Tujina

Tusk v Bruslju o brexitu: Napredek ni zadosten, a to ne pomeni, da ga sploh ni

Bruselj, 20. 10. 2017 14.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Voditelji 27 držav članic EU v Bruslju razpravljajo o brexitu in prihodnjih odnosih z Veliko Britanijo. EU vztraja, da je treba najprej doseči zadosten napredek pri treh prednostnih ločitvenih vprašanjih - pravicah državljanov, finančni poravnavi in meji na irskem otoku, šele nato pa razpravljati o podrobnostih izstopa Britanije iz EU.

Voditelji 27 članic EU so pozvali k začetku "notranjih pripravljalnih pogovorov" o prihodnjih odnosih z Veliko Britanijo in o prehodnem obdobju po brexitu in pred uveljavitvijo novega partnerstva. Politična gesta, s katero se želi EU približati Britaniji, ki poziva k takojšnjim pogajanjem o prihodnjih odnosih, naj bi omogočila preboj do konca leta.

  "Poročila o zastoju med EU in Britanijo so bila pretirana. Napredek ni zadosten, kar pa ne pomeni, da napredka sploh ni," je po koncu vrha poudaril predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Ob tem je obljubil, da bo sedemindvajseterica tudi v prihodnje k pogajanjem pristopala pozitivno in konstruktivno, ter izrazil upanje, da bo zadosten napredek mogoče doseči decembra.

EU še vedno vztraja, da je za začetek pogajanj o prehodnem obdobju in prihodnjih odnosih treba najprej doseči zadosten napredek pri treh prednostnih ločitvenih vprašanjih - pravicah državljanov, finančni poravnavi in meji na irskem otoku.

Napredek je za zdaj nezadosten, znova ga bo ocenila decembra. Da bi bila pripravljena na takojšen začetek pogajanj o prehodnem obdobju in prihodnjih odnosih, če bo do takrat zagotovljen zadosten napredek, pa bo unija začela notranje pogovore o tem.

Britanska premierka Theresa May je po dvodnevnem vrhu v Bruslju izpostavila optimizem, da bo mogoče doseči dober in pozitiven dogovor. "Ambiciozno in pozitivno gledam na prihodnost in pogajanja," je poudarila.

Z optimizmom se je odzvala tudi na vprašanja o možnosti scenarija brez dogovora. Optimistična je, da bo dogovor mogoče doseči, vendar pa bi bilo neodgovorno, če ne bi bili pripravljeni na vse možnosti, je dejala.

Mayeva ni želela potrditi nobene številke, ki krožijo v javnosti. Ponovila je britansko stališče, da bo mogoče dokončen finančni dogovor doseči šele v sklopu pogajanj o prihodnjih odnosih, in ostala v okviru zavez, podanih v govoru v Firencah.

Tedaj je britanska premierka zagotovila dvoje: da ne bo nobena članica zaradi brexita plačala več ali prejela manj denarja. To se razume kot zagotovilo, da bo Britanija prispevala okoli 20 milijard evrov, kolikor znaša njen neto prispevek v proračun do konca sedanjega večletnega finančnega okvira.

Britanska premierka je optimistična glede prihodnosti in pogajanj z EU.
Britanska premierka je optimistična glede prihodnosti in pogajanj z EU. FOTO: AP

Drugo finančno zagotovilo britanske premierke iz Firenc pa je, da bo Britanija poplačala vse finančne obveznosti, ki jih je prevzela kot članica unije. Koliko naj bi to konkretno zneslo, za zdaj ni jasno.

Za zadosten napredek glede finančne poravnave naj bi bilo po neuradnih informacijah dovolj opredeliti skupna načela za izračun finančnih obveznosti Britanije, ne bi bilo pa treba določiti konkretnih številk.

Najdlje sta strani v pogajanjih o pravicah državljanov. Mayeva je v četrtek v odprtem pismu ocenila, da je dogovor o tem na dosegu, in izrazila prepričanje, da ga je s prožnostjo in ustvarjalnostjo na obeh straneh mogoče doseči v prihodnjih tednih.

Voditelji preostalih članic EU so v glavnem prav tako izpostavljali optimizem. Nemška kanclerka Angela Merkel je na primer poudarila, da ni nikakršnih indicev, da pogajanja ne bodo uspešna.

Izpostavljali pa so tudi, da ni britanska premierka predstavila nič novega. Mayeva je nekoliko podrobneje predstavila stališča iz Firenc, kar je bilo koristno, ni pa nobenih novih predlogov, je po koncu prvega dne vrha povedal nizozemski premier Mark Rutte.

"Hudič je v podrobnostih," je opozoril malteški premier Joseph Muscat, ki je prav tako izpostavil dobro vzdušje, a dodal, da to ne spreminja ocene, da ni zadostnega napredka za prehod v drugo fazo pogajanj, ki bo pokrivala zlasti trgovinske odnose.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MrKrmar
20. 10. 2017 16.43
+0
Seveda ni napredka, če EU vodijo nesposobni stari strici
macek_garfield
20. 10. 2017 16.39
+0
ti v bruselu mlatijo prazno slamo pa to, ze v alananu fordu so imeli oddelek za istrazivanje ruda i gubljene vremena isto je danes v bruslju pa to
BUONcaffee
20. 10. 2017 15.39
+0
Najprej nerešljiv Brexit , nato nerešljiva Katalonija, po vsej verjetnosti bo sledila Irska, Škotska in problemi so se začeli.
frako
20. 10. 2017 15.50
+2
jah irska kvečm sevrna če se bo hotla u eu ostat, škoti se pa isto znajo ločit od VB da ostanejo v EU. Irska je pa itak v EU in bo ostala.
the kop
21. 10. 2017 11.29
-1
irska je itak samostojna država,v eu, in nima veze z brexitom!!
BUONcaffee
21. 10. 2017 14.50
-3
trumpet2018
20. 10. 2017 15.03
-3
EU nič ne vztraja, temveč grozi Angležem in jih izsiljuje, Vprašajte se raje, zakaj je prišlo do brexita? Zaradi nore samouničevalne migrantske politike s strani Bruslja, ki vsem vsiljuje divjake iz tretjega sveta plus popolnoma zgrešene politike odprtih meja, ki vodi v propad Europe, seveda to samodestruktivno politiko vodijo globalisti, Soroš in elite na oblasti. Soroš mimogrede tudi pripravlja v zda državni udar, hoče zrušiti ameriško vlado, pri tem ga podpira liberalni Holivud (ki ima sam ogromne probleme s pedofilijo in zlorabo žensk) , Silicijska dolina, LGBT, rožnate kapice, feministke in podobne smeti, in seveda fejk mainstream mediji, ki vodijo sovražno propagando proti Trumpu (tudi v slo močno zastopani)
BUONcaffee
20. 10. 2017 15.17
-3
frako
20. 10. 2017 15.30
+1
Do brexita je pršlo k so desničarji mau preveč nafarbal narod. S propagando kot evropa zahteva da k menjaš luč v stanovanju in stopiš na lojtro rabiš za to dovoljenje od občine in čelado, Evropa zahteva da bodo ribiči nosil mrežne kape da ne bo las med ribami, in 350 miljonou funtou bomo na tedn pršparal če gremo vn s evrope, in pač podobne propagande. Evropa nič ne diktira da je treba sprejet prebežnike s vojinih krajev SAMO DRŽI SE ŽENEVSKE KONVENCIJE.
frako
20. 10. 2017 15.33
+2
Seveda pa k so pogruntal kaj so naredl so se vodilni desničarji poskril in rekl sej bodo levičarji zrihtal da bo to use lepo steklo mi smo svoj posu opravl.
BUONcaffee
20. 10. 2017 14.35
-1
Tale brexit bo sesul Evropo, zapomnite si. Se je že začelo. Angleži stari kolonialisti, imperialisti in bivša velesila z bogato zgodovino bo zelo trd oreh pri pogajanjih z EU in se ne bodo pustili kar tako.
trumpet2018
20. 10. 2017 15.14
+1
Angleži ne bodo plačevali nobenih odškodnin zaradi brexita. nikoli. Naj raje zamenjajo nacija Junckerja, katerega ni nihče izvolil, oz, so ga namestili globalisti, s ciljem da uniči Europo in zamenja avtohtono prebivalstvo z divjaki iz tretjega sveta.
BUONcaffee
20. 10. 2017 15.17
frako
20. 10. 2017 14.23
+2
Jah ka mate pa za komplicerat, Pač vize za prebivalce UK v evropi In po vsej vrjetnosti kontra , pa na novo pogodbe o trgovanju med UK in EU narest, kjer pač ker ne bodo člani morjo plačvat tarife za izvoz v evropo, in po vsej vrjetnosti tud tarife na to kar evropa izvaža v UK pač tko kt se standardno dogovarja med državami ki niso v EU. Sam kaj k bi britanci radi da vse tko ostane kt je blo brez tarif in viz za njih, sam da ne plačujejo v skupni fond EU in da ufurajo vize za evropejce.