Tujina

Udarec za Obamovo zdravstveno reformo

Washington, 12. 08. 2011 21.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Senat prizivnega sodišča v Atlanti je odločil, da zdravstvena reforma predsednika Baracka Obame krši ustavo, ker od Američanov zahteva, da si plačajo zavarovanje. Bela hiša je prepričana, da odločitev ne bo obveljala.

Barack Obama - 1
Barack Obama - 1 FOTO: Reuters

Zdravstvena reforma ameriškega predsednika Baracka Obame je doživela hud udarec. Tričlanski senat zveznega prizivnega sodišča iz Atlante je odločil, da je neustavno od Američanov zahtevati, da si plačajo zavarovanje, ali pa bodo kaznovani z višjimi davki.

Reforma bo sicer najverjetneje glavni točka razprave med predsedniški volitvami naslednje leto. Bela hiša je že sporočila, da se ne strinja z odločitvijo sodišča in je prepričana, da ne bo obveljala.

Proti lani sprejeti zdravstveni reformi je bilo po ZDA vloženih najmanj 30 tožb in sodišča so se na prvi stopnji odločala večinoma v prid zakonu, nekaj pa jih je zakon razglasilo tudi za neustavnega.

Reforma prinaša zavarovanje za 32 milijonov ljudi, zavarovalnicam prepoveduje diskriminacijo bolnikov in zavračanje stroškov zdravljenja ter med drugim v desetih letih zmanjšuje proračunski primanjkljaj za 140 milijard dolarjev.

Reforma ženskam prinesla brezplačno kontracepcijo

Ameriška zdravstvena reforma je sicer prvič v zgodovini ženskam prinesla brezplačno kontracepcijo, med drugim tudi za konservativce zloglasno jutranjo tabletko. Tako piše v navodilih zavarovalnicam, ki jih je v okviru zdravstvene reforme izdalo ministrstvo za zdravstvo.

V času sprejemanja reforme so republikanci v ZDA opozarjali, da bodo morali davkoplačevalci po novem plačevati tudi za kontracepcijo in splave. Splavi so še vedno izvzeti iz polic zdravstvenega zavarovanja in jih morajo ženske plačati same, kontracepcija pa bo od avgusta leta 2012 pokrita.

Poleg kontracepcije med brezplačno preventivno nego po novem spadajo tudi pregledi za diabetes, svetovanje v primeru okužbe z virusom hiv in drugih spolnih okužb, letni splošni pregledi in svetovanje v primeru nasilja v družini.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JurijGrmMlajsi
13. 08. 2011 00.37
Numno? Bi raje imeli višje davke, tako da ne vemo kam ta denar gre? Raje plačujem zavarovanje, je malo večja verjetnost da bo šel za nekaj koristnega, namesto davkov ki gredo za gromozanske plače pos*ancev, pomoč tujim državam, financiranje odvečne birokracije itn Po drugi strani pa mi pride na misel čas ko je prodajal pravljice o "brezplačnem" zdravstvu hehe
pijanec22
12. 08. 2011 23.22
Kako ste lahko tako neumni? Ob slovenski povprečni plači Slovenci za zdravstvo mesečno plačamo več kot Američani za svojo zavarovanje. Pa imajo Američani boljšo oskrbo, nimajo čakalnih vrst, novejša zdravila itd.
hoho123
12. 08. 2011 22.43
Bravo in še enkrat bravo, zabit narod do deske. Obama tebi pa lahko le zaploskam, dober igralec si, dobro nateguješ narod. VATIKANSKE prostozidarske ovčke VAŠ ČAS SE IZTEKA!
povemvsem
12. 08. 2011 22.34
Ameriško prizivno sodišče ni nikoli obravnavalo plačevanja davka na dohodek,čeprav je popolnoma neustavno,ampak vseeno ga morajo plačevati vsi!
posten
12. 08. 2011 22.27
katastrofa kaj se dogaja v ameriki okrog zdravstva...ce je vsaj nekaj resnice ,kar verjamem da je v tistem dokumentarcu ki je bi vceraj na tv.....ah katastrofa.....da mores placat 120 $ za inhalator ...katastrofa isti inhalator dobi na kubi ca pet centov ...vauuuuuuu...svi nje