Tujina

FOTO in VIDEO: 'Strahopetnega napada ni mogoče upravičiti'

Kabul, 01. 04. 2011 22.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Afganistanu je skupina upornikov, ki naj bi se pomešala med protestnike, napadla pripadnike ZN. Umorili so tri tujce, zaposlene v ZN, in štiri oborožene varnostnike. Oblasti so že prijele 27 osumljencev.

20. marca letos je ameriški pridigar Wayne Sapp v cerkvi na Floridi zažgal muslimansko sveto knjigo.

Na severu Afganistana v mestu Mazar-i-Šarif so potekali protesti proti ameriškemu pridigarju, ki je minuli teden zažgal muslimansko sveto knjigo Koran. Po petkovi molitvi je množica vernikov in protestnikov preplavila ulice omenjenega mesta. Približno tri ure je protest potekal dokaj mirno, nato pa je izbruhnilo nasilje. Med protestnike naj bi se pomešali afganistanski uporniki, ki so napadli poslopje Združenih narodov (ZN).

Najprej so napadli varnostnike, nato pa svojo pot nadaljevali v notranjost poslopja, kjer so ubili pripadnike ZN. Tiskovni predstavnik ZN v Afganistanu Dan McNorton je za Reuters potrdil, da so v napadu umrli uslužbenci in varnostniki ZN. "Umrli so trije uslužbenci ZN in štirje oboroženi varnostniki," je dejal McNorton. Predstavnik ZN v New Yorku pa je dejal, da bi se število mrtvih lahko povzpelo na 20.

Tiskovne agencije poročajo, da je med mrtvimi najmanj osem tujih državljanov. Dva tujca naj bi celo obglavili. Med mrtvimi naj bi bili državljani Norveške, Romunije in Švedske. Uradne potrditve, da gre res za državljane teh držav, še ni. Predstavnik ZN je le potrdil, da so napadalci umorili tri tujce, ki so bili zaposleni pri ZN, ter štiri oborožene varnostnike, prav tako tuje državljane.

Protesti v Afganistanu
Protesti v Afganistanu FOTO: Reuters
Tiskovni predstavnik Slovenske vojske Simon Korez je za 24ur.com dejal, da v mestu Mazar-i-Šarif ni naših vojakov. So pa v Kabulu, kjer tudi potekajo protesti. Poudaril je, da so slovenski vojaki v Kabulu na varnem.

Napadalci so nato v poslopju podtaknili ogenj in zrušili varnostni stolp. Dogodek je potrdila tudi tamkajšnja policija. Dodaja, da je v spopadih umrlo tudi pet protestnikov, 20 je bilo ranjenih. Spopadi so potekali kar nekaj ur, preden so tuji vojaki uspeli umiriti množico.

Predstavniki lokalnih oblasti so sporočili, da so že prijeli okoli 27 ljudi, za katere sumijo, da so odgovorni za današnji napad na poslopje ZN. Sporočili so tudi, da so številni protestniki pri sebi imeli orožje. Afganistanska policija in vojska enostavno ni več zmogla kontrolirati razmer na terenu, zato so prosili tuje vojaške sile, naj jim pomagajo. A prepozno.

Glavni vodja misije ZN v mestu Mazar-i-Šarif, Rus Pavel Jeršov, je bil v napadu ranjen in je trenutno v bolnišnici. Rusko zunanje ministrstvo je že pozvalo afganistansko vlado in mednarodno koalicijo, naj sprejme ukrepe za zaščito pripadnikov Združenih narodov.

Napad na poslopje ZN v mestu Mazar-i-Šarif. Nad poslopjem se vije črn dim.
Napad na poslopje ZN v mestu Mazar-i-Šarif. Nad poslopjem se vije črn dim. FOTO: Reuters

Predstavniki romunskega zunanjega ministrstva so sporočili, da prvi podatki kažejo, da je med žrtvami tudi njihov državljan. Dodali so, da napad obsojajo.

Oglasil se je tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki je obsodil današnji napad na pripadnike ZN. Družinam umrlih je izrazil sožalje. Napad je obsodil tudi generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je obsodil "strahopeten napad, ki ga ni mogoče upravičiti v nobenem primeru".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

miha_321
02. 04. 2011 08.24
oh ja. Afganistan - zadnji počitek imperijev. Poskušali so: Genghis Khan, Aleksander Veliki, Britanci, Rusi in sedaj Američani. Ta "strahopeten" napad je njihova obramba že stoletja. Odstranjujejo vojsko enega za drugim... dokler ni nikogar več da bi se boril.
spring8
02. 04. 2011 06.46
Je pač tako, da je imela Amerika pravico napadit Afganistan, potem se je pa vse skupaj razširilo.... Zdaj pa tudi Srednji Vzhod zahteva demokracijo, ki jim jo lahko USA (in ostali v UN) garantirajo glede na to, koliko denarja boš prinesel notri..... Samo spomnimo se vojne na Balknu - nimamo nafte.....
Chilly_Willy
02. 04. 2011 04.05
Jest sem pa pakistanski ribič
AlxxlA
02. 04. 2011 03.49
..... kot begunci bojo preplavili celi svet. za tem... zavladali....
AlxxlA
02. 04. 2011 03.40
upornik007
02. 04. 2011 03.34
ŽIVEL 1 MAJ DAN SLOVENSKEGA UPORA PROTI MAFIJI KI VLADA V NAŠI DRZAVI!!!!
Rhaegon
02. 04. 2011 01.28
Neki je svoboda govora, drugo so pa manire. Eden največjih očitkov Hitlerju je zažiganje judovskih knjig. Domobranci -> zažiganje slovenskih knjig. To je isto kot zažig zastave. Če bi nekdo pred tabo zažgal sliko tvoje matere, bi ga gledu in pozdravljal negovo svobodno izražanje?
povemvsem
01. 04. 2011 23.59
"Dodaja, da je v spopadih umrlo tudi pet protestnikov, 20 je bilo ranjenih. Spopadi so potekali kar nekaj ur, preden so tuji vojaki uspeli umiriti množico." A ZN in NATO ne bosta podprl protestnike?
povemvsem
01. 04. 2011 23.52
samo.hladnik.: torej če bi kdo narisal tvojega očeta ki je skočil na oslico,bi ti vzel kot svobodno izražanje avtorja?
povemvsem
01. 04. 2011 23.48
samo.hladnik. Se pravi v take svobode kot v Nemčiji,ko je Hitler zažigal na milijone knjig? Nekdo je rekel: Svoboda sploh ni za ljudi,saj jo ne znajo zmerno uživat!
BogatunLOL
01. 04. 2011 23.45
Rha 01.04.2011, 23:23 2 Jaz mislim da niso nič protestirali zaradi zažiga Korana ampak so preprosto protestirali proti okupatorjem. PRAV ZANIMIVO JA... TU JE TO STRAHOPETEN NAPAD, DRUGJE PA SO TO HEROJI :-) Kakšna dvojna merila....
HLAPCI.HLAPCI
01. 04. 2011 23.33
bluejack01.04.2011, 23:27 0 noben ne bi tam delau sam bral bi ceu dan A da ja? Drva kosilo hiša živali pa se same porihtajo ? Sicer pa, kaj nas briga kaj oni bi in kaj ne bi delali? A bomo domačine ob Amazonki tud napadli ker ne hodijo po 8 ur na dan delat v neko tovarno? phh
bluejack
01. 04. 2011 23.27
noben ne bi tam delau sam bral bi ceu dan
HLAPCI.HLAPCI
01. 04. 2011 23.23
Jaz mislim da niso nič protestirali zaradi zažiga Korana ampak so preprosto protestirali proti okupatorjem.
bluejack
01. 04. 2011 23.22
to delajo samo neizobraženi in ljudje ki niti brat ne znajo-ni čudn da tam ni mira ker so vsi zgleda mal omejeni......
ljx
01. 04. 2011 22.53
Travie,vidiš Polifemov pogled na Slovenijo je da smo tudi mi delno,če ne totalno okupirani od strani NATA in Američanov in delno delim njegovo mišljenje. To kar gledamo po Iraku,Afganistanu,Libiji,vse to se je nam zgodilo zdavnaj preden je prišlo do njih,edina razlika je da smo v Sloveniji dobr odnesl,delno zaradi premišljene politike,delno pa zaradi nezainteresiranosti strani vpletenih v Jugo konflikt za Slovenijo. Ampak v osnovi,do neke mere,smo mi bili med prvimi,katere so okupirali,Samo ta razlika je da mi dodobra spadamo v ta Zahodni svet in smo se hitro asimilirali.
ljx
01. 04. 2011 22.47
Američani s ne upajo približati Talibanom,ker so jim tako na dosegu orožja s katerim slednji razpolagajo,zato pa bombardirajo z velike višine in z zelo rušilnimi bombami tam kjer so osumljenci.Tudi v Pakistanu uporabljajo brezpilotna letala ki lahko zelo precizno priletijo skozi okno v hišo domnevnega podpornika Talibanov,ampak ko raznese hišo,raznese zraven še 3-5 žena in 10-15 otrok ki jih je naredil,da morebitnih sorodnikov ki z njim živijo ali so slučajno na obisku ne omenjam. Zakaj potemtakem nadvse vrli in pogumni agenti CIE in ostali hrabri specijalci ne pridejo v kontakt face to face z tovrstnimi ekstremisti,če so tako pogumni? Zato ker bi se jim model razstrelil direkt v ta pogumni obraz! Zgornje pisanje o strahopetnih napadih je bl tko,modeli majo saj toliko poguma da se spravijo face to face proti močnejšemu nasprotniku in za razliko se ne morejo skrivati za vso to silno hi-tech opremo.
travie
01. 04. 2011 22.41
@polifem predvidevam da si bil osebno tam, glede na število info ki jih imaš...in glede na močne izjave ki jih daješ
HLAPCI.HLAPCI
01. 04. 2011 22.37
polifem01.04.2011, 22:31 1 *ti okupatorji mislijo da so nedotakljivi in hodijo po njihovi zemlji kot pavi po kmečkem dvorišču.Pravično je da stopijo tudi v gnoj. Toliko gnoja kot so ga doli zmetali v teh desetih (10!) letih - to ne bo težko.
povemvsem
01. 04. 2011 22.36
Tukaj se pa jasno vidi,da tisti ki so vzgajani v domobranskem duhu prav obožujejo okupatorje,pa nič ni važno kdo je ta!