Tujina

Ukinitev vizumov za BiH in Albanijo še letos?

Bruselj, 27. 05. 2010 21.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska komisija je predlagala odpravo vizumov za državljane Albanije ter Bosne in Hercegovine za potovanje v države schengenskega območja. To naj bi se zgodilo konec leta.

Viza
Viza FOTO: Reuters

Preden bodo vizumi odpravljeni, po napovedih naj bi se to zgodilo konec leta, pa morata državi izpolniti še nekaj pogojev.

Tako mora Albanija pripraviti strategijo za reintegracijo oseb, ki se vrnejo v Albanijo, okrepiti boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu ter izvajati zakonodajo o zaseženem premoženju, pridobljenem z organiziranim kriminalom.

Boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu mora okrepiti tudi BiH, ki mora poleg tega izvajati marca sprejeti načrt za vzpostavitev elektronske izmenjave policijskih podatkov ter uskladiti kazenske zakonike entitet.

Komisija bo v državi poslala evalvacijske misije, ki bodo potrdile izpolnjevanje pogojev, nakar bo o zadevi, predvidoma septembra, odločal Evropski parlament. Odločitev morajo nato potrditi še članice Unije, tako da bi v veljavo lahko stopila proti koncu leta, verjetno pa ne pred jesenskimi volitvami v BiH.

Komisija je že danes oblasti v Albaniji in BiH pozvala, naj začnejo državljane seznanjati s pravicami in obveznostmi, ki izhajajo iz brezvizumskega režima.

Bruselj je današnji predlog oblikoval, potem ko so aprilska ekspertna poročila Evropske komisije o pripravljenosti držav na odpravo vizumov potrdila bistven napredek obeh pri izpolnjevanju pogojev za odpravo vizumov. Obe sta uvedli biometrične potne liste ter okrepili nadzor na mejah.

Komisija pa je z današnjim pogojnim priporočilom državama poslala tudi pozitiven signal pred ministrsko konferenco EU in Zahodnega Balkana, ki bo 2. junija v Sarajevu.

Komisija predlaga odpravo vizumov za imetnike biometričnih potnih listov in za bivanje v članicah Schengena, ki traja do 90 dni.

Zgodovinska odločitev

Albanski premier Sali Berisha je danes v Tirani pozdravil odločitev Evropske komisije in jo označil za zgodovinsko. Brezvizumski režim je "uresničitev sanj vseh Albancev, ki bodo zdaj lahko svobodno potovali po schengenskem območju", je dejal Berisha.

Tudi premier BiH Nikola Špirić je pozdravil predlog komisije in poudaril, da je BiH dokazala, da je možno ustvariti pozitivno ozračje in pokazati polno odgovornost v tem procesu, katerega pozitiven izid je izjemnega pomena za državljane BiH.

Evropska poslanka Tanja Fajon je ob odločitvi komisije izrazila veselje. "Dolgo smo čakali na ta dan in danes je to pomembno sporočilo državljanom obeh držav, da bodo kmalu lahko svobodno potovali v schengenski prostor," je poudarila v sporočilu za javnost.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mali-kekec
28. 05. 2010 14.48
rft 27.05.2010, 23:41 10 Ukinitev vizumov za balkanske države je katastrofa, veliko prezgodaj so to naredili. ex sfrj države so v sfrj imele prost dostop do avstrijske in italijanske meje po kopnem kot je slovenija imela dostop do mednarodnega morja. Danes ex sfrj države nimajo prostega dostopa do avstrijske in italijanske meje, slovenija pa ne do mednarodnega morja! fair enough!
Be_head_ed
28. 05. 2010 10.33
Sara Isaković, Zlatko Dedić,... so pa iz kje že? Odpravite vizume za BiH !
thelittle
28. 05. 2010 09.39
Hilarij71: moj ni albanc ampak bosanc... aja? no vidiš, to je slovenska POKVARJENOST... v bistvu vi se delate neki wow, a pole ko greste na čevape se ne pritožujete, kajne? se vidi, da je malo slovencev, ki ne ponižuje drugi narod... in NISO VSI KRIMINALCI... mogoče je Prijatelj večji kriminalc, pa imamo tudi Pahorja,pa Kresalovo... A ne, oni so slovenci, oni niso kriminalci, KAJNE?
senci
28. 05. 2010 08.17
Kdo pa dela najslabša dela tukaj v SLoveniji. Nihče drug kot delavci iz drugi držav ex YU.Ostalim je tako delo pod častjo, bosanci,srbi in albanci pa poprimejo za malo denarja vsako delo.Mi vsi ostali državljani zaposleni pa podpiramo tiste ki se švercajo prek zavodov za zaposlovanje in prejemajo podpore za lenobo.
hanuska
28. 05. 2010 08.09
ohh ja koliko nestrpnih oseb, ki na svojevrsten način izkazujejo svoje mišljenje.. Sram vas bodi! mislim oholst in vzvišenost miselnost o nadrasi.. yeah right vsi smo iz mesa in iz krvi.. to je pa to kot prvo ne hodite ne v cerkev ne v damijo ne nikamor gledate telebajske in mislite kako ste cool :) HAHAHAHHAHAHa
BONDOVO.DEKLE
28. 05. 2010 07.31
Nad.oblaki
28. 05. 2010 00.09
EU bo itak prej ali slej razpadla, ker bogate članice ne morejo v nedogled podpirati revnih... to preprosto ne more zdržati... valuta evro se vedno bolj maje, če razpade je to gospodarska ohromitev Evrope vsaj za 10-15 let... v člansto pa se vedno znova sprejemajo nepovsem demokratične in nestabilne države na področju korupcije...seveda glavna prioriteta je lažji dostop do novih miljonskih trgov.
WikiX
27. 05. 2010 23.49
To je nekako tako, kot bi vgradili trojni ventil. Prej so se morali švercati v zabojnikih in tovornjakih čez Slovenijo, zdaj pa bodo lahko Hrvati vstopali skozi svoj kos bosne, Srbi skozi svojo republiko, albanci pa skozi svoje enklave Kosovo in Črno goro, po muslimanskih koridorjih v Evropo. Me res zanima, če se bo kaj spremenilo dosedanje število emigrantov, turistov zagotovo ne, predvsem pa zakaj je bilo treba delat neodvisno Kosovo, če jih je osvobodila že odprava vizumov. Mogoče jim ga bodo zdaj pobrali, ko morajo prijaviti vso nakradeno premoženje, če hočejo tudi kot narod, kaj početi v Evropi.
tony_abcde@yahoo.com
27. 05. 2010 23.43
Tipitopi 27.05.2010, 23:341 Obol obol ljudje kaj eni pišete ! Poglejte sliko in na njej boste opazili MLADE ljudi, ki v Bih nimajo nikakršnih možnosti. Omembe vredno je, da velika večina njih sploh še ni videla sveta zunaj mej svoje države zaradi viznega režima. Sram vas bodi, svet danes naj bi temeljil na enakih možnostih za vse ne glede na nacionalno pripadnost, raso, vero ... Niso problem delavci, ki z urejenimi dokumenti pridejo pošteno delat in služit denar. Problem je v tem, da bo z odpravo vizumov lažje tudi organizirani kriminal izvažat.
rft
27. 05. 2010 23.41
Ukinitev vizumov za balkanske države je katastrofa, veliko prezgodaj so to naredili.
TrodelnaOmara
27. 05. 2010 23.37
in ta model je slovencl al kwa. Lej kake piše.
tony_abcde@yahoo.com
27. 05. 2010 23.36
nmjev 27.05.2010, 23:33Svoj glas ste že oddali -1 tony_abcde Ja ukradeno je use, cisto vse....ne mores verjet ker folk tukaj pise komentarje...ukradeno je tko kot je slovenija ukradla morje hrvaski OK kakšnih 100 jih ni ukradenih
car85
27. 05. 2010 23.35
tony_abcde ja imajo najvec mercedesov in najvec dnarja poglejte kaj delajo slo podjetja da pridejo do biznisa v Alb..preverite mal...
nmjev
27. 05. 2010 23.34
Nabijajte minuse kokrcte hah resnica boli! Everything comes so naturally! Naj mocnejsi narod in nataliteta zmaga! Lahko noc!
Dubiozakolektiv
27. 05. 2010 23.34
Obol obol ljudje kaj eni pišete ! Poglejte sliko in na njej boste opazili MLADE ljudi, ki v Bih nimajo nikakršnih možnosti. Omembe vredno je, da velika večina njih sploh še ni videla sveta zunaj mej svoje države zaradi viznega režima. Sram vas bodi, svet danes naj bi temeljil na enakih možnostih za vse ne glede na nacionalno pripadnost, raso, vero ...
nmjev
27. 05. 2010 23.33
tony_abcde Ja ukradeno je use, cisto vse....ne mores verjet ker folk tukaj pise komentarje...ukradeno je tko kot je slovenija ukradla morje hrvaski
kolesar111
27. 05. 2010 23.33
itak pa velja,da so povsod dobri in tudi slabi ljudje
nmjev
27. 05. 2010 23.30
Hilarij71 Niso vsi Slovenci tako zabiti kot ti, eden sem tudi jaz. Ce ti moje mnenje ne pase ne rabis zalit.
nmjev
27. 05. 2010 23.29
Tornad0 Bilo je grobo receno "iz Rusije". Ne da se mi zdej it v detaje, skoda besed, sam lahko pa ves da slovanskih narodov do 5, 6 stoletja ni bilo. Poglejte koliko nas je danes cela zahodna europa.
nmjev
27. 05. 2010 23.27
Ostalim pa povem da vsak clovek ma pravico ziveti kjerkoli mu pase. O tem katere narodnosti je vedno vec je pa tudi naravni bioloski proces zmagovalec v tej igri pa vemo kdo bo. Ne se sekirat! Lep pozdrav!