Tujina

Turški premier napovedal Asadov odhod

Damask, 26. 07. 2012 14.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
14

Turški premier Erdogan je dejal, da bo Turčija ukrepala zoper teroristične skupine v Siriji, če bo to potrebno. Ob tem je dodal, da so Asad in njegovi sodelavci tik pred odhodom ter da potekajo priprave na novo ero.

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je sirskemu režimu očital, da kurdskim upornikom iz Turčije dovoli delovanje na severu Sirije. Povedal je, da bo Turčija ukrepala zoper teroristične skupine v Siriji, če bo to potrebno. 

Po njegovih besedah je sirski predsednik Bašar al Asad tik pred tem, da odide, z njim pa naj bi odšli tudi njegovi tesni sodelavci. Erdogan je dodal, da potekajo priprave na novo ero.

Erdogan je sicer že v sredo zvečer dejal, da Asadov režim Kurdski delavski stranki (PKK) dovoljuje, da Kurdi delujejo v petih provincah na severu Sirije. Po njegovih besedah je to izrazito usmerjeno proti Turčiji.

Uničen plakat Asada
Uničen plakat Asada FOTO: Reuters

V Alepu priprave na ofenzivo

Medtem so nasprotniki sirskega režima danes sporočili, da je pod njihovim nadzorom že polovica strateško pomembnega mesta Alep. Ob tem so poudarili, da še vedno potekajo srditi spopadi z vladnimi silami, ki napadajo z vsemi močmi.

Neimenovani varnostni vir pa je povedal, da se sirske sile v Alepu pripravljajo na veliko ofenzivo proti upornikom. Kot je pojasnil, je sirska vojska v sredo in danes namestila okrepitve na obrobju mesta, da bi predvidoma v petek ali soboto izvedli ofenzivo. Po drugi strani se v mestu krepijo tudi uporniške sile. V zadnjih dneh je v mesto, kjer je bilo okoli 2000 uporniških borcev, prišlo še od 1500 do 2000 upornikov, je še povedal vir.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BogatunLOL
26. 07. 2012 23.10
+1
Zanimivo, da NATO ne podpre pravih borcev za demokracijo in svobodo KURDOV!!! Enkrat jih je zahod že izigral, saj jim je najprej obljubil neodvisnost, potem pa namesto tega podprl genocid nad njimi!!!! Velika sramota za USA in Evropo.
Ranunculus
26. 07. 2012 20.45
+1
Hmmm... če pogledam zemljevid bližnjega vzhoda pred 100 leti....
ljx
26. 07. 2012 23.32
+1
Nočejo oni nazaj na jug in vzhod,oni hočejo na zahod v Evropo!
von thc
26. 07. 2012 19.23
+7
ma ta "naš" nato je pač ena velika vesela četica fašistov v oblekah z kravatami namesto črnih uniform... 70 let nazaj so se borili proti fašizmu, na koncu izpade da so ravno oni največji fašisti... Goebbelsu se v grobu smeji, ko vidi, kakšno propagando so si sposobni izmisliti...
ljx
26. 07. 2012 23.31
+1
Ja Turki hočjo v Evropo,za to bo pa treba nekaj naredit.
ljx
26. 07. 2012 18.15
+4
Turki pozabljajo da imajo na vzhodu Armence in Kurde,pa Grke na Cipru! Jao kaj bo to ena norišnica če pride do Tretje svetovne vojne,dejansko ne boš vedel ne kdo pije ne kdo plača.
ljx
26. 07. 2012 18.17
+3
Ups ja,sem pozabu ta najbolj pomembno,Črno Morje si delijo z Rusi,ja met tazga soseda je pa res fajn,a ne.
DedekLakai
26. 07. 2012 20.06
+4
Takorekoč so Turki skregani z vsemi sosedi. Edino kar je najbol zanimivo je to, da imajo z Iranom zelo dobre odnose, to pa zato ker so zelo odvisni od Iranske nafte.
n0mistakez
26. 07. 2012 16.06
+3
Kaj so te turki touk glasni? Majkemi da hoče EU/NATO/Turki/Izraelci narest 3. svetovno...ko domine so to...napadeš sirijo...tebe napade iran (to so rekl oni da bojo branl če napade kdo izven sirije) ti napadeš iran...kitajska + rusija MORATA pomagati iranu automatsko iz geografske lege in pač olja. In že je ceu svet u krizi.
Shisui
26. 07. 2012 16.11
+3
Pa saj se niti ne cudim, obe svetovne vojne so se zacele kmalu po hudi financni krizi.
DedekLakai
26. 07. 2012 17.28
+2
Rusija se verjetno ne bo neposredno vmešala ampak bo oboroževala Iran v tem primeru. Za Kitajsko je pa velika verjetnost saj mora braniti svoje naložbe.
Geronemo
26. 07. 2012 15.46
+4
Ah ti turki... oni bi tudi košček svoje potičke... Hitro so pozabili zakaj so Turki harali po Evropi... Isti so ko ameri zato se ne čudim da podpirajo NATO...
dadocar
26. 07. 2012 15.26
+7
Hahahaha znova ste poskrbeli za dozo smeha 24 ur :)Turški premier Recep Tayyip Erdogan je sirskemu režimu očital, da kurdskim upornikom iz Turčije dovoli delovanje na severu Sirije. Povedal je, da bo Turčija ukrepala zoper teroristične skupine v Siriji, če bo to potrebno. Ravno na turskem teritoriju se urijo placanci, ki potem s teroristicnimi napadi destabilizirajo Sirijo. Po Erdoganovi logiki, bi morala Sirij ze zdavnaj napasti Turcijo ane? :) Ce bi blo vsaj res, bi rekel Assadu, da je storil pametno potezo, kajti turskemu placancu je pokazal, kaj se lahko zgodi v Turciji. Tako pa gre le se za eno od lazi v nizu NATO fasistov. V bistvu samo isce izgovor za vojasko posredovanje, kajti vedo da bodo tile placanci v Aleppu, delili usodo placancev iz Damaska :) V primeru napada Turcije, na suvereno drzavo Sirijo, podpiram Asada pri uporabi biloskega orozja proti Turciji, ter napad Irana na to clanico fasisticnega NATO pakta. Ce se pa vmesa Iran, imamo 3 svetovno vojno na vidiku, kajti siiti v Iraku se bodo vmesali v konflikt, prav tako Hezbolah in tako se bo koncni cilj NATO fasistov ter zidov, ki vlecejo niti iz ozadja uresnicil.
DedekLakai
26. 07. 2012 15.10
+14
Erdogan nea se šali no. Same laži so ga, 24ur pa še to veselo podpira. Smešno je to, da so že nekaj dni nazaj tuji mediji poročali, da se kurdi, ki prihajajo iz Iraka borijo proti Asadu. Turki z podporo NATA samo iščejo izgovore, da bi šli v novo vojno.