Tujina

FOTO in VIDEO: Potniki ujeti na letališčih

London/Pariz, 20. 12. 2010 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zaradi snega in mraza je v Evropi še vedno oviran letalski promet. Na bruseljskem letališču je zmanjkalo tekočine za razledenitev. Nizke temperature tudi na Hrvaškem povzročajo težave. V videu si poglejte zaledenelo morje v mestu Pirovac.

Za letališči po Evropi je eden najbolj kaotičnih vikendov. Zaradi snežnih razmer so nekatera letališča za nekaj časa zaprli, tista, ki so bila odprta, pa so odpovedala številne lete. Ogromno potnikov je tako ostalo ujetih, prometni kaos pa se nadaljuje.

Najbolj problematično je v Veliki Britaniji, kjer te dni vladajo izredne vremenske razmere. Toliko snega ni padlo v zadnjih nekaj desetletjih, situacijo pa so poslabšale še izredno nizke temperature. BBA, lastnik in upravljavec šestih britanskih letališč, se je ljudem, ki so morali spati kar na letališčih, opravičil, a poudaril, da je varnost na prvem mestu. Vremenoslovci so za Veliko Britanijo napovedali nove padavine, še vedno pa vladata mraz in megla.

Potniki spijo na londonskem letališču Heathrow.
Potniki spijo na londonskem letališču Heathrow. FOTO: Reuters

Na tisoče potnikov je še vedno ujetih na letališču Heathrow in Gatwick. V nedeljo na Heathrowu letala niso pristajala, vzletela pa jih je le peščica. Včeraj bi sicer moralo leteti okoli 210 tisoč ljudi in tako je množica potnikov spet morala prespati na letališču. Pristojni so potnikom razdelili odeje, bone za hrano in vodo, na voljo pa jim je tudi brezplačna internetna povezava.

Pristojni so se danes odločili, da bodo na Heathrowu sprostili nočne lete. British Airways je sicer na Heathrowu odpovedal že 70 od 130 poletov, odpovedanih je pa tudi 89 od 133 pristankov. Do odpovedi prihaja tudi na letališču v Edinburghu in Aberdeenu.

Letališče Gatwick je odprto, a potnike opozarjajo, naj se pri svojem letalskem prevozniku pozanimajo o letih.

Britanski minister za promet Philip Hammond je napovedal preiskavo načina, kako se Velika Britanija sooča z ledeno zimo in snegom ter težavami, ki jih povzroča v letalskem prometu. Kot je dejal, bodo premislili, ali bodo namenili več denarja za infrastrukturo, in se tako bolj uspešno spopadali s težavami, ki jih povzročajo hladne zime.

Zmanjkalo tekočine za razledenitev

Tudi drugod po Evropi letališča še vedno pestijo vremenske težave. Lete so tako odpovedali v Frankfurtu, Amsterdamu in Bruslju, večje težave imajo tudi v Parizu. V Bruslju sicer čutijo posledice težav v Franciji. Tam je namreč oviran tudi cestni in železniški promet, na bruseljskem letališču pa zaradi težav s transportom ne morejo dobiti tekočine za razledenitev. Novih zalog ne pričakujejo do srede zjutraj, saj jim ga proizvajalec ne more dobaviti, ker na belgijskih cestah zaradi zimskih razmer velja prepoved vožnje za težke tovornjake. Kot je povedal tiskovni predstavnik bruseljskega letališča Jan Van der Cruysse, bo letališče za pristanke letal normalno odprto, verjetno pa noben pilot ne bo želel poleteti, dokler letalo ne bo zaščiteno s sredstvom proti zmrzovanju.

S snegom pa imajo težave tudi na severu Evrope, kjer so ostrih in sneženih zim sicer navajeni. V Helsinkih je tako minulo noč padlo kar 70 centimetrov snega, kar je največ po letu 1915, in pristojne službe opozarjajo, da snega nimajo več kam odvažati.

Težave s povezavami s Parizom

Na Letališču Jožeta Pučnika so za 24ur.com dejali, da se je glede nemških letališč promet normaliziral. Enako velja tudi za lete v Veliko Britanijo, saj z brniškega letališča letala ne letijo na Heathrow, ampak na Glasgow in Stansted. Bile so sicer zamude, a letala, namenjena v Veliko Britanijo, so vzletela. Drugače pa je s Francijo, saj imajo nekaj težav s povezavami s Parizom. Zjutraj so tako morali odpovedali let, ki je bil načrtovan ob 7.15.

Potniki, ki so obstali na Heathrowu - nekateri so na letališču preživeli že dve noči, so čedalje bolj nezadovoljni.
Potniki, ki so obstali na Heathrowu - nekateri so na letališču preživeli že dve noči, so čedalje bolj nezadovoljni. FOTO: Reuters

Potniki zaskrbljeni zaradi božiča

Potniki, ki so ujeti na letališčih, so zaradi letalskih zamud zaskrbljeni bolj kot običajno, saj se vse skupaj dogaja ravno v prazničnem mesecu. Tako jih skrbi, ali bodo še pred božičem prišli domov. Pritožujejo se, da imajo pred prazniki še veliko opravkov. Zaskrbljeni so tudi tisti, ki so načrtovali božične počitnice, pa so jim lete prestavili ali odpovedali. BBC poroča, da so jim potniki poslali na stotine elektronskih sporočil, v katerih pišejo, da ne vedo, kje bodo preživeli božič.

Na Hrvaškem zamrznilo morje

Izredno nizke temperature povzročajo težave tudi na Hrvaškem. V videu in spodnji galeriji si lahko pogledate zaledenelo morje v mestu Pirovac.


 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darth Sidious
20. 12. 2010 22.13
Pa ne letijo v glasgow, temveč GATWICK. Spet niste naredili domače naloge, popovci.
morkonja
20. 12. 2010 21.48
monopoli monopoli monopoli monopoli monopoli
Igor Hari 1
20. 12. 2010 19.20
Do maja bodo že pregural .....
bruselj3
20. 12. 2010 19.01
naj zahtevajo odkodnino od letalskih družb in letališč!
williamwallace
20. 12. 2010 18.50
otroci ljubijo monopoly bančništvo...
vrt007
20. 12. 2010 18.13
saj ne, da bi jim človek ravno PRIVOŠČIL bivakiranje na letalu - letala so na splošno vse bolj zoprna reč in letenje zaradi varnostnih ukrepov postaja vse manj prijetna dejavnost - a ne morem si kaj, da ne pomislim, da JAZ, KI NIMA DENARJA ZA POTOVAT okol, pač nimam teh težav!! ja, je en že lepo povedal: pa bi bili doma, drekači, ne pa da ozon uničujete z letenjem. tudi zaradi letalskega prometa smo priča novemu GLOBALNEMU OHLAJANJU, mar ne? smilijo se mi samo biznis travelerji, veliko manj pa tisti, ki si špogajo eksotične počitnice za božič... ja, ja, fovšija... že možno...
slosurf
20. 12. 2010 18.09
A lahko PROSIM že zaboga zamenjate reklamo pred prispevkom? Tega monopolija imam že poln ku... kovček po slovensko.... Ga nočem, pa če mi plačate zanj...
NEBOM-GA-BIKSAL
20. 12. 2010 17.50
doma naj bi bili---------bahači z denarjem
pravicnez@gmail.com
20. 12. 2010 17.49
Al Goreovo globalno segrevanje ...
NEBOM-GA-BIKSAL
20. 12. 2010 17.48
Potniki bentijo, marsikteremu brezdomcu se je pa na toplem letališču Marija prkazala.
Niko_K
20. 12. 2010 17.07
@przelmuding Kako bi pa drugače posneli Home alone 1,2,3?
beton
20. 12. 2010 17.05
komunisti so krivi !!!!!
przelmuding
20. 12. 2010 16.59
Zelo neprijetno je če obtičiš na letališču 48 ur ali več. Mi pa gre na smeh ko vidim to: Zaskrbljeni so tudi tisti, ki so načrtovali božične počitnice, pa so jim lete prestavili ali odpovedali. BBC poroča, da so jim potniki poslali na stotine elektronskih sporočil, v katerih pišejo, da ne vedo, kje bodo preživeli božič. Doma bodo , kaj res morajo nujno it na počitnice za božič?
Katja Novaki? Ferenga
20. 12. 2010 16.59
gregaaa3
20. 12. 2010 16.53
Če prihajaš iz Slovenije verjetno tako ali tako sploh nimaš denarja za potovanje.
Gandolfini
20. 12. 2010 16.44
jst bi tud bone za hrano in deke, mi je glih wc papirja zmankalo
Igor__Zmaj
20. 12. 2010 16.38
Potniki bentijo, marsikteremu brezdomcu se je pa na toplem letališču Marija prkazala.
WakeUp
20. 12. 2010 16.34
Kdo v teh dneh deli sredstva za preživetje delavcem, ki so bili izkoriščeni, ponižani in okradeni s strani DRŽAVE REPUBLIKE SLOVENIJE!? To sploh ni pomembno, samo da lučke in okraski svetijo in da se ima poneumljen folk lepo.
fmluder
20. 12. 2010 16.17
portorož že 3 dan zaprt, čeprav ni več snega....
Gosposvetski
20. 12. 2010 12.46
Povejmo jasnovidne tolažilne besede. Za Božič bo večina v krogu svojih družin. Srečni bodo vsi. Ne se sekirat. Slava Bogu na Višavah in mir ljudem na zemlji ! Vesel Božič in srečno Novo leto vsem !