Tujina

Ujeli pripadnika japonske sekte, ki je pred 17 leti napadla tokijsko podzemno železnico

Tokio, 15. 06. 2012 07.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Japonska policija je potrdila, da je prijela Katsuyo Takahashija. To je še zadnji ubežnik, ki ga sumijo, da je leta 1995 sodeloval pri napadu japonske sekte Aum Šinrikjo na tokijsko podzemno železnico. Umrlo je 13 oseb, več kot 6000 ljudi je bilo poškodovanih.

Katsuya Takahashi
Katsuya Takahashi FOTO: Reuters

Japonska policija je potrdila, da je prijela še zadnjega pobeglega, ki ga sumijo, da je leta 1995 sodeloval pri napadu na tokijsko podzemno železnico. Takrat je z živčnim plinom sarin udarila japonska sekta Aum Šinrikjo (''Vrhovna resnica''), umrlo je 13 oseb, po nekaterih podatkih je bilo zaradi strupa poškodovanih kar 6000 ljudi. Katsuyo Takahashija so iskali dolgih 17 let, sedaj 54-letnik je osumljen, da je usodnega jutra sočlana v sekti pripeljal na tokijsko postajo. Osumljenko Naoko Kikuchi naj bi prijeli pred 14 dnevi. Še en član sekte Makoto Hirata pa se je po 17 letih bežanja policiji predal na silvestrovo. Velika policijska racija v iskanju še zadnjega ubežnika pred roko pravice se je začela minuli teden, Takahashija so namreč opazili, da je z bankomata dvigoval gotovino.

Okoli 200 članov je bilo že obsojenih zaradi napada s sarinom in drugih zločinov. Trinajst, med njimi tudi voditelj sekte Šoko Asahara, jih čaka na usmrtitev. Sekto, ki je povezovala filozofije budizma, hinduizma in okultnih ved, so na japonskem ustanovili leta 1987. Njihov voditelj, ki je bil že od mladosti nagnjen k krutosti, je večkrat napovedal konec sveta v obliki strupenega oblaka iz Amerike. Sekta je sedaj znana pod imenom Aleph.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomozuki
15. 06. 2012 08.45
+6
Ja, mogoče ni še odveč dodati, da so svojo propagando širili preko manga risank. Brez heca.