Tujina

Turški politični strokovnjak: Poskus vojaškega udara je odprl Pandorino skrinjico

Ljubljana/London, 18. 07. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
60

Medtem ko Erdogan nadaljuje čistko po državi, po petkovem poskusu vojaškega udara ostaja še veliko neznank. Še vedno ni jasno, kdo je organiziral puč. Dejstvo pa je, da je še težje napovedati, kakšne posledice bodo ti dogodki imeli za Turčijo. O aktualnem dogajanju smo se pogovarjali s turškim političnim strokovnjakom Ahmetom Erdijem Öztürkom.

Turki so tudi po poskusu vojaškega udara razdvojeni.
Turki so tudi po poskusu vojaškega udara razdvojeni. FOTO: AP

Poskus vojaškega udara v Turčiji za poznavalce razmer ni bil presenečenje, saj sta si turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in njegova vladajoča stranka AKP nakopala precej nasprotnikov. A čeprav vlada zatrjuje, da ima stvari pod nadzorom, po državi pa pospešeno poteka 'čistka', še vedno ni povsem jasno, kdo je organiziral puč. Erdogan s prstom kaže na privržence klerika Fetullaha Gülena, s katerim sta nekoč bila zaveznika, a se je njuno prijateljstvo končalo po korupcijskem škandalu, ki je Turčijo pretresel pred tremi leti. 

"Ta trenutek je težko pokazati s prstom, kdo je v ozadju," meni turški doktor političnih znanosti Ahmet Erdi Öztürk.
"Ta trenutek je težko pokazati s prstom, kdo je v ozadju," meni turški doktor političnih znanosti Ahmet Erdi Öztürk. FOTO: osebni arhiv

"Zelo težko je reči, katera skupina ali posameznik je organizirala udar. Vlada sicer krivi güleniste, istočasno pa je veliko govoric, da bi ga lahko organizirale tudi druge skupine, ki nasprotujejo Erdoganovi totalitaristični drži. A ta trentuek je zelo težko s prstom pokazati, katera skupina je dejansko v ozadju," je za 24ur.com komentiral doktor političnih znanosti Ahmet Erdi Öztürk, ki živi na relaciji Istanbul-London-Ljubljana.

"Pričakujemo, da se bo kmalu odvil sodni proces, in pričevanja bodo pokazala, kdo so bili uporniki," pravi. Sam sicer ni prepričan, da so za tem res gülenisti, saj meni, da jih med vojsko ni veliko. "Bolj verjetno je, da je šlo za nekakšno kolaboracijo med različnimi skupinami znotraj vojske – nacionalisti, kemalisti, gülenisti in druge skupine, ki nasprotujejo Erdoganu," ocenjuje. 

Kot strokovnjak političnih znanosti se Öztürk skoraj deset let ukvarja tudi z Gülenovim gibanjem. "Gre za zelo organizirano skupino, dobro izobraženo, ki je odkrito proti Erdoganu in trenutni vladi. Udar bi lahko organizirali gülenisti, toda hkrati je zelo težko verjetno, da je med vojsko tako veliko število – več kot 2000 – simpatizerjev Gülena, ali pa, da jih je toliko bilo tudi v pravosodju," pravi politični strokovnjak.

Napetosti med Gülenom in Erdoganom so se začele pred petimi leti, po korupcijskem skandalu leta 2013 pa je postal konflikt med njima zelo očiten.

Slavje na turških ulicah - 7
Slavje na turških ulicah - 7 FOTO: AP

Domnevni vodja udara širši javnosti precej neznana vojaška figura

V Turčiji so v soboto aretirali tudi domnevnega vodjo neuspelega vojaškega upora generala Akina Öztürka, pridržali pa so še najmanj pet generalov. Öztürk je bil nazadnje poveljnik vojaških letalskih sil, med letoma 1998 in 2000 pa je služil kot turški vojaški ataše v Izraelu. Z mesta poveljnika letalskih sil je 64-letni general odstopil lani, a je bil še vedno aktiven v turškem vrhovnem vojaškem svetu.

Akin Öztürk ni bil precej izpostavljena figura, pred državnim udarom smo le redko slišali njegovo ime, pravi turški politični analitik. "Ne gre za vojaškega generala, ki bi bil zelo znan. Večina ljudi zanj pred tem sploh ni slišala. Nihče ne ve, ali bi bil v primeru uspešnega vojaškega udara tudi uspešen vodja. Trenutno ni niti jasno, katero stran podpira. Govori se, da Öztürk nasprotuje Erdoganu, nekateri ga povezujejo tudi s Fetullahom Gulenom," še pojasnjuje.

Turška vlada sumi, da je vojaški udar organiziral general Akin Öztürk.
Turška vlada sumi, da je vojaški udar organiziral general Akin Öztürk. FOTO: AP

Če je javnost bila proti udaru, še ne pomeni, da je poenotena

Proti vojaškemu udaru so se postavile vse turške politične stranke, tudi opozicija in Kurdi. A to ni znak, da se politika normalizira ali da družba postaja bolj zrela, opozarja Öztürk. "V zgodovini turške republike smo imeli tri velike državne udare in še dva post-moderna državna udara. Če želi politična stranka preživeti, mora podpirati demokracijo," poudarja. Zato ni nič nenavadnega, da so puč vsi obsodili. 

Šlo je za precej normalen odziv. Stranke si ne bi mogle privoščiti, da podprejo vojaški udar, če se imajo za demokratične. Poleg tega pa, če bi udar uspel, bi prav gotovo vsi člani parlamenta in voditelji političnih strank bili zdaj za zapahi. Vemo pa, da so pučisti napadli tudi parlament v Ankari. Ahmet Erdi Öztürk

Čeprav je morda v petek bilo videti, da so se Turki združili in s skupnimi močmi postavili proti vojaškemu udaru – na ulice so poleg Erdoganovih podpornikov odšli tudi tisti, ki sicer njegove politike ne podpirajo – so nekateri potihem podpirali uporniški del vojske. "Vendar ti niso bili tako glasni, saj je nezakonito podpirati vojaški udar in turška demokracija ni tako zdrava, da bi lahko to na glas povedali," praviÖztürk.

A vzdušje po petku v državi ni nič kaj vzpodbudno, opozarja. Turška javnost je še vedno izjemno razdvojena, na ulicah je veliko ljudi, Erdoganovi podporniki in islamisti na ulicah obračunavajo z nacionalisti, aleviti s suniti … Večina Turkov pa se še vedno sprašuje, kaj se je zgodilo.

Bi lahko Erdogan poskus udara zrežiral sam?

Zelo težko je verjeti, da bi Erdogan sam organiziral takšen dogodek, je jasen Erdi Öztürk. Je pa kristalno jasno, da je po poskusu vojaškega udara Erdogan le še utrdil svojo moč. "Že pred tem je bil najvplivnejša oseba v Turčiji, po petku pa je postal izjemno močan. Zelo hitro bo skušal spremeniti sistem," napoveduje mladi strokovnjak.

Sam sicer ni naklonjen teoriji, da je Erdogan sam zrežiral udar. Zaved pa se, da se marsikomu te teorije zarote zdijo zelo kredibilne, saj se po tovrstnih izrednih dogodkih vedno vprašamo, komu bi poskus puča najbolj koristil. In v tem primeru je jasno, da Erdoganu.

Zelo priljubljena teorija zarote je, da je Erdogan sam zrežiral poskus udara, a Öztürk ni naklonjen tej teoriji.
Zelo priljubljena teorija zarote je, da je Erdogan sam zrežiral poskus udara, a Öztürk ni naklonjen tej teoriji. FOTO: AP

Pandorina skrinjica je odprta, nihče ne ve, kaj se bo zdaj dogajalo

Vlada je v petek uspela ustaviti vojaški udar. A vprašanje, ki se poraja, je: kaj bo zdaj? Prav gotovo bo v hitrem sledila sprememba sistema, meni strokovnjak. "Privrženci Gülena ne bodo imeli možnosti obstanka, prostora ne bo niti za drugo opozicijo. In morda bomo že čez mesec ali dva imeli hitre volitve ali referendum o predsedniškem sistemu in prav gotovo bo Erdogan dobil več kot 60 odstotkov podpore," napoveduje turški politični analitik.

Poskus vojaškega udara je odprl Pandorino skrinjico in zelo težko je napovedati, kaj vse se bo še dogajalo, še opozarja. 

Dogajanje na notranjepolitičnem terenu pa verjetno vsaj v začetku ne bo imelo velikega vpliva na Erdoganovo zunanjo politiko. Po odhodu Davotogluja se je namreč turška zunanja politika do Rusije, Sirije in Izraela začela spreminjati in Öztürk pričakuje, da tu bistvenih sprememb ne bo.

Slavje na turških ulicah - 2
Slavje na turških ulicah - 2 FOTO: AP
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
18. 07. 2016 19.20
+4
VSE BOLJ JE JASNO DA JE TA PUČ DELO SAMEGA ERDOGANA IN NJEGOVE TAJNE SLUŽBE-KAJTI SEDAJ BO LAHKO UVEDEL TOTALNO DIKTATURO
tali?ni tom
18. 07. 2016 16.47
+2
turčija do njujorka!!!!!!!!!!!!!!!!!!
bigbooss
18. 07. 2016 15.57
+7
Jaz bi imel enega takega diktatorja kot je erdogan pri nas...on je vsaj za Turčijo naredil v 15 letih kot se nobeden politik , koliko imajo Turki BDP in kje so evropske države , statistično gledano je Turčija veliko napredovala , ima najmočnejšo vojsko za Ameriko..kje smo pa mi Slovenci. Kaj so naši politiki naredili za našo ljubo deželo, pokradli so jo kolikor se da , un se kradejo mi pa gledamo Erdogana, dejmo rajši se brigat zase....lep dan še naprej
Brcavrit
18. 07. 2016 17.52
+2
250€ znasa BDP na prebivalca v Turciji in ti temu pravis uspeh!? Si pri zdravi pameti!?
BURGA
18. 07. 2016 18.52
Res bi bilo koristno, da se brigaš samo za sebe.
Pokerash89
18. 07. 2016 19.28
gregaB5
19. 07. 2016 13.04
+1
Brcavrit, ti pa moraš biti slovenski politik... natrosiš en podatek, ki bi bil žalitev še za Somalijo, užališ sogovornika in dobiš pluse...kar pomeni, da ti ovce verjamejo. Ko te popravi nekdo, je že prepozno, saj so tvoje bedarije butasti slovenčki vzeli za resnične... In gredo naprej lovit pokemone.. In zato smo tukaj, kjer smo
bigbooss
18. 07. 2016 15.56
-3
Jaz bi imel enega takega diktatorja kot je erdogan pri nas...on je vsaj za Turčijo naredil v 15 letih kot se nobeden politik , koliko imajo Turki BDI in kje so evropske države , statistično gledano je Turčija veliko napredovala , ima najmočnejšo vojsko za Ameriko..kje smo pa mi Slovenci. Kaj so naši politiki naredili za našo ljubo deželo, pokradli so jo kolikor se da , un se kradejo mi pa gledamo Erdogana, dejmo rajši se brigat zase....lep dan še naprej
bigbooss
18. 07. 2016 15.54
-1
Jaz bi imel enega takega diktatorja kot je erdogan pri nas...on je vsaj za Turčijo naredil v 15 letih kot se nobeden politik , statistično gledano je Turčija veliko napredovala , ima najmočnejšo vojsko za Ameriko..kje smo pa mi Slovenci. Kaj so naši politiki naredili za našo ljubo deželo, pokradli so jo kolikor se da , in še kradejo, mi pa gledamo Erdogana, dejmo rajši se briga zase....lep dan še naprej
bigbooss
18. 07. 2016 15.52
-1
Jaz bi imel enega takega diktatorja kot je erdogan pri nas...on je vsaj za Turčijo naredil v 15 letih kot se nobeden politik , statistično gledano je Turčija veliko napredovala , ima najmočnejšo vojsko za Ameriko..kje smo pa mi Slovenci. Kaj so naši politiki naredili za našo ljubo deželo, pokradli so jo kolikor se da , un se kradejo mi pa gledamo Erdogana, dejmo rajši se briga zase....lep dan še naprej
Transformerji
18. 07. 2016 13.54
+9
Bom povzel komenta, ki je izginil na tem portalu in dodal še to: Pandorino skrinjico so odprli drugi; erdogan je zahteval dena od EU in vizume za turške državljane. Erdogan bo podelil turško državljanstvo vsem beguncem, ti pa bodo dobili vizum za vstop v EU! Jasno?
Kollerik
18. 07. 2016 12.50
+9
Totalitarni režim Erdogana na obzorju... vse ostale besede so odveč.
AkenBosch
18. 07. 2016 12.44
+15
Ja valda da ta turški ekspert ni naklonjen teorijam, da je Erdogan sam zrežirakl vojaški puč - po kristalni noči tudi noben nemški strokovnjak ne bi rekel, da jo je zrežiral Hitler, ker bi ga zaprli in ubili. Klasičen primer "ne se*ji kjer spiš" pač.
BUONcaffee
18. 07. 2016 12.01
+4
Erdy mora odstopiti, glede na dogodke.
BUONcaffee
18. 07. 2016 11.58
+3
Turčiji ne kaže dobro. Demokracija v Turčiji ne obstaja. V demokraciji se ruši šefa države na volitvah in ne na silo.
Transformerji
18. 07. 2016 11.41
+3
Ne bi nakladat, Pandorino skrinjido je odprla v resnici EU z Angleco na čelu, ministri EU vse dogajanje v Turčiji obsojajo (jasno, za male državljane je to čisto sprejemljivo), v resnici bo tako, kot so si tisti na vrhu zamislili - prerazporeditev revščine na tem planetu!
Transformerji
18. 07. 2016 11.55
+11
Še nekrat - Pandorina skrinjica je bila že pred mnogimi leti odprta - dokaz - ekstremni kapitalizem !
puspan
18. 07. 2016 12.34
-12
Zate je kapitalizem povsod, kjer je treba delat.
Transformerji
18. 07. 2016 13.39
+11
tepec, govorim o ekstremnem kapitalizmnu, kjer so minimalne plače in nimaš nobenih pravic - minimalne plače so pa take, da lahko samo preživiš...... nič si ne moreš privoščiti, pa tudi nikamor ne moreš iti - kot bi bil v svobodnem zaporu!
BURGA
18. 07. 2016 18.56
+1
Novodobno suženjstvo uvajajo kapitalisti v španoviji s klerom. Cel svet je že v vojni zaradi zahodnih imperialistov.
Against
18. 07. 2016 11.25
+20
Strokovnjaki nimajo pojma.1. To ni poskus udara. 2. Udar je uspel. 3. Erdogan je ISIS in ISIS je Erdogan. 4. Demokracija v Turčiji je Armenija.
gregaB5
19. 07. 2016 13.07
-2
Bravo...v štirih točkah ti je uspelo razložit, da si bedak.
Darko32
18. 07. 2016 11.14
+26
Bolj ko poslušam poročila in izjave raznih strani je vedno bolj jasno, da je ERDOGAN sam organiziral proti sebi vojaški udar z ciljem, da ima izgovor za zatrtje njegovih političnih nasprotnikov in dugače mislečih. Ljudje bodo razumeli to politko šele čez 6 mesecev, ko ga bodo postavil ina vislice, saj je pokvarjen do konca in rabi preusmeritev pozornosti.
DAEMONIUM
18. 07. 2016 10.25
+39
Kaksna Turcija pa Evropa, se nadaljnih 1000 let v cakalnico na zorenje naroda. Drugace pa je sam zreziral, kdo pa se dela puc a da ne onemogoci aktualnih politikov?? Se vec, okoli instanbula vojaski avioni, helikopterji Erdogan pa pripotuje z letalom na letalisce kot da nic ni? Najbolj preprosto bi bilo, da bi ga pospravili in resili sebe in svet pred 3. svetovno vojno ki jo utegne ta psiho zakuhati, sploh sedaj, ko bo zamenjal ustavo in postal Bog, narod pa neuk, nesolan in azijatsko primitiven in popolnoma nerazgledan, kar so pokazali na demonstracijah s tistim vpitjem "alahu akbar", zato ga tudi podpirajo,
Darko32
18. 07. 2016 11.15
+15
Tudi sam trdim, da je sam zrežiral, ker je rabil izgovor za čistke, katere bodo podprli v svetu.
Aijn Prenn
18. 07. 2016 10.19
+27
Grem stavit, da bo naslednje dejanje poskus atentata na Erdogana. Spet bo neuspešen in spet bo popucal še tiste, ki jih ob tej priliki še ni mogel...
BURGA
18. 07. 2016 18.59
CIA že pripravlja načrte za atentat in uvedbo demokracije. Z vojsko seveda. To bo turška pomlad.
nevica
18. 07. 2016 10.10
+30
Ubogi Turki, Erdogan jih bo spravil v srednji vek.
nevica
18. 07. 2016 10.12
+8
Če ne bo čez par let postal tak diktator, da ga bo treba zbombandirat. Se mi zdi, da diši po Sadamu Huseinu.
Aijn Prenn
18. 07. 2016 10.21
-6
Se ne morem popolnoma strinjati... Erdogan je Turčiji prinesel blaginjo, a na žalost ga je to poneslo malo previsoko med oblake.
bosanoga13
18. 07. 2016 10.58
+3
majstr4
18. 07. 2016 10.07
+1
jaz mislim da obstaja možnost da za udarom stoji Abu Bakr
Hary6
18. 07. 2016 09.46
+28
turčija je država kjer predsednik države odobrava ropanja posilstva in suženstvo to je pa terorizem ki ga potpira ceu svet
korintos23
18. 07. 2016 09.40
+1
Če pride do vojaškega udara potem prevzame general Krkovič stvari v svoje roke?
josip1
18. 07. 2016 10.00
+0
Samo tega ne!! Ode vlada, parlament, sodniki, učitelji, vzgojiteljice in varuške v vrtcih.........
majstr4
18. 07. 2016 10.04
-1
un je pa norc teli so softiči prot krkoviču