Tujina

Tusk svari Poljsko: Porušenih mostov ni več mogoče prečkati

Bruselj, 09. 03. 2017 21.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poljska je bila edina proti podaljšanju mandata predsedniku Evropskega sveta Donalda Tuska. Premierka mu očita, da se vpleta v notranjepolitične zadeve. Tusk domovino svari, da porušenih mostov ni več mogoče prečkati, Poljska pa odgovarja, da ne bo podprla sklepov vrha EU.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danes v Bruslju posvaril domovino Poljsko, ki je bila edina proti podaljšanju njegovega mandata, da porušenih mostov ni več mogoče prečkati. Izpostavil je še, da je v tem trenutku potreben zelo odgovoren in razumen pristop k razpravi o prihodnosti unije.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk
Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk FOTO: AP

Tusk se je po podaljšanju mandata zahvalil za izkazano zaupanje in zatrdil, da si bo še naprej prizadeval za boljšo in enotnejšo unijo, brez izjeme. "Sodelovati želim z vsako članico," je zatrdil.

Na vprašanje, kako bo po tem incidentu komuniciral s Poljsko, pa je odgovoril: "S Poljsko bom komuniciral v poljščini."

"Upam, da je to jezik, ki ga bo poljska vlada razumela," je k temu pripomnil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Tusk je še dejal, da razume čustva, saj je tudi sam včasih zelo čustven in saj smo vsi le ljudje, a opozoril, da unija potrebuje zelo odgovoren in razumen pristop v razpravi o prihodnosti Evrope.

"Upam, da je to jasno tudi mojim poljskim kolegom," je dejal.

Poljska zaradi Tuska ne bo podprla sklepov vrha EU

Poljska premierka Beata Szydlo je pojasnila, da Tusk ni dober predsednik Evropskega sveta, ker ni nepristranski in ker se vpleta v notranjepolitične zadeve Poljske. "Ne sme podpirati opozicije in delovati proti demokratično izvoljeni vladi," je poudarila.

Zaradi podaljšanja mandata država ne bo podprla sklepov vrha EU, je Szydlova danes povedala v Bruslju. "Moje stališče je zelo jasno. Ne bom sprejela sklepov vrha, tako da vrh ne bo veljaven," je dejala.

Vnovično imenovanje Tuska na položaj predsednika Evropskega sveta je po besedah predsednice poljske vlade "zelo nevaren presedan".

Ker Poljska ne bo podprla sklepov vrha, ki jih je treba sprejeti s soglasjem, bodo tokratne smernice voditeljev objavljene v obliki sporočila malteškega predsedstva.

Sklepi naj bi sicer nanašali na gospodarske teme, migracije, varnostno in obrambno politiko, Zahodni Balkan, projekt evropskega javnega tožilstva in podaljšanje Tuskovega mandata.

Poljska je podaljšanju Tuskovega mandata nasprotovala zaradi dolgoletnega spora med Tuskom in najvplivnejšim poljskim politikom Jaroslawom Kaczynskim, vodjo vodilne, desne stranke Zakon in pravičnost.

Kaczynski in Tusk nista le dolgoletna politična tekmeca, temveč prvi goji osebno zamero do rojaka, ki mu očita moralno odgovornost za smrt brata dvojčka v letalski nesreči leta 2010.

Poljska premierka sicer poljsko stališče utemeljuje z očitkom, da Tusk kot predsednik evropske institucije ni bil nepristranski, temveč se je vpletal v poljsko politiko in postavljal na stran opozicije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kemuri
11. 03. 2017 10.03
Tipični predstavnik liberalnega EU Sveta, če nisi z njim ti žuga, grozi žali.
LLLEPI
12. 03. 2017 15.02
+2
Bruselski zasuznjevalci svojih narodov si ne zelijo sprememb
Elias47
10. 03. 2017 11.29
-2
tile EU 666 tirani zopet grozijo naokoli...
M_teorija
10. 03. 2017 10.32
+6
Ameriški Donald gradi zidove in ruši mostove naš EU Donald pa glih obratno!?
Aijn Prenn
10. 03. 2017 08.25
+3
Prepričan sem bil, da smo samo slovenci zdraharji, pa sem se očitno zmotil. Morda pa je to slovanska posebnost.
kemuri
11. 03. 2017 10.04
Več kot očitno je da si nerzagledan.. Še nisi videl dogajanj v nemškem, angleškem, itlaijanskem , španskem parlamentu itd..
Nikiiy
10. 03. 2017 08.19
+4
TUSK je predstavnik POLJSKE V Evropi ne obratno..in kakšna sta Junker in on navadni pijanduri dam prav POLJSKI..vse sami Pasjegrizci..zato pa EVROPA razpada na polno..potop je samo vprašanje časa..
Ate_ist
10. 03. 2017 19.12
Evropa nikoli ni bila mišljena kot celota. Tu se je vedno ustvarjala delitev, če ne jezikovna, pa religionozna, tudi rasno razlikovanje je bilo v preteklosti. In v vsem tem času je ljudstvo Evrope tako selekcionirano, da niti pod razno ne more biti niti na 5% složno, kot so to recimo Američani. Potem pa so tu še interesi multinacionalk, ki jim regulacija trga znotraj EU ni po volji. Za kapital bi bilo najugodneje, da EU razpade na mestne države.