Tujina

Ukrajina se strinja s prekinitvijo ognja: če bo mir vsaj teden dni, bojda obstaja možnost dolgoročne umiritve

Moskva, 14. 09. 2016 21.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ukrajinski predsednik Porošenko pristaja na novo prekinitev ognja na vzhodu države. Če bodo ukrajinska vojska in proruski uporniki prekinitev spoštovali več kot teden dni, obstaja možnost dolgoročne umiritve razmer, je ocenil Steinmeier.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko se strinja z novo prekinitvijo ognja na konfliktnem vzhodu države, je po današnjem srečanju z njim povedal nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier. Če bodo ukrajinska vojska in proruski uporniki prekinitev spoštovali več kot teden dni, obstaja možnost dolgoročne umiritve razmer, je ocenil Steinmeier.

Nova prekinitev ognja sledi izbruhu nasilja v zadnjih tednih po povečanju napetosti med Rusijo in Ukrajino, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kijev je zadnjo prekinitev ognja s proruskimi separatisti sklenil 1. septembra. Ukrajina je nato v petek objavila informacijo o prvi smrtni žrtvi med vojaki, separatisti pa so že dva dni prej poročali o smrti enega izmed svojih borcev, čeprav je Kijev vztrajal, da prekinitev ognja spoštuje, tudi ko so ukrajinske sile tarča napadov.

V torek sta vodji dveh glavnih proruskih separatističnih skupin na vzhodu Ukrajine sporočila, da bosta svojim milicam prepovedala streljanje na ukrajinsko vojsko. Ukaz naj bi veljati začel v sredo opolnoči.

Ukrajina
Ukrajina FOTO: AP

V vojni umrlo že 9600 ljudi

Sprti strani sta se za zadnjo prekinitev ognja dogovorili 26. avgusta v Minsku, kjer je bil februarja lani ob podpori Francije in Nemčije sklenjen mirovni dogovor. A ta in tudi prekinitve ognja, ki so sledile, dejansko niso ustavili vojne, ki je v 28 mesecih terjala že skoraj 9600 življenj, dva milijona ljudi pa pregnala z domov.

Prejšnji prekinitvi ognja, ki je začela veljati aprila, sta sledila dva meseca bojev, ki so jih opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi označili za nekaj, kar je bilo blizu povsem odprti vojni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Al83
15. 09. 2016 22.54
Do zdaj je šlo po navadi tako. Kijev je poslal vojsko v napad(etnično čiščenje) nad mesta v vzhodnji Ukrajini z Ruskim in Rusko govorečim Ukrajinskim prebivalstvom. Tam so se Ukrajinski vojaki sestavljeni iz majdanskih specijalnih enot in podobnih ponavadi pustili obkoliti kot ovce. In ko so uporniki začeli Kijevsko vojsko odrezano v žepih na lahek način zajemat in tamanit, se je oglasil Porošenko. Porkj je po tem s pomočjo svetovnih medijev zahteval prekinitev groznega nasilja. Podpisal se je mirovni sporazum. Uporniki so morali majdanovske brigade izpustiti. Cela zadeva se je čez nekaj mesecev spet ponovila.
BUONcaffee
15. 09. 2016 15.15
-6
Kjer so Rusi je vedno prepir.
appollyon
15. 09. 2016 14.22
-4
Pametno ukrainci, težko se je igrati z najstrejšim in največjim okupatorjem iz stare celine.
dreko123
15. 09. 2016 08.39
+13
kamor ameriška globalistična roka geopolitičnih interesov vtakne svoje prste in začne uvažati "demokracijo" sponzorirati puče in na položaje postavljati svoje lutke - tam se potem cedita med in mleko... amm samo malo? - V kateri državi se že cedita med in mleko v katero se je utaknila zda? - amm v nobeni! - povsod samo še večji kaos, uničene države, anarhija in vojne, izropane države naravni viri...
jzkzfzmz
15. 09. 2016 13.02
+2
appollyon
15. 09. 2016 14.20
-6
no pa poglejmo, države kamor je segla ruska globalistična roka, in njihovo razvitost! Vietnam laos, Severna koreja, ti rabim še naštevati, ali ti naštejem še kakšne kavkaške države ali pa države bivše Komunistične globalistične sovjetske zveze katero je vodila rusija?!? Zagovarjat ruse in vpiti čez amere pomeni da si malo neumen. Ker konec koncev ni države na svetu ki okupira tako veliko površino tujega ozemlja kot je rusija!
spodajbrez
15. 09. 2016 14.35
+6
Rusija OKUPIRA tako veliko ozemje-no ti pač nimaš vse urejeno-pa še nekaj-Rusi niso razglašali svobodo govora,demokracijo itd.-Ameri pa pridejo pod zastavo demokracije-potem pa kaos
Kollerik
14. 09. 2016 22.54
+9
glej no, nacisti so se (zopet) podelali v hlača.....
ljx
14. 09. 2016 22.50
+15
Ukrainci so mir in socialno krizo zamenjali z vojno in še večjo socialno krizo in to vse v imenu evropeizacije.Fajn,pač hočejo boljše življenje,sam a jim bodo res to dal Američani ali jih bodo samo izkoristili za svoje interese.Poglejte sam Ameriko,a se komu res zdi da je establišmentu mar za njihovo prebivalsvo,keep on dreaming.
Ka pa mislis
14. 09. 2016 21.57
+7
Vsa cast rusom
kolbek460
14. 09. 2016 21.51
+15
Ukropi ki jih vodijo fašisti iz Evrope so se vsrali ,vedo da jim je na bojnem polju smrt in ponižanje neizogibna .Kijev in falanga, ki je vse to skuhala takoj v Hag še boljše pa na ulico in javno ličanje to se mora in se bo zgodilo ,,