Tujina

'Ukinitev misije bi poslala napačen signal'

New York, 07. 07. 2012 08.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun predlaga, da se opazovalci ZN v Siriji umaknejo v prestolnico Damask. Od tam naj pomagajo pri iskanju politične rešitve za krizo. Meni, da bi ukinitev misije poslala napačen signal.

Ban Ki Mun
Ban Ki Mun FOTO: Reuters

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je v poročilu Varnostnemu svetu ZN glede delovanja 300-članske neoborožene opazovalne misije ZN v Siriji predlagal, da se osebje umakne v prestolnico Damask, od koder naj pomaga pri iskanju politične rešitve za krizo, ki s protesti proti režimu predsednika Bašarja al Asada traja od marca lani.

Mandat opazovalne misije ZN traja do 20. julija, Varnostni svet ZN pa se mora do takrat odločiti o njeni prihodnosti. Njen poveljnik norveški general Robert Mood je delo misije prekinil 16. junija zaradi ogroženosti članov misije. Ban Ki Mun je poročal, da so v tednu pred prekinitvijo dela v Siriji izvedli deset napadov na člane misije s strelnim orožjem oziroma so jih napadle sovražne množice. S strelnim orožjem je bilo poškodovanih tudi devet vozil misije.

Ukinitev misije napačen signal

Ban Ki Mun v 25 strani dolgem poročilu pravi, da bi ukinitev misije poslala napačen signal. Misijo bi bilo mogoče povečati ali njenim članom zagotoviti oboroženo spremstvo, vendar bi za to potrebovali privolitev sirske vlade. Zaradi tega Ban predlaga spremembo "strukture in osredotočenja" misije, ki naj se posveti nadgradnji že ustvarjenih odnosov s Sirci za vzpodbujanje dialoga. Zaradi varnosti bi bilo po njegovi oceni dobro, da bi združili štiri regionalne pisarne misije v eno samo v prestolnici Damask.

Misija je bila ustanovljena aprila za nadzor uresničevanja mirovnega načrta posebnega odposlanca ZN in Arabske lige za Sirijo Kofija Anana. Mirovni načrt so sprejeli tako uporniki kot vlada v Damasku, vendar so ga oboji prav tako redno kršili z nadaljevanjem nasilja, ki je od marca lani zahtevalo že okoli 17.000 življenj.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

labersek
07. 07. 2012 15.31
pa da ti neumni združeni narodi , svetovna bbanka, amerika , anglija, bla bla bla usi so isti pokvarjeni treba jih je uničit , NIČ dobrega ne naredijo ampak samo krojijo usodo tega sveta saj tako pač je zato nam pa grozi tudi propad-človeštvu !
Kimberley-Echo
07. 07. 2012 14.52
+2
Ne, ukinitev misije bi bil dober signal še za tiste ostale optimiste, ki mislijo, da je UN zadnjih 20, 30 let kaj dobrega naredila. UN je isto kot če bi rekel USA s to razliko, da je UN ravno toliko nesposobna kot v danem trenutku želijo ZDA. UN je mastodont nesposobnežev in leglo korupcije, ki je sama sebi namen. In tisoče ljudi je zaradi njenega (ne)delovanja izgubilo življenje. Nič ne kaže, da bo v bližnji prihodnosti boljše.
vzhod
07. 07. 2012 09.47
+7
vedno ko americani zacnejo govorit o miru in demokraciji je jasno da se pripravlja pokol. ameriski satanisti hocejo zavladadi svetu...njihov kip svobode ki je najbecji satanisticni simbol na svetu...torej kip svobode predstavlja luciferja..lucifer pomeni nosi luc...torej sotona ali po nase satan.