Tujina

Ubili Željka Ražnjatovića Arkana

Beograd, 17. 01. 2000 21.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Srbi so pretreseni, bosanski muslimani so si oddahnili, zahodni voditelji pa izražajo obžalovanje zaradi uboja nekdanjega vodje srbskih paravojaških skupin in enega od domnevnih šefov ruske mafije Željka Ražnjatovića Arkana. Arkan je umrl zaradi hudih poškodb, ki jih je dobil v napadu v hotelu Intercontinental v Beogradu, storilcev pa še niso našli. Iz njegove stranke so sporočili, da bo pogreb v četrtek.

Poznavalci zatrjujejo, da je bil Arkanov uboj ''dolgo in skrbno načrtovan''. Na njegovo glavo naj bi ponujalo nagrado več strani; hrvaška in muslimanska zaradi sodelovanja Arkanovih Tigrov v vojni na Hrvaškem in v BiH, albanska stran zaradi vojne na Kosovu. Nekateri omenjajo tudi milijon dolarjev, ki naj bi jih ponudila ameriška obveščevalna služba CIA.

Evropski tisk je v današnjih izdajah največ prostora namen prav umoru šefa beograjske mafije Željka Ražnjatovića Arkana.

Nekdanji hrvaški notranji minister Josip Boljkovac je v pogovoru za Slobodno Dalmacijo zatrdil, da je hrvaška oblast Arkana leta 1991 izpustila iz pripora za milijon nemških mark, ki jih je plačal režim v Beogradu. Hrvaška policija je Arkana aretirala 29. decembra 1990 na območju Knina, kjer je obiskal paravojaške enote hrvaških Srbov, ki so se pripravljali na sodelovanje v srbsko-hrvaški vojni med letoma 1991 in 1995. Sodišče je Arkana 14. junija 1991 obsodilo na 20 mesecev zapora zaradi nezakonitih dejavnosti, nato pa je bil kmalu izpuščen. Po besedah Boljkovca se je za Arkanovo izpustitev zavzemal jugoslovanski predsednik Slobodan Milošević, ki je tudi plačal milijon mark.

Konservativni francoski časnik Le Figaro ugotavlja, da umor Arkana napoveduje novo obdobje v Srbiji. Jugoslovanski predsednik Slobodan Milošević je v preteklosti vojno netil v BiH, zdaj pa se mora Milošević, ki je tudi sam obtožen vojnih zločinov, zavarovati. Odstraniti mora vse tiste, ki vedo preveč.

Liberalni britanski časnik The Independent meni, da mednarodna skupnost ne more storiti prav veliko za pomoč Srbiji. Srbi ne bodo imeli boljše prihodnosti, če ne bodo opravili s svojo preteklostjo.

Po pisanju konservativnega britanskega časnika The Times Arkanov umor dokazuje, da je srbsko podzemlje vse bolj obupano, saj je država vsak dan bolj siromašna. Umor zgovorno govori tudi o vse večjem strahu srbskih oblastnikov zaradi vojnih zločinov, storjenih v treh vojnah na ozemlju nekdanje Jugoslavije. Drug za drugim so s površja izginili tisti, ki so sodelovali z Miloševićem. Če bodo odstranjeni vsi ljudje, na katerih je temeljila Miloševićeva vladavina, bo začel popuščati tudi pritisk na Miloševića, menijo v Beogradu.

Umor srbskega zločinca Arkana naj bi bil jasen dokaz obračunavanja med srbskimi mafijami, ugotavlja italijanski dnevnik Repubblica. Vprašanje, ki se zastavlja ob umoru je, ali ta smrt pomeni Miloševićevo svarilo ali svarilo Miloševiću. Republicca se še sprašuje, ali Arkanova smrt lahko pomeni, da bi bila Slobodan Milošević in njegova žena zmožna sprožiti novo vojno, da bi se izmuznila notranji zaroti. V tem primeru bi vojna izbruhnila v Črni Gori.

Ruski dnevnik Izvestija se sprašuje, zakaj bi bilo srbsko vodstvo odgovorno za umor Arkana. Zakaj bi Milošević odstranil človeka, ki mu je bil vselej najbolj zvest, se sprašuje Izvestija in ob tem navaja še mnenje večine Srbov, da za umorom stoji beograjska mafija.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni