Tujina

Po odločitvi ustavnega sodišča Twitter v Turčiji spet dostopen

Carigrad, 03. 04. 2014 13.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Ustavno sodišče v Turčiji je odločilo, da mora turška vlada takoj odpraviti prepoved družbenega omrežja Twitter. Odblokada se sicer ni zgodila takoj, saj je vladajoča stranka najprej temeljito preučila odločitev sodišča, a nato vendarle odpravila blokado.

Kljub odločitvi turškega ustavnega sodišča, ki je v sredo odredilo, da mora vlada prepoved družbenega omrežja Twitter takoj odpraviti, je bil Twitter večji del današnjega dne blokiran. Iz vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) so sporočili, da so morali najprej preučiti odločitev sodišča, šele nato so blokado odpravili.

Plakat z nasveti, kako lahko državljani prek alternativ dostopajo do Twitterja.
Plakat z nasveti, kako lahko državljani prek alternativ dostopajo do Twitterja. FOTO: Reuters

Kot je pojasnil poslanec AKP Mustafa Sentop, so morali najprej preučiti, ali je odredba ustavnega sodišča sploh obvezujoča, saj da so bile na sodišču podane le individualne pritožbe.

Prepoved Twitterja je v veljavo stopila 20. marca, potem ko so na tem omrežju zaokrožili zvočni posnetki, ki turškega premiera Erdogana in njegove tesne sodelavce povezujejo s korupcijskim škandalom.

Blokada Twitterja pred ključnimi lokalnimi volitvami v Turčiji je sprožila val ogorčenja tako na domačih kot tudi tujih tleh. Turčijo so ostro kritizirale skupine za človekove pravice in njene zahodne zaveznice.

Uporabniki Twitterja so se blokadi sicer lahko izognili z uporabo aplikacije na mobilnih telefonih in spremembo spletnih nastavitev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.