Tujina

VIDEO: Trump članice Nata pozval k poštenemu prispevku k skupni obrambi

Bruslej, 25. 05. 2017 13.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Donald Trump je v Bruslju članice zveze Nato pozval, naj končno prispevajo pošten delež k skupni obrambi, saj je to nujno zaradi številnih groženj, zlasti terorizma. Sedanji cilj dveh odstotkov BDP za obrambo je označil za "goli minimum".

Ameriški predsednik Donald Trump se mudi v Bruslju. Tam se je med drugim sestal s predsednikom Evropske komisije Jeanom-Claudom Junckerjem in predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom

Donald Trump se mudi v Bruslju, kjer se je sestal z vodstvom institucij EU. Med drugim se je prvič srečal tudi z novim francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom. Ta se je pri rokovanju poslužil Trumpove taktike.

"Strinjamo se glede številnih področij, predvsem glede boja proti terorizmu. Prepričan sem, da ni treba pojasnjevati, zakaj," je dejal Tusk v izjavi po sestanku vodstva institucij EU s Trumpom.

Odprta vprašanja glede podnebnih sprememb in trgovine

Toda nekatera vprašanja po Tuskovih besedah ostajajo odprta, na primer glede podnebnih sprememb in trgovine. Prav tako ni stoodstotno prepričan, da imata s Trumpom enako stališče glede Rusije, čeprav se zdijo mnenja o konfliktu v Ukrajini enaka.

Nekatera vprašanja po Tuskovih besedah še ostajajo odprta, na primer glede podnebnih sprememb in trgovine.
Nekatera vprašanja po Tuskovih besedah še ostajajo odprta, na primer glede podnebnih sprememb in trgovine. FOTO: AP

Vrednote in načela na prvem mestu

Glavno Tuskovo sporočilo Trumpu je, da je najgloblji pomen čezatlantskega sodelovanja in prijateljstva v temeljnih zahodnih vrednotah: svobodi, človekovih pravicah in spoštovanju človekovega dostojanstva.

"Največja naloga danes je utrditi ves svobodni svet na temelju teh vrednot, ne le interesov. Vrednote in načela na prvem mestu - to bi morali Evropa in Amerika izpostavljati," je sklenil Tusk v izjavi.

Ameriški predsednik se je najprej sestal s Tuskom in predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, nato sta se pridružila še predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani in visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini.

Sestanek je bil v novi evropski stavbi v središču Bruslja, kjer ima Tusk pisarno in se je je prijelo ime "Tuskov stolp". Tusk sam se je v preteklosti pošalil, da so evropski voditelji zanj izbrali vzdevek "naš Donald", za razliko od ameriškega Donalda.

Trump članice Nata pozval k poštenemu prispevku k skupni obrambi

Po vseh ostalih načrtovanih obveznostih je ameriški predsednik Trump odkril obeležje v spomin na teroristični napad 11. septembra 2001, po katerem je Nato prvič in doslej edinkrat sprožil peti člen severnoatlantske pogodbe o skupni obrambi, ki določa, da je napad na eno zaveznico napad na vse.

"Ta zverižena gmota kovine nas opominja ne le na to, kar smo izgubili, ampak tudi na to, kar vedno obstane - pogum naših ljudi, moč naše odločenosti in zaveza, ki nas povezuje v eno. Nikoli ne bomo pozabili izgubljenih življenj, nikoli ne bomo zapustili prijateljev, ki so nam stali ob strani in ne bomo omahovali v odločenosti, da premagamo terorizem in da dosežemo trajno varnost, blagostanje in mir," je dejal.

To je eno od dveh obeležij pred novim domom zavezništva v Bruslju. Drugo je obeležje v spomin na padec berlinskega zidu kot simbol združene Evrope, ki ga je odkrila nemška kanclerka Angela Merkel.

Trump se je v govoru ob odkritju spomenika osredotočil na teroriste - "morilce, ekstremiste, zgube", ki jih je treba "poiskati, razkriti in odstraniti". Začel je s pozivom k trenutku molka za žrtve nedavnega terorističnega napada v Manchestru.

Glavno Tuskovo sporočilo Trumpu je, da je najgloblji pomen čezatlantskega sodelovanja in prijateljstva v temeljnih zahodnih vrednotah: svobodi, človekovih pravicah in spoštovanju človekovega dostojanstva.
Glavno Tuskovo sporočilo Trumpu je, da je najgloblji pomen čezatlantskega sodelovanja in prijateljstva v temeljnih zahodnih vrednotah: svobodi, človekovih pravicah in spoštovanju človekovega dostojanstva. FOTO: AP

Spomnil je na svoje nedavne pogovore z voditelji Bližnjega vzhoda, na katerih so se dogovorili za ustavitev financiranja radikalnih ideologij, ki vodijo v terorizem po vsem svetu.

"Moja potovanja in srečanja me navdajajo z novim upanjem, da se narodi številnih ver lahko združijo v boju proti terorizmu, ki je skupna grožnja vsemu človeštvu," je poudaril ameriški predsednik.

V kontekstu boja proti terorizmu je opozoril, da na tisoče ljudi prihaja v naše države in da pogosto nimamo pojma, kdo so. "Biti moramo trdni, močni in pazljivi," je pozval.

Nato prihodnosti mora biti po Trumpovem prepričanju osredotočen na terorizem in migracije, kakor tudi na grožnje iz Rusije ter na vzhodnih in južnih mejah.

Na vrhu Nata v Bruslju
Na vrhu Nata v Bruslju FOTO: AP

Vse te grožnje so razlog, kot je dejal, da je generalnemu sekretarju Nata Jensu Stoltenbergu in voditeljem članic zelo neposredno povedal, da zaveznice končno morajo prispevati pošten delež in izpolniti finančne obveznosti.

23 od 28 zaveznic po njegovih besedah ne plačuje, kolikor bi morale, kar ni pošteno do ameriških davkoplačevalcev. Veliko teh držav dolguje ogromne zneske iz preteklih let, je izpostavil.

"V zadnjih osmih letih so ZDA namenile za obrambo več kot vse ostale članice Nata skupaj. Če bi vse članice Nata namenile le dva odstotka svojega BDP za obrambo lani, bi imeli še 119 milijard dolarjev za skupno obrambo," je poudaril.

A opozoril je tudi, da sedanji cilj dveh odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP) za obrambo, ki naj bi se mu zaveznice čim bolj približale do leta 2024, ne bo dovolj. Označil ga je za "goli minimum".

"S temi kronično premajhnimi prispevki in ob naraščajočih grožnjah se moramo zavedati, da tudi dva odstotka BDP ne bosta dovolj, da bi zmanjšali razlike v modernizaciji, pripravljenosti in velikosti sil. Nadoknaditi moramo veliko izgubljenih let. Dva odstotka sta goli minimum za soočanje z današnjimi zelo realnimi in zelo zlobnimi grožnjami," je dejal.

Nemška kanclerja Angela Merkel je pred Trumpom ob odkritju obeležja v spomin na padec berlinskega zidu izpostavila predvsem pomen odprte družbe, ne pa postavljanja pregrad in zidov.

"Niso izolacija ali zidovi tisti, ki nas delajo uspešne, ampak odprte družbe, ki si delijo iste vrednote," je poudarila Merklova.

"S koncem konflikta med Zahodom in Vzhodom se je začela nova doba, ki pa nam prinaša nove izzive in nove grožnje. A smo še naprej zavezništvo, ki temelji na skupnih vrednotah, ki izkazuje solidarnost do svojih članic," je še dejala nemška kanclerka in dodala, da Nemčija ne bo nikoli pozabila prispevka Nata pri združevanju obeh Nemčij v eno državo.

Današnji mini vrh je prvo zasedanje zaveznic na novem sedežu Nata v Bruslju. "Nikoli nisem vprašal, koliko je stal (...) Je pa lep," je o novem domu zavezništva dejal Trump.

Ameriški predsednik na sedež Nata ni prišel po modri preprogi skozi vhod, kjer so vstopili drugi voditelji, ampak na skrivaj skozi drugi vhod, tako da se je izognil novinarjem. Dostop do vseh dogodkov pred novo stavbo Nata je močno omejen, vse je močno zastraženo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (189)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resort
26. 05. 2017 10.16
Proti komu oz. pred kom naj nas NATO brani ? Kdo nas ogroža, razen t.i. beguncev in islamskih skrajnežev. Saj je v glavnem v kompaniji z ameriškimi "dobrodelnimi" akcijami po svetu in nimajo nobenega stika z Evropo.
jzkzfzmz
26. 05. 2017 08.21
+1
24 ur, da vas malo popravim. Ne k obrambi ampak k okupiranju novih ozemelj. Tako s enapiše. Vsak, ki vsaj malo spremlja svet brez vas bo to videl. Nimate za burek 24 ur....
CyberWorm90
25. 05. 2017 22.39
+5
wojne so ble wedno prwo biznis pol pa ostalo : )) nemorš sam proizwajat orožje pa municijo če ni potrošnje w wojnah : )) goworim za wse swetowne proizwajalce orožja ne sam za nato : )))
peter abramovi?
25. 05. 2017 22.31
+13
Kje pa je Cerar??Tm vidm Kolindo k ji kr prhaja da je lohk spomembnimi ljudmi sploh skupi našga Cerarja pa nevidm?
Heretik1
25. 05. 2017 21.49
+1
BUONcaffee
25. 05. 2017 21.43
+32
Če bi naš dedi Tito vedel kaj smo naredili iz njegove vojske in kam odhaja bi znorel.
MATEJ5321
25. 05. 2017 22.50
-25
Tito je delal takšne bedarije, da se tebi niti sanja ne. To je bil neumni morilec.
MATEJ5321
25. 05. 2017 22.51
-16
Pa od vojske ni bilo veliko. Vse kar je imel je prva vrsta za odstrel, ala rusija.
MATEJ5321
25. 05. 2017 22.52
-19
Resimo sama nemska vojska bi rusijo zmlela za malo malico. Na yugo bi pa samo prdnila:-)
MATEJ5321
25. 05. 2017 22.54
-14
Malo si poglej ne yugo dokumentarce. Zelo malo jih je. Mogoce ti to kaj pove. Že zadnji je bil nedolgo na slo1. To bi moral gledati vsak
HorstWiesel
26. 05. 2017 09.44
patria
26. 05. 2017 09.48
Nemska vojska bi Rusijo zmlela tako kot jo je med 2. sv. vojno, kajne?
resort
26. 05. 2017 10.19
Matej, ko se boš zbudil, potem komentiraj. Ne sanjaj preveč.
dostojevski II
25. 05. 2017 21.42
+4
Tusk ni stoodstotno prepričan, da imata s Trumpom enako stališče glede Rusije, čeprav se zdijo mnenja o konfliktu v Ukrajini enaka... HLAPEC IN GOSPODAR... Sestanki so ravno zato, da se razčistijo dileme. Odprta vprašanja. Če gre seveda za enakopravne, enakovredne sogovornike. Zaveznike. Če dialoga ni, potem po sestanku nisi prepričan, nekaj se ti samo zdi.... potem je bilo to srečanje povsem odveč. Samo predstava za javnost.
transs
25. 05. 2017 21.47
+7
Ko jih gledam tako na kupu mi drugega kot Goli otok ne pade na misel.....
dostojevski II
25. 05. 2017 21.19
+10
8. april 2017.........Trump se je z napadom s tomahawki na Sirijo finančno okoristil...... Trump ima delež v orožarsko-obrambnem velikanu Raytheon - istem podjetju, ki izdeluje manevrirne rakete tomahawk, za katere je dal Trump v četrtek izvršni ukaz, da jih ameriška letala izstrelijo na cilje v Siriji. 59 tomahawkov, če smo natančni, v skupni vrednosti 94 milijonov dolarjev.
korintos23
25. 05. 2017 21.21
+8
Za polovico itak ne vedo kam so padli, to je to?
dostojevski II
25. 05. 2017 21.30
+4
Ni pomembno, če so vse dosegle cilj, pomembno je, da smo za 94 milijonov dolarjev bolj varni. Kot je že večkrat poudaril Grims, varnost je vrednota.
vsismosužnji
25. 05. 2017 21.30
+4
saj niti ni važno kam so padli ,važni so dolarčki od te rabote!!!
vsismosužnji
25. 05. 2017 21.31
+4
varnost je samo tržno blago ki ga zelo drago plačujemo zemljani!!!
korintos23
25. 05. 2017 21.18
+3
Nekaj se sliši da bo nato premaknil svoje vojake iz ukrajinsko-ruske meje na grško- turško in na bolgarsko- turško mejo!
DonDonDan
25. 05. 2017 21.17
-4
Trump pravi tako: če imajo neumni Zlovenci denar, da kar naprej sanirajo pokradene banke, bojo mel pa še kej za Nato. Al pa naj grejo nazaj pod Srbijo !!!!
korintos23
25. 05. 2017 21.19
+4
korintos23
25. 05. 2017 21.16
+8
Kaj pa misli Trump narediti s Turčijo, velika muslimanska država in pomembna članica NATA?
DonDonDan
25. 05. 2017 21.15
-5
V stari Jugi so nas Srbi prepričevali naj delamo za njih, oni pa nas bojo čuvali !!! hahahaha, sedaj vam pa Nato ni všeč, k' nas futra in mirka !!!!
korintos23
25. 05. 2017 21.16
+9
Jaz sem delal samo zase in za svojo družino! Ti si za njih?
fljfo
25. 05. 2017 21.20
-3
Kori, če bi to povedal tedaj se ne bi kar tako lepo končalo...
korintos23
25. 05. 2017 21.22
+16
Meni ni nič manjkalo, pa še komunist nisem bil! Hiše smo gradili kot nori, živeli dobro, delali pa tudi.
korintos23
25. 05. 2017 21.23
+5
vsismosužnji
25. 05. 2017 21.28
+14
nekateri pač mislijo da smo 91 prvič v življenju spregovorili,ker prej nismo smeli reči nič!!!!!
supergigi
25. 05. 2017 21.54
-3
Srbi še sebe ne znajo čuvat, so jim Hrvati fino sprašili riti, zdaj jim jo bodo pa še Albanci kot kaže.
fljfo
25. 05. 2017 21.11
+6
Kaj nam je bilo, da smo na referendumu glasovali za pridružitev temu satanskemu paktu?!?!
Kajetan
25. 05. 2017 21.06
+10
Samo kako je vse skupaj razloženo kot da moramo 2% od bdp plačati članarine, vendar je čisto drugačna zgodba, proračun za vojsko mora biti 2%, pri nas to znaša celih 10% proračuna ki jih naj namenimo za vojsko, torej oborožitev za zaposlene, misije in podobno. Pa vendar novinarji natolcujejo da gre zgolj za članarino, če bi bil folk malo normalen bi takoj ugotovil da nekaj ne štima dali bi 10% proračuna za članarino pol pa bi še morali dati obrambni proračun. Seveda je del sredstev namenjen tudi za NATO ampak ne v celoti in vse. Trenutno je v SLO na 1 aktivnega vojaka 2 zaposlena po pisarnah in ministrstvih ter v raznih predstavništvih po tujini. In da teh 30% parazitov dobiva večjo plačo kakor pa celotna aktivna vojska pa nobenega ne moti. Od obrambnega ministra se pričakuje vsaj logiko če že znanja nima, tale naša pa ne da nima znanja še pojma nima za kaj se gre, da pa o logiki sploh ne govorimo
JApajaDAja
25. 05. 2017 21.05
+13
generacija iz yu, a smo si danes že čestitali dan mladosti (nekoč je bilo) za spomine na brezskrbno, skromno, srečno mladost!? čestitke mladincem naše generacije!
fljfo
25. 05. 2017 21.11
-8
korintos23
25. 05. 2017 21.15
+6
Enkrat zjutraj smo nekaj napisali, a ni bilo lepo?
vsismosužnji
25. 05. 2017 21.17
+7
vsismosužnji
25. 05. 2017 20.57
+10
pa kdo je tu nor???moraš plačati za to da si lahko za kanon futer????
luzarf@arcor.de
25. 05. 2017 20.54
-24
gdo je pa zaustavil Srbe ko so hoteli se Kosovo unicit podobno kot so Bosno? ce jo nebi Nato z Ameriskimi Avioni in Bombami bi bika danes pristinadruga srebrenica.
srebrnibreg
25. 05. 2017 20.56
+11
Imaš prav. Sreča, da so v Vojvodini zrušili mostove preko rek, ker je to bil vzrok, da niso mogli na Kosovo.
Die einemaister
25. 05. 2017 21.37
+8
hahaha, sesuli so dve hali od crvene zastave, pa še srbi so jim vrgli dol njihov kao "nevidni" avion hahaha
luzarf@arcor.de
25. 05. 2017 20.52
+0
mislim da trump lahko tudi brez Natoja ureja svoje probleme, dokler jih ostali nemorejo-mo
korintos23
25. 05. 2017 20.52
+3
Madeni
25. 05. 2017 20.51
+31
NATO je prvo Ekonomski..potem politićni in nazadnje vojaški pakt zato je zrel za ukinitev..
Al83
25. 05. 2017 20.53
+10
luzarf@arcor.de
25. 05. 2017 20.48
-8
sicer je Trump en velki Idiot! a v nekaterih pogledih ima pa prav, recimo nato, Americani dajo najvec denarja najvec vojakov in orozja ostali pa kaj bili bi zraven a nebi nic storili zato.
JApajaDAja
25. 05. 2017 20.53
+17
čemu naj plačuje eu usa agresijo, pokole.......na drugem koncu sveta, nad ljudmi, ki nam niso naredili nič slabega...le živeli so nad nafto!