Tujina

VIDEO: Ubit glavni ideolog gverilske vojske FARC

Bogota, 05. 11. 2011 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kolumbijske varnostne sile so v boju ubile gverilskega vodjo Alfonsa Cana, ki je Revolucionarne oborožene sile Kolumbije vodil od leta 2008. Gverilci so nekoč nadzorovali obsežne predele Kolumbije, v tujini pa so znani po ugrabitvah.

Alfonso Cano je – še preden je stopil na čelo oboroženega boja – veljal za glavnega ideologa gverilskega gibanja FARC. Na njegovo glavo je bila razpisana pet milijonov dolarjev vredna denarna nagrada.
Alfonso Cano je – še preden je stopil na čelo oboroženega boja – veljal za glavnega ideologa gverilskega gibanja FARC. Na njegovo glavo je bila razpisana pet milijonov dolarjev vredna denarna nagrada. FOTO: Reuters

Revolucionarne oborožene sile Kolumbije ali FARC so najdlje trajajoče gverilsko gibanje v Latinski Ameriki, ki je v zadnjih letih utrpelo številne izgube. Leta 2002 se je namreč oblast v Bogoti s pomočjo Združenih držav Amerike začela bojevati proti FARC, ki je nekoč nadzoroval obsežne predele Kolumbije.

Tako je FARC v zadnjih letih izgubil več ključnih poveljnikov. Tudi Alfonso Cano, ki je bil ubit včeraj, je na čelo revolucionarnega gverilskega gibanja stopil po smrti ustanovitelja Manuela Marulanda leta 2008. Njegova smrt pomeni zmago za predsednika Juana Manuela Santosa, ki je bil lansko leto izvoljen na podlagi zagovarjanja trde linije do gverilskega upora v Kolumbiji.

Lani je kolumbijska vojska zbombardirala gverilski tabor sredi džungle in tako ubila glavnega vojaškega poveljnika FARC Mono Jojoya. Tudi smrt Cana dokazuje, da je kolumbijska vojska sedaj sposobna upornikom slediti na njihov teren, se pravi globoko v džunglo in v gore.

Marksistična oborožena vstaja v Kolumbiji traja že skoraj 50 let in kljub smrti Cana je malo verjetno, da bi se sedaj čez noč končala, a je njegova smrt zadala resen udarec sposobnosti gverilcev za koordinacijo napadov na vidne in ugledne tarče.

62-letni Alfonso Cano, ki je bil ubit v boju, je nekoč vodil mladinsko vejo kolumbijske komunistične stranke. Kolumbijska oblast ga je obtoževale različnih zločinov, med njimi pobojev, izsiljevanja in ugrabitev.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kim llsung
05. 11. 2011 15.33
-1
hesus slika vse pove o teb po tvoje bi rabili cerkvo na oblasti ali drugega adolfa ZIVEL KOMUNIZEM
Hesus_Hristus
05. 11. 2011 10.57
@Franca Špacapan Smrt Kapitalizmu in Komunizmu. pri enih se izkorišča pri drugih zatira, rabimo nekaj novega, ne spet sanjariti o Ernestu Che Lynchu.
BitterMan
05. 11. 2011 09.24
američani počasi in potiho zavzemajo svet
Franca Špacapan
05. 11. 2011 08.55
@persing smrt kapitalizmu!
persing
05. 11. 2011 08.27
+1
Smrt komunistični ideologiji.