2015 20.35
+17
Je pa zanimivo, da so se naši "bratje" Hrvatje in Srbi postavili na obe strani fronte in da se nadaljujejo tepsti med seboj, pa četudi v neki tuji vojni.... Morda pa je "Maneken Borut" zadnjič s svojim toplim nastopom "otoplil" tudi ta zamrznjeni konflikt.... in bo na Balkanu še enkrat vroče.....
IQ007
16. 02. 2015 18.10
+1
hondica
14. 02. 2015 19.46
-10
Vse polno je dokazov o vpletanju ruske vojske v Ukrajini, eni pa še kar glavo v pesek. Iz peska jo bodo potegnili šele, ko jim bodo granate iz gradov in T72B1 začeli pokati pari ritih.
FaTa Albanka
14. 02. 2015 19.55
+11
Ja pa pac so v Ukrajini saj so bli Americani tud v Iraku Afg. Vietnamu Libiji Zrj itd pa kaj pol tak pac veliki uveljavljajo svoje interese tak je sistem ze od casa Perzjiskega cesarstva dalje Darej 1. pa Kserks pa to , al ni tak
bAng bAng dAdy
14. 02. 2015 19.56
+5
bAng bAng dAdy
14. 02. 2015 19.59
+11
vec kot mesec dni mas dokaze po spletu, ki govorijo o prisotnosti natovih nacističnih plačancev...
hondica
14. 02. 2015 19.42
-17
Ko sem zadnjič to razlagal ob podpisu, so mi Putlerjevi podrepniki lepili minuse. Minusi na tem portalu pogosto pomenijo plus.
hondica
14. 02. 2015 19.44
-14
Hvala za minuse, se vas da na lahko zmanipulirat.
bAng bAng dAdy
14. 02. 2015 19.48
+15
teb sam se tvoje amere prlepim da bos videl kdo je zmanipuleran... Napadi ZDA po letu 1945. Amerika je prva država na svetu, ki je zrasla iz države do državne teroristične organizacije. Uradni seznam držav, ki so jih zda bombardirali po drugi svetovni vojni:Kitajska 1945-46, 1950-53 Koreja, Kitajska 1950-1953,Guatemala 1954, Indonezija 1958, Kuba 1959-60, Gvatemala 1960, Kongo 1964, 1964, Gvatemala, Dominikanska republika 1965-1966, Peru 1965, Laos 1964-73, Vietnam 1961-1973, Cambodža 1969-70, 1967-69, Gvatemala, Libanon 1982-1984, 1983-1984 Grenada, Libija 1986 El Salvador 1981-1992, Nikaragva 1981-1990, 1987-1988 Iran, Libija leta 1989, Panama, v 1989-1990, Irak leta 1991, Kuvajt leta 1991, 1992-1994, Somalija, Bosna (Republika Serbian) v letu 1995, v Iranu leta 1998, Sudan 1998, Afganistan leta 1998, Jugoslavija - Srbija 1999, v Afganistanu leta 2001, Libija 2011....
hondica
14. 02. 2015 19.51
-13
Vse to so že ameriške zvezne države zdaj? Super!
FaTa Albanka
14. 02. 2015 19.39
+16
Ce bo slo tak dalje bi Porazenko moral zacet razmisljat o postavitvi obrambe Kijeva .....
FaTa Albanka
14. 02. 2015 19.38
+1
Tu na Slovenskih portalih malo povrsno porocajo o Ukr , ce pogledas drugje je to malo bol pokrito in neverjetno je kak so Rusi brutalno zacel tolct enote Kijevske hunte , nism si mislo da se bo situacija tak dramaticno obrnila
Prihaja
14. 02. 2015 19.34
+6
Bratomorna vojna za zahodne interese. Sedemnajst čet skrajnih desničarjev bo poskrbelo da ne bo nič s premirjem.
Prihaja
14. 02. 2015 19.35
+2
mario64
14. 02. 2015 18.50
+2
še malo pa bodo vstopile tuje sile v ukrajino da pomirijo situacijo
mario64
14. 02. 2015 18.52
+2
FaTa Albanka
14. 02. 2015 19.36
+8
@Marjan Dobersek Dobro jutro , tvoj kom entar ima konkretno zamudo , tam so ze enote iz polovice sveta od Hr , Srb , Rus , Zda , Kanade , Francoze , Nemci , verjetno so ze tud Kitajci ti so itak vseposod , na Vesti online so jih ze pred casom vse podrobno predstavli
.jest
14. 02. 2015 20.35
+5
Mogoče je Doberšek mislil, da bodo te tuje sile ostale pod nivojem zemlje. Jih bodo malo posadili.
Frejtonarca
14. 02. 2015 18.37
+7
Še dobre 4ure...pol bo pa MIR ... časna TITOVA ...pa to ...
zvit kot presta
14. 02. 2015 18.16
-10
Klonja, prav vsiljiv si že s to prorusko propagando tukaj na forumu. Če ti je res toliko do rusije do vsepovsod, pa pojdi tja in se bojuj. Drugače pa se na tem forumu pogovarjamo ljudje, ki smo predvsem zvesti resnici, pravici in argumentom. Ne pa nekakošnim, mi vemo, poznamo, in čez in popvprek pljuvanje čez vse kar je zahodnega in demokratičnega.
Klimova
14. 02. 2015 18.31
+10
zvit ko presta čakamo, da nam poveš resnico, kajti šele potem si boš lahko jemal pravico vsiljevati svoje prozahodno mnenje. Pričakujem dober argument.
BegunceNaLadijeInvAMERIKO
14. 02. 2015 19.18
+6
sweetnes
14. 02. 2015 20.30
+3
ahahh zvest resnici in pravici, definitivno ne pomeni biti zvest eu in murici... že 1000x ujeti na laži
Mb128
14. 02. 2015 17.32
+2
Zgleda da z mirom ne bo nič. Porošenja ne bo na inavguraciji Kolinde Grabar Kitarovič. Mimogrede, Porošenko je izjavil, da če mira ne bo bo proglasil izredno stanje za celo državo.
KLONJA
14. 02. 2015 17.09
+16
a je Jacenjuk še v Ukrajini ???
Mb128
14. 02. 2015 17.37
+4
Ja je, včeraj je bil na par tujih tv-jih.