Tujina

Ugrabitelji za zamenjavo predsedniške kandidatke

Bogota, 26. 02. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Uporniške Revolucionarne oborožene sile Kolumbije želijo predsedniško kandidatko Ingrid Betancourt, ki so jo ugrabili v nedeljo, zamenjati z drugimi v Kolumbiji zaprtimi uporniki, je povedal nek neimenovani visoki kolumbijski predstavnik.

Ugrabljena Ingrid Betancourt
Ugrabljena Ingrid Betancourt FOTO: Reuters

Po njegovih besedah so oblasti v nedeljo prejele sporočilo enega od poveljnikov FARC Joaquina Gomeza, pristojnega za mirovna pogajanja, ki jih je vlada v sredo sicer prekinila.

Kot piše v sporočilu, je osvoboditev Betancourtove, znane po ostri kritiki levičarske gverile v državi, in petih kolumbijskih poslancev, zajetih že več kot eno leto, odvisna od sprejetja zakona o izmenjavi zapornikov med FARC in oblastmi v letu dni. Sporočilo sicer ne omenja nobene grožnje s smrtjo.

Kolumbijski notranji minister Armando Estrada je v pogovoru za televizijo Uno de Bogota obsodil uporabo ugrabitev kot političnega orožja in zahteval takojšnjo osvoboditev Betancourtove. "Izmenjava zapornikov ostaja izziv. Uporniki so prekršili zakon, večina med njimi pa je zaprta zaradi terorizma, atentatov in uporabe razstreliva," je dejal minister. Po njegovih besedah kolumbijska vlada nasprotuje zahtevi po izmenjavi z zaporniki.

SORODNI ČLANKI