Tujina

Uber se pripravlja za vstop na Hrvaško in v Srbijo. 'Na vsakem trgu pričakujemo nasprotovanje'

Zagreb, 17. 10. 2015 08.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Podjetje Uber, ki ponuja iskanje cenovno ugodnih prevozov preko mobilne aplikacije, je objavilo razpis za oglaševalskega strokovnjaka v Zagrebu, načrtuje pa tudi vstop v Srbijo. Hrvaški zakon o cestnem prometu bo zagotovo omejil poslovanje Uberja na Hrvaškem, je že ocenil pravnik Goran Jarić.

S sedeža EU so napovedali, da bodo kmalu določili, ali je Uber taksi služba ali digitalni servis za povezovanje voznikov in potnikov v prevozu.
S sedeža EU so napovedali, da bodo kmalu določili, ali je Uber taksi služba ali digitalni servis za povezovanje voznikov in potnikov v prevozu. FOTO: Reuters

Ameriško hitrorastoče podjetje Uber, ki ponuja iskanje cenovno ugodnih prevozov preko mobilne aplikacije, je objavilo razpis za oglaševalskega strokovnjaka v Zagrebu. Podjetje, ki s svojimi storitvami ustvarja preglavice taksi voznikom v številnih svetovnih mestih, pa poleg Hrvaške načrtuje vstop tudi v Srbijo.

O možnosti vstopa Uberja na hrvaški trg so mediji prvič poročali pomladi, da se bo nova taksi storitev pojavila v Zagrebu ter tudi v srbskem Beogradu, pa je pred kratkim na medijskem srečanju v Rovinju potrdil izvršni direktor podjetja za vzhodno Evropo Anthony Le Roux.

Odločitve o tem, kdaj se bo Uber pojavil na hrvaškem in srbskem trgu, niso še sprejeli, ker Uber na vsakem trgu poskuša prilagoditi svoj poslovni model. "Na vsakem trgu pričakujemo nasprotovanje, zaradi tega pazljivo preučujemo zakonodajo, preden vstopimo. Ne ocenjujemo, da trgi v tej regiji predstavljajo večji izziv," je izjavil Le Roux na Weekend Media Festivalu.

Hrvaški zakon o cestnem prometu bo zagotovo omejil poslovanje Uberja na Hrvaškem, je na svojem blogu Pravnopis medtem ocenil pravnik Goran Jarić. Pojasnil je, da najbolj priljubljena in najcenejša med storitvami UberX, v kateri vsak lahko pelje vsakega s svojim avtomobilom, na podlagi hrvaškega zakona predstavlja lahko le posebno obliko javnega prevoza, za katero so potrebni posebni predpisi lokalne samouprave.

Če bo upoštevala predpise, ne bo več najcenejša

Če bo zadovoljila vse predpise na Hrvaškem, morda ne bo več najcenejša, ker bodo imeli podobne stroške kot ostali taksi prevozniki - cena bo morala vključevati davek, gorivo, amortizacijo, zavarovanje, prispevke in ostalo, je ocenil Jarić. Kot je še pojasnil, bodo verjetno tudi Uberjeve storitve, kot so Taxi, Black Car, SUV ali druge, morale imeti tudi dovoljenja za navadni taksi prevoz ter obenem izdajati račune, ne glede na to, da se plačevanje opravlja preko aplikacije.

Čeprav je poslovanje Uberja v Evropi v pristojnosti zakonodaje vsake posamezne države, temelji hrvaška zakonodaja na predpisih EU. Sodišča v Nemčiji, Franciji, Italiji, Belgiji in nekaterih drugih državah članicah EU so že prepovedali nekatere izmed Uberjevih storitev, kot je denimo najcenejša Uberpop, v kateri storitve opravljajo vozniki, ki nimajo profesionalnih dovoljenj za javni prevoz. S sedeža EU so medtem napovedali, da bodo kmalu določili, ali je Uber taksi služba ali digitalni servis za povezovanje voznikov in potnikov v prevozu.

Najbolj priljubljena in najcenejša med storitvami UberX, v kateri vsak lahko pelje vsakega s svojim avtomobilom, na podlagi hrvaškega zakona predstavlja lahko le posebno obliko javnega prevoza, za katero so potrebni posebni predpisi lokalne samouprave.
Najbolj priljubljena in najcenejša med storitvami UberX, v kateri vsak lahko pelje vsakega s svojim avtomobilom, na podlagi hrvaškega zakona predstavlja lahko le posebno obliko javnega prevoza, za katero so potrebni posebni predpisi lokalne samouprave. FOTO: Reuters

'Uber ni prevoznik, ker v lasni nima vozil'

Uber je tehnološka platforma za prevoz, zagotovo ni prevoznik, ker nima v svoji lasti vozil. Ljudje, s katerimi delamo, niso zaposleni delavci, temveč podjetniki, so izjave Le Rouxa povzeli na spletni strani rovinjskega medijskega festivala. "Naši sodelavci povprečno zaslužijo več kot konkurenca, zato je Uber boljši," je poudaril Le Roux.

Pojasnil je tudi da je Uber zanimiv primer določanja dela in zaposlovanja, kot ekonomska platforma pa je lahko uporaben tudi v mnogih drugih sektorjih. Izpostavil je, da je delovni čas eden glavnih problemov, rešitev zanj pa da iščejo skozi fleksibilnost in odpiranje novih možnosti.

Širitev na druga večja mesta v regiji

Hrvaški mediji so čez poletje poročali, da je Uber objavil tudi več razpisov za druge vodilne menedžerske posle v Zagrebu in Beogradu. Po glavnih mestih Hrvaške in Srbije ne izključuje niti širitve v druga večja mesta v regiji, ker si podjetje želi biti vsepovsod, kjer ljudje potrebujejo poceni in zanesljiv prevoz. Posebej naj bi bila zanimiva nekatera turistična mesta ob hrvaški obali.

Uberjev poslovni model je enostaven ter združuje cenejši prevoz ob hitri in kakovostni storitvi. Uporabniki s pomočjo aplikacije zahtevajo prevoz do določene točke, ki ga razpošiljajo prostim voznikom. Aplikacija se uporablja tudi za plačevanje storitve.

Čeprav je teoretično Uberjev voznik praktično vsak, ki ima vozniško dovoljenje in ustrezen avtomobil, v podjetju izpostavljajo, da zelo podrobno preverjajo in redno spremljajo vse voznike. Sodelujejo tudi z obstoječimi taksi službami, čeprav so jim taksisti iz obstoječega sistema največji nasprotniki. Hrvaški taksisti so večinoma ocenili, da bo šlo za nelojalno konkurenco, ki so jo primerjali z "divjimi" taksisti, ki storitve opravljajo "na črno".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

taxidenis
19. 10. 2015 10.37
Zdaj bojo tudi narkomani taxsirali (dve vožnje in po inekcijo in je kod nov)
nemojte
18. 10. 2015 16.27
+1
upam, da bo ta zdrava konkurenca, kmalu v zokistanu
Jožajoža
17. 10. 2015 17.40
+1
kaj pa tisti, ki plačujejo davke.delavce,položnice...........in zaradi tega ne morejo vozit socialo po sloveniji za 5 evrov. žal, tako se ne dela. ali pač. izgleda, da barabija danes cveti
s-versus
17. 10. 2015 16.06
+1
končno da bomo tudi iz periferije lahko kdaj šli na pijačo v Ljubljhano.. ne za 20,25e ampak za 5;).
s-versus
17. 10. 2015 16.07
-1
o sloveniji pa ne duha ne sluha.. upam da UBER pride tudi k nam.. očitno so nas že Srbi in ostali balkan prehiteli..naša provinca pa..kar plačujte celo bogastvo.. če sploh še mate kj za dat..če vs ni že pol brezposelnih. UBER dobrodošel.
hansola
17. 10. 2015 16.19
-1
Seveda, po Air BnB še to sranje, da še gremo še v enem sektorju v recesijo.
Viggen
17. 10. 2015 15.17
+1
Nehajte že biti PR za Uber. A to vam je njihov PR oddelek spisal? Konkurenca je vedna dobrodošla, samo zakoni veljajo za vse.
hansola
17. 10. 2015 16.20
Tako, kakršnekoli oblike dela na črno ne bi smeli dovoljevati, kot ta Uber je, prav tako Air BnB.
Redtka
17. 10. 2015 14.47
+0
To UBER ne pa pol pismeni balkanski pastirji ( prej ovce koze ) sedaj pa v v Ljubljani, joj kako so nesramni, ne znajo se obnašat, računa ni in te še nahrulijo..
s-versus
17. 10. 2015 16.09
+2
nemojte
17. 10. 2015 11.33
+6
prav je da se tudi po zagrebu začnemo zgledovat
ho?emVšolo
17. 10. 2015 10.57
+6
Ta Uber zna biti zanimiv. Na podlagi izkušenj iz Bruslja, je storitev nekje polovico cenejša od taksija. Kar je pravzpaprav kar lep zaslužek za nekoga, ki potuje z razlogom. Recimo Lj-Maribor se plačuje sedaj 5 eur na osebo s prevozi, taksist pa želi vsaj 20 eur (v resnici verjetno nekajkrat več), torej bi danes neprofesionalni voznik z Uberjem zaslužil na osebo 10 eur in ne več 5, kot sedaj dobi na prevozih. To je pa že na koncu cena javnega prevoza.
s-versus
17. 10. 2015 16.10
+1
hansola
17. 10. 2015 16.22
+2
Vse davščine pa pobere izvorna država aplikacije. Ni dovolj, da se dela kolaps prenočitvenih kapacitet z Air BnB? Zdaj še kolaps drugega segmenta s še enim načinom dela na črno?
hcaine8
17. 10. 2015 10.50
+3
Sem prepričan, da se s povprečnim voznikov bolj varno pelješ kot s povprečnim taksistom, vsaj v Sloveniji zagotovo! Da vidika drugih udeležencev v prometu ne omenjam, ko se taksisti obnašajo, kot da je cesta njihova! Če je cel dan na cesti, to ni moj problem, naj upošteva predpise in naj ne pričakuje, da ga bomo vsi obravnavali kot nekega princa!
ochi
17. 10. 2015 09.59
+2
še ena špijunska nadgradnja obstoječega klasičnega sledenja preko gsm.
zimerman
17. 10. 2015 09.47
-6
In kako je lahko Uber večja institucija in ima večjo moč kot neka država. Da sem jaz vlada v državi, pa niti pogledal ne boš proti meni. Seveda bi ti dal jasno vedeti to že prej. Mojemu narodu pač ne boš odžiral zaslužka. Odgovornost na meni pa seveda je ,da zagotovim konkurenco da bodo cene čim nižje, ampak ne takšno kjer lahko v nekem času ostane brez dela več tisoč taksistov in posledično ostanejo brez denarja tudi njihove družine, če gre za večjo državo. Seveda vsi taxisti ne bodo propadli, morajo pa se prilagajati, kar pa znova po vsej verjetnosti pomeni odpuščanje.
aerocvast
17. 10. 2015 10.34
-1
ukvarjaj se raje z čim drugim in obremenjuj...pust ta jajca pr mir...
thc_4u
17. 10. 2015 11.31
+11
90% taxistov je prevarantov,tako da podpiram Uber,upam da bo kmalu v slo!!
walter2
17. 10. 2015 11.36
+2
Thc-me prav zanima,če se boš zaradi manjšega prihranka prisedel neznani osebi,ki ni nikjer registrirana in pri tem zanemaril svojo varnost!
s-versus
17. 10. 2015 16.11
+2