Tujina

Učenci 4. razreda ostali doma, starši jim zaradi nasilnega sošolca ne pustijo v šolo

Zagreb, 03. 09. 2012 10.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Več kot polovica četrtošolcev osnovne šole Ante Kovačića v zagrebškem naselju Špansko je prvi šolski dan ostala doma. V šolo jih ne pustijo starši, ki se zaradi nasilnega sošolca bojijo za njihovo varnost.

Ker desetletni sošolec fizično in verbalno obračunava s svojimi sošolci, učenci četrtega razreda, na eni od zagrebških osnovnih šol, je več kot polovica četrtošolcev na prvi šolski dan ostala doma, poroča Večernji list.

V razredu je 22 otrok, večina pa je v zadnjih dveh letih, odkar je problematični fant njihov sošolec, njegov oster jezik ali pesti že izkusila na lastni koži. Kot pravijo starši otrok, desetletnik, sicer odličen učenec, postane agresiven brez pravega razloga, za fizični obračun pa ne izbira sredstev – tolče s pestmi, otroke vleče za lase, meče predmete, tudi stole.

Starši so novinarjem povedali, da so se pritožbe začele takoj po fantovem prihodu v razred, a so bili vsi prepričani, da se bo  privadil na novo okolje in umiril. A se to ni zgodilo. Tako naj bi sošolca med drugim pretepel z dežnikom, deklico pa pritisnil ob zid in jo z rokami in nogami udarjal po celem telesu. Deklico, ki je stekla po pomoč, ko je pretepal sošolca, pa naj bi močno zgrabil za vrat. A najhujša kazen, ki je fanta doslej doletela, je bil ukor.

Ogorčeni starši trdijo, da so skušali govoriti tudi s fantovimi starši, a naj bi otrok postal še bolj nasilen po roditeljskem sestanku, kjer je bilo govora o nasilništvu in kjer naj bi njegov oče napadel učiteljico.

Šola
Šola FOTO: Thinkstock

Oče incident zanika, šola pa dogajanja ne komentira. Ravnatelj se je celo razjezil na novinarje, ki so si ga "drznili poklicati na prosti dan" in dodal, da bo, ko bo kaj treba sporočiti javnosti, to že storil sam. Primer sicer obravnava center za socialno delo, kjer podrobnosti ne razkrivajo, ker gre za mladoletno osebo.

Ker šola agresivnega otroka po zakonodaji v drug razred ali na drugo šolo ne sme premestiti brez soglasja staršev, so drugi starši na sosednjo šolo skušali prepisati svoje otroke, a so bili neuspešni.

Fantovi starši nasilništvo svojega otroka zanikajo, pravijo, da ni mogoče, da bi en sam otrok maltretiral vse druge. Trdijo, da je njihov otrok žrtev diskriminacije ter da so starši drugih otrok visoko nosečo fantovo mamo večkrat verbalno napadli. Mati meni, da je dogajanje "maslo učiteljice, ki je v razredu povzročila pravo histerijo". Zanika, da se spori med njenim sinom in sošolci vlečejo že dve leti, mobing nad njenim otrokom naj bi se začel šele potem, ko se je njen soprog na roditeljskem sestanku pritožil zaradi zgodbe o hudiču, ki naj bi jo učiteljica povedala otrokom.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

.::.
06. 09. 2012 10.12
kamere v šoli ja in ne. za ja, vsi vemo, zakaj. za ne pa obstajajo drugi, težji razlogi. prvič, kolegi bi zmeraj špegali in šarili po posnetkih. s tem ogrožajo tvojo pedagoško metodologijo in način speljevanja ure. drugič, kršijo tvojo in učenčevo diskretnost v javnem prostoru. kamere bi sigurno rešile marsikateri problem s problematični učenci, še prej pa bi na vsaki konferenci ali pa na vsakem roditeljskem sestanku drugi izpostavljali točno tisto, kar jih najbolj moti pri tvojem izvajanju dela. mi slovenci, pa kot vemo, smo najbolj prijateljski in najbolj ful kul kolektivček sploh ...
nevica
05. 09. 2012 05.41
+2
Od kdaj se otroka ne da izključiti iz šole? V času mojega izbraževanja smo imeli ukor, ukor pred izklučitvijo in izklučitev. Potem pa naj se starši znajdejo kakor vedo in znajo, in če je otroku čisto vseeno, da se ničesar ne bo naučil, tudi prav. Odgovorni so seveda starši, ker so tak vzgled in tako vzgajajo otroka. Menim, da bi bilo treba ustrezno kaznovati tudi starše. Potem bi morda počasi zaleglo. Ker če staršem ni jasno, kaj se dogaja - potem ni nobene možnosti, da bi se spremenil otrokov vedenjski vzorec, ki je očitno vezan na kolerični temperament, če ne kaj hujšega. Torej bi bilo treba otroka tudi strokovno obravnavati, ker ima preveč konfliktnih situacij, ki jih ne zna pravilno čustveno obdelati in samo eksplodira. Škoda otroka, ki ima sicer dober abstraktni intelektualen potencial, če je sicer odličnjak, čustvene inteligence pa nima. To ga lahko spravi samo na kriminalno pot in nikamor drugam.
mona-liza
04. 09. 2012 12.02
+4
V bratovem razredu je isti primer...ma fant neke motnje je res bolan in bi moral biti v posebni šoli ,ker ima momente hude agresije,ampak ga ne dajo v drugo šolo,ker še se ni nič drastičnega zgodilo, sicer so v lanskem šolskem letu enega sošolca že peljali zaradi pretresa možganov ampak še očitno ni bilo dovolj da bi otroka prepisali v drugo šolo...
waris
04. 09. 2012 11.28
+12
Ko sem včeraj gledala dijake prvega letnika, ki so se vračali iz šole, me je kar spreletelo...vsi popisani, vsi porisani, ustrahovani od dijakov višjih razredov. Sem za štos, ampak nekje so mere..En fante mi je celo rekel, da če se to ponovi,ne bo šel v šolo..Enostavno, da se boji, ker mu ni do alkohola...
McClain
04. 09. 2012 10.56
+5
takih primerov je cel kup. V Avstriji vem, da se jih lotijo pravocasno, nihce nikogar ne tolce na g'obec, niti fotra, tako kot eni tu svetujete, pac pa jih po specialnih pedagoskih metodah z leti trdega dela nazaj uglajzajo in potem po vecini koncajo solo, dostudirajo in celo hodijo v sluzbe in placujejo davke in imajo otroke itd. Zato je Avstrija tam kjer je, mi pa smo kjer smo. Ta bo eden hujsih pacientov, ki bo delal vse, sam to ne, kar sem prej nastel. Iz take barabce ne more nastat druga kot hudi patron, ki bo j.... vse po spisku in problemi bodo se 100x vecji. A za to "presolanje" je potrebno ogromno dela, znanja, volje, koordinacije. Sam se splaca, ce znas.
Alpia
04. 09. 2012 11.05
+4
Super napisano, zdaj pa vprašanje ali se da spravit stvar v prakso?????
xxformula
04. 09. 2012 10.27
-3
Ja pa dobro no! Spet poročate s Hrvaške, kot da je to Slovenija. Ne razumem, zakaj je to za nas tako pomembna novica, da jo moramo vedet, in da jo je potrebno objavit. Če bi se zgodilo pri nas, ne rečem. Ampak Hrvaška???
Mr.JanHara
04. 09. 2012 10.32
+2
ODVRAČANJE POZORNOSTI OD LASTNIH PROBLEMOV. Lastniki že vedo zakaj, pa nam se tudi malce svita.
Dejan Zajebancije
04. 09. 2012 11.10
+11
Mr.JanHara
04. 09. 2012 10.11
+1
Vidim, da ima mdanes in še vedno tudi admin mentalne težave, zato grem rajš mau na frišn luft. Pri adminu postaja zatohlo. Po cenzuri in UDBI zaudarja.
BrezZavor
04. 09. 2012 09.43
+9
Daš kamero v učilnico in objaviš. Nek se vidi.
496344
27. 12. 2013 08.10
Potem te pa se starsi tozijo zaradi poseganja v otrokove pravice in zmagajo....tako je to
bersa
04. 09. 2012 08.40
+5
zakaj obstajajo posebne šole za posebne otroke
VonPatka
04. 09. 2012 08.45
+5
Veliko posebnih šol je preveč polnih, poleg tega nasilneži tja ne spadajo, amapk spadajo na terapije, pa tudi komisija za usmerjanje otrok v posebne programe jih tja nebi poslala, saj to pač niso posebne potrebe ampak kvečjemu kakšna mentalna težava.
Piškica
04. 09. 2012 09.00
+6
đabe terapija nasilnemu otroku..... na terapijo starci, ziher je to doma pobral.....
VonPatka
04. 09. 2012 09.08
+10
Tudi če je pri starših to pobral, nosi tudi on posledice in potrebuje tudi on strokovno pomoč.
KnightTemplarSL
04. 09. 2012 08.40
+9
Edino kaj pomaga, je da se mu uprejo in mu dajo lekcijo... On se ima za "glavnega" ker se ga ostali bojijo in on je potem še bolj močen. Če bi se mu uprli, bi kar hitro postal ponižen in se nebi več upal nič. Tako pa, mu samo vlivajo še več moči.
gospodkaplan
04. 09. 2012 08.51
+4
Ma mi smo celo osnovno šolo mel par takih zvezd v razredu. Begunci z Bosne. Ker niso znal slovensko so jih pa potem dali par razredov nižje. Itak so bli saj za glavo večji od nas in po 2,..3 leta starejši. To so bli bolniki, moteni ljudje, ki so se kr po vrsti sadistično spravljal nad nas in nam pobiral denar in nas fizično maltretiral. Samo nimaš kej,...k sem pršu domov mej pa še fotr, ker sem se tepu v šoli. :) :) :) No,..tolažba je vsaj v tem, da jih je danes večina v zaporu al pa delajo v 500e službah.
BrezZavor
04. 09. 2012 09.44
+3
Oprosti, ker se ti ne sanja kako ti mehanizmi delujejo v fantovi glavi. Naslednji dan ko bi zaklal par otrok bi pa kaj potem ti pametnjakovič storil?
Mr.JanHara
04. 09. 2012 09.59
+7
Za takšnega je edina učinkovita terapija "čebovanje". Kdor je služil JLA bo že vedel.
VonPatka
04. 09. 2012 08.15
+18
Nam so na učiteljišču rekli, da če se dogajajo takšne stvari, na katere več ne more vplivat ne učitelj (ker imamo pač omejen vpliv), ne starši, je najbolje poklicati policijo. Tako se potem stvari premaknejo do te mere, da lahko starše prisilijo v to, da otroku oogočijo kakšno terapijo, da se otroka prepiše itd. Mi pa drugega kot ukor res ne moremo dati, še za ukor nas starši skoraj linčajo. Tako, da učitelji niso krivi.
tetamarija
03. 09. 2012 22.53
+48
Men je en tamal (okoli 8 jih je moral imeti pa še nulo zraven, da dobiš kilažo) reku da me bo po p*čki, če mu ne dam žoge. sem ga prtisnu okol kepe pa reku naj stare prpelje, da še njih.
Nina Nubia 1
03. 09. 2012 23.41
-15
ja,ja prek neta je lahko bit hraber,sej smo vsi odrascal,vecina slovenckov je v tla gledala!!!!!
Brabus
03. 09. 2012 22.45
+39
Kaj lahko pričakujemo potem od pravne države, če je barabica mala že zaščitena iz vseh smeri, vsi normalni in pošteni se moramo pa vedno umikati in biti razumevajoči in brez pravic. Za kozlat.
Dani7728
03. 09. 2012 22.42
+35
Otroci so ogledalo staršev!! Stara šola je bila res mogoče včasih prekruta vendar smo iz nje postali pošteni in delovni ljudje... Novodobni starši delajo invalide iz svojih otrok in jim uničujejo prihodnost.. Potem pa nekega dne otrok pride v šolo z puško in pobije nekaj ljudi. a potem se pa zganejo???
tetamarija
03. 09. 2012 22.55
+8
ne potem so pa nasilne igre krive. +no, jst sem pacmana špilal kjer si jedu tabletke, zraven se je pa vrtele flešerska muzika pa nism ne rejvr, ne hašišar.
user491
04. 09. 2012 10.08
Piksi79
03. 09. 2012 19.53
+76
novodobni starši... njihovi otroci pa vsi zlato kakajo. Kr razvajajte jih brez razloga pa jim kupujte stvari, pa ne bodo znal nič cenit.
Grizzman
03. 09. 2012 22.22
-16
jap... se strinjam s tabo... če starši otrokom ne bodo kupovali vsega, bodo otroci zih bol znal cenit batine ja.... *
Scorpia1
03. 09. 2012 22.39
-9
Ja eni res ne veste o cem govorite. Se strinjam z mnenjem predhodnika.
Sspan
03. 09. 2012 19.41
+121
Sem bil zadnjič na trgu pa je je en mulc začel pretepat sestrico (ali pač prijateljico, ne vem v kakšnem sorodstvenem razmerju sta, če sta). Pa mami zraven stoji pa samo govori. Mulc še kar ne neha, ga pa prime in ga hoče dat stran, ji pa zavpije da jo bo tožil!! Mulc je bil star okoli 10 let pomojem!! Da meni to moj reče dobi tako okrog ušes da si bo za vse večne čase zapomnil. Pa ne odobravam nasilja, sem pa mojega sina ene parkrat tako usekal, da ni upal nič ugovarjat, kaj šele da bi mi grozil. Pa je bil mir potem! In se problem ni več pojavljal! In je za moje pojme zrasel v čisto normalnega otroka, ki pozna ene MEJE!
Boža Casillas
03. 09. 2012 20.34
+57
enako, 10 let star mulc na plaži šprica ko zmešan in ko mu rečem: čuj mali te bom tako... mi njegov mlajši bratec 8 letni frkolin reče : ne smete, vas lahko toži! Ja seveda sta sončka to najbrž dobila za popotnico na sestanku z atoma in mamo. Ne verjamem da sta prebrala deklaracijo o otrokovih pravicah kjer piše tudi kaj o dolžnostih, oliki ipd.
puncka15@hotmail.com
03. 09. 2012 22.01
+23
danes primer v enem izmed trgovskih centrov-ipična foca vletita iz prodajalne po hodniku centra, se zaletavata v stole od kafiča, jih razmečeta po hodniku, kričita, mama pa ne reče NIČ!!!!!!
Dani7728
03. 09. 2012 22.38
+21
Zato ker če bi ta mama v javnosti otroka samo kregala bi lahko jo kdo prijavil za zlorabo (verbalno) te bi imela socialno na vratu... danes prvošolce sprašujejo če jih starši kaznujejo ali pa celo pretepajo... Na žalost nam ta država ne dovoljuje niti trdne vzgoje več... Men ko svojega otroka okregam v trgovini, da to ni igrišče in na se obnaša.. me pol trgovine grdo gleda...
tetamarija
03. 09. 2012 22.51
+12
Damir Secki
03. 09. 2012 23.03
+4
Še boljše: pustiš mulca doma in greš v trgovino sam! Otroc nimajo kaj v trgovini iskat!
Hiss8
04. 09. 2012 11.56
+1
24minut
03. 09. 2012 19.34
+61
tastari pa tipični: naš pa ni tak
koly666
03. 09. 2012 18.20
+34
Ne mi brisat komentarjev majke vam !!!
aklam
03. 09. 2012 19.47
+7
4ny4
03. 09. 2012 17.24
+89
Zaradi takih otrok in staršev sem pri vpisu na faks popolnoma odmislila učiteljski poklic, čeprav sem celo življenje sanjala o tem, ampak tile otroci danes imajo preveč pravic. tudi sama sem v razredu imela podobnega sošolca, ampak pri njemu se je izkazalo da rad vidi sstrah v drugih, ker ga je blo kot malega vedno strah. Ponujena mu je bila psihiatrična pomoč, ampak starši o tem niso želeli slišati niti besedice.
4ny4
03. 09. 2012 17.23
+22
Zaradi takih otrok in staršev sem pri vpisu na faks popolnoma odmislila učiteljski poklic, čeprav sem celo življenje sanjala o tem, ampak tile otroci danes imajo preveč pravic. tudi sama sem v razredu imela podobnega sošolca, ampak pri njemu se je izkazalo da rad vidi sstrah v drugih, ker ga je blo kot malega vedno strah. Ponujena mu je bila psihiatrična pomoč, ampak starši o tem niso želeli slišati niti besedice.