Tujina

Ugrabitev predsedniške kandidatke

Bogota, 24. 02. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kolumbijsko predsedniško kandidatko Ingrid Betancourt, znano po ostri kritiki levičarske gverile v državi, so med potjo v nekdanje demilitarizirano območje na jugu države ugrabili uporniki Revolucionarnih oboroženih sil Kolumbije.

Kolumbijski vojak
Kolumbijski vojak FOTO: Reuters

Tiskovna predstavnica Diana Rodriquez je povedala, da so uporniki tri moške, ki so bili skupaj z njima že izpustili. Vrnili so se v vojaško oporišče v Florencii, kjer je Betancourtova začela pot. Eden od ugrabljenih moških je povedal, da so na poti v mesto San Vicente del Caguan, nekdanje uporniško mesto, ki so ga v četrtek zavzele vladne sile, naleteli na zasedo upornikov FARC.

Prekinitev mirovnih pogajanj

San Vicente del Caguan je v soboto obiskal kolumbijski predsednik Andres Pastrana. Pastrana je v četrtek razglasil prekinitev mirovnih pogajanj z uporniki FARC, potem ko naj bi ti ugrabili letalo kolumbijske družbe Aires, na katerem je bil tudi opozicijski senator Jorge Eduardo Gechen. Pastrana je tudi ukazal ponovno zasedbo juga države, ki ga je leta 1998 prepustil nadzoru upornikov v upanju, da bodo uspeli doseči mir po 38-letnih spopadih. Vladne enote so nato v četrtek vstopile v San Vicente.

Po navedbah oblasti so za ugrabitev letala kolumbijske družbe Aires 20. februarja odgovorni pripadniki FARC. Predstavnik FARC Raul Reyes je te očitke zavrnil, se je pa FARC pripravljen pogajati s prihodnjo vlado, ki bo nastopila na položaj po predsedniških volitvah. Te bodo potekale 26. maja, Pastrana takrat ne more več kandidirati.

Betancourtova ni upoštevala opozoril

Ingrid Betancourt
Ingrid Betancourt FOTO: Reuters

Betancourtova je na pot odpotovala kljub opozorilom vojske, da je pot nevarna. V stiku z njo so bili nazadnje, ko se je še nahajala na cesti, ki vodi proti glavnemu mestu nekdanje enklave marksističnih upornikov Revolucionarnih oboroženih sil San Vincentu. Razmere na omenjenem ozemlju so napete, ker je kolumbijska vojska včeraj s pomočjo letalskih napadov ponovno zasedla območje, ki so ga od leta 1998 dalje v skladu z mirovnim dogovorom zasedale uporniške sile.

SORODNI ČLANKI