Tujina

Turško ladjo bodo popravljali

Koper/Trst, 20. 02. 2008 09.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kalvarija s turško ladjo je vsaj zaenkrat končana. Ladja je v Trstu, kjer naj bi jo popravili.

Turško ladjo so končno odvlekli v tržaško pristanišče.
Turško ladjo so končno odvlekli v tržaško pristanišče. FOTO: Reuters

Turško ladjo, ki jo je pred dvema tednoma zajel požar pred obalo hrvaške Istre, so včeraj zvečer končno odvlekli proti Trstu in je že v pristanišču. Ladja je bila dva dni le dobre 3 morske milje od obale Savudrije.

V shemo ločene plovbe oz. slovenske vode je ladja vplula sinoči ob 22 uri. V italijanske teritorialne vode pa danes ob 6 uri in 25 minut. Ladjo so vlekli 4 vlačilci, dva italijanska in dva hrvaška. Za 24ur.com je podsekretar na Slovenskem sektorju za pomorski promet, kapitan Davorin Fantulin še pojasnil: "v dovoljenju, ki so ga za vplutje v italjanske vode izdale italijanske oblasti, so zapisali da ladji dovoljujejo vplutje zaradi priveza in popravila". Kot je še povedal Fantulin, je ladja potovala po t.i. kanalu separacijske sheme, ki poteka vzdolž celotne slovenske obale v širini milje in pol. Fantulin še dodaja: "hitrost vleke naj bi bila 4 vozle, do tržaškega pristanišča pa naj bi jo privlekli v 3 urah. Ladja se na poti ne sme ustavljati". Po temeljitem pregledu pogorele ladje so strokovnjaki ugotovili, da ladja ni nevarna za okolje. Fantulin je za 24ur.com še pojasnil, da morajo pri vleki upoštevati tudi vplutje ostalih tovornih ladij in tankerjev, ki plujejo v omenjenih vodah.


Kakšni tankerji in tovorne ladje plujejo po Jadranu

Bodo tovorne ladje in tankerji ob vplutju v Jadran imele spremstvo?
Bodo tovorne ladje in tankerji ob vplutju v Jadran imele spremstvo? FOTO: POP TV

V države EU kar 90 odstotkov nafte za trg pripeljejo s tankerji. Zaradi velike količine pripeljanega nevarnega tovora se je Bruselj leta 1999 odločil za strožji nadzor tovornih ladji. Od leta 2010 bodo v EU veljali strožji predpisi za tovorne ladje. Ladjam z enoplastnim slojem "lupine" bo prepovedano vplutje v pristanišča. Prav tako Evropa ustanavlja sklad, ki naj bi s sredstvi, teh naj bi bilo milijarda evrov, pomagali državam, ki so utrpele ekološko nesrečo zaradi izlitja nafte.

Glede Jadranskega morja sta Hrvaška in Italija podpisali sporazum, ki dovoljuje nadzor nad večjim vplutjem ladji v Jadranu. Italija nadzira ladje tudi izven svojih teritorialnih voda, z namenom pravočasnega in hitrega ukrepanja v primeru nesreč.

Nekateri strokovnjaki predlagajo, da bi imel vsak tanker, ki bo vplul v Jadransko morje, spremstvo manjše ladje. Posadka na spremljajoči ladji bi pregledala tovor, nadzirala tehnično brezhibnost tankerja in posredovala v primeru nesreče.


  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Foen
21. 02. 2008 12.21
HAHA kaki nesposobnjakoviči! Pa kaj je to zaen zemlevid k sploh ni več jadranskega morja pač pa jezero. O bogami to mora da je največji kiks v zgodovini novinarstva ki kliče po odpuščanju. pa nazaj v šolo
ratetimestime
20. 02. 2008 11.18
Turška goreča ladja, neodvisnost Kosova, hrvaški ERC pro bono, smrt predsednika, na Akropoli po doglih letih sneži, Sokrat letuje na Ohridu, zgodovina se je začela v Trstu. Za Slovenijo. Luna bo mrknila ob 4AM. Politika postaja sofisitcirana. Tektonika: ubogi albanci - čaka jih italijanski škorenj, to skozi elektronski pospeševalnik pomeni interes trgovine z odpadki, in ne švercanja, nesramnost tv popovska.
emtec08
20. 02. 2008 10.59
Zanimivo slikco ste dali gor!!!