Tujina

FOTO: V Istanbulu protesti, Zahod zadržan zaradi izida referenduma. Si je Turčija zaprla pot v EU?

Ankara, 17. 04. 2017 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Turška volilna komisija je potrdila zmago zagovornikov sprememb ustave. Erdoganu se obeta še več moči in oblast do leta 2029. Omenja se tudi ponovno uvedbo smrtne kazni. S slednjim ukrepom bi Turčija dokončno zapustila pot k EU. Opozicija je odločena, da je treba rezultate razveljaviti.

Glasovanje so opazovali predstavniki Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi ter Parlamentarne skupščine Sveta Evrope, ki bodo predvidoma danes v Ankari objavili poročilo o poteku referenduma. Skupno je sicer referendum opazovalo 63 tujih opazovalcev iz 26 držav. Erdogan je že v nedeljo tujino pozval, naj spoštuje odločitev Turkov.

Turška volilna komisija je v nedeljo pozno zvečer potrdila, da so na referendumu zmagali zagovorniki sprememb ustave. Predsednik Recep Tayyip Erdogan in premier Binali Yildrim sta sicer že pred tem razglasila zmago.

Po preštetih skoraj vseh glasovnicah je za ustavno spremembo, s katero se bodo okrepile pristojnosti predsednika, glasovalo 51,41 odstotka volivcev, proti pa 48,59, je sporočila volilna komisija. V treh največjih turških mestih - Istanbulu, Ankari in Izmirju - so bili sicer prebivalci večinsko proti ustavnim spremembam.

Ovse: Turški referendum ni izpolnil standardov Sveta Evrope

Nedeljski referendum na splošno ni izpolnil standardov Sveta Evrope, so v preliminarnem sporočilu zapisali mednarodni opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Kot so še dodali, je bil zakonski okvir neprimeren za resnično demokratičen proces, nasprotni strani pa nista imeli enakih možnosti.

Predsednik Recep Tayyip Erdogan
Predsednik Recep Tayyip Erdogan FOTO: AP

Glasovanje so opazovali predstavniki Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi ter Parlamentarne skupščine Sveta Evrope. Skupno je referendum opazovalo 63 tujih opazovalcev iz 26 držav.

"Medtem ko so bili tehnični vidiki procesa dobro izpeljani, pa volivci niso imeli nepristranskih informacij o ključnih poudarkih reforme, poleg tega je prihajalo do negativnih učinkov zaradi omejevanja temeljnih svoboščin," še piše v preliminarnem poročilu.

"Na referendumski dan ni bilo večjih problemov z izjemo nekaterih regij, obžalujemo pa odsotnost opazovalcev iz vrst civilne družbe na voliščih," je dejal vodja delegacije Parlamentarne skupščine Sveta Evrope Florin Preda.

Referendum je potekal v političnem okolju, v katerem so bile temeljne svoboščine, nujne za demokratičen proces, omejene zaradi izrednih razmer, vpleteni strani pa nista imeli enakih možnosti za predstavitev svojih stališč volivcem, so sporočili iz Ovseja.

Turška opozicija zahteva razveljavitev rezultatov referenduma

Opozicija je že včeraj napovedala, da bo izide izpodbijala. Na referendumu naj bi po njihovih besedqh prišlo do nepravilnosti in manipulacij. Volilna komisija je namreč včeraj sporočila, da je na več voliščih nastala zmešnjava pri uporabi pečatov, s katerimi so volivci glasovali za spremembe oziroma proti njim. 

Na referendumu v Turčiji so zmagali zagovorniki sprememb ustave.
Na referendumu v Turčiji so zmagali zagovorniki sprememb ustave. FOTO: AP
V Turčiji ima pravico do udeležbe na referendumu 55,3 milijona volilnih upravičencev. V tujini dodatnih 2,9 milijona.

Namestnik vodje turške opozicijske Republikanske ljudske stranke (CHP) Bülent Tezcan je tako danes pozval k razveljavitvi rezultatov nedeljskega referenduma.

"Obstaja zgolj ena odločitev za pomiritev situacije v okviru zakona - vrhovna volilna komisija mora razveljaviti volitve," je po poročanju turške tiskovne agencije Dogan dejal Bulent Tezcan. CHP je opozorila na številne nepravilnosti na nedeljskem referendumu.

V Istanbulu se je tako danes popoldne na ulicah zbralo več tisoč ljudi, ki protestirajo proti domnevnim številnim nepravilnostim na nedeljskem referendumu. V evropskem delu mesta se je zbralo najmanj 1000 protestnikov, v azijskem delu pa okrog 2000. Do manjših protestnih shodov je prišlo tudi v nekaterih drugih mestih.

Volilna komisija: Glasovnice so veljavne

Predsednik volilne komisije Sadi Güven je pred tem dejal, da je komisija preverila glasovnice in ovojnice, s katerimi so glasovali volivci, in da so te veljavne. Kot je pojasnil, je bila odločitev o veljavnosti tudi neožigosanih glasovalnih lističev sprejeta še pred vnosom v sistem. Poleg tega so bili po njegovih besedah na skoraj vseh voliščih navzoči člani vladajoče in opozicijskih strank, ki so tudi podpisali poročilo komisije.

Med nedeljskim glasovanjem je namreč volilna komisija sporočila, da bodo upoštevali tudi neožigosane glasovnice in ovojnice. Običajno jih namreč pred glasovanjem ožigosajo, s čimer želijo preprečiti, da volivci ne bi oddali lističev ali ovojnic, ki jih ni izdala komisija.

Angela Merkel in Recep Tayyip Erdogan
Angela Merkel in Recep Tayyip Erdogan FOTO: AP

Zahod zadržan ob izidih turškega referenduma

"Ustavne spremembe in še posebej njihovo uresničevanje v praksi bomo ocenjevali v luči obveznosti Turčije kot kandidatke za članstvo v EU in kot članice Sveta Evrope," so v skupnem sporočilu zapisali predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini in evropski komisar za širitev Johannes Hahn.

Tudi generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland je Turčijo opozoril, da bo morala po referendumu previdno ravnati in ohraniti vladavino prava. "Izjemnega pomena je zagotoviti neodvisnost pravosodja v skladu z načelom vladavine prava, kot to določa Evropska konvencija o človekovih pravicah," je zapisal.

Nemška Kanclerka Angela Merkel je v skupnem sporočilu z zunanjim ministrom Sigmarjem Gabrielom "po tej težki volilni kampanji" pozvala Erdogana k "spoštljivemu dialogu z vsemi političnimi in družbenimi silami v državi". Nemčija spoštuje pravico Turkov do spremembe ustave, izidi referenduma pa "kažejo, kako globoko razdeljena je turška družba". To pomeni veliko odgovornost za turške voditelje in predsednika Erdogana osebno, sta še zapisala Merklova in Gabriel.

Gabriel je že kmalu po objavi izidov referenduma, po katerih je za ustavne spremembe glasovalo 51,4 odstotka turških volivcev, na Twitterju zapisal, da je potrebno "ostati miren in nadaljevati s trezno glavo". Tudi velika turška skupnost v Nemčiji je sicer večinsko podprla ustavne spremembe, po katerih bo lahko Erdogan ostal na oblasti do leta 2029. Zanje je namreč po navedbah turške tiskovne agencije Anadolu glasovalo kar 63,1 odstotka turških volivcev, ki so glasove oddali v Nemčiji.

'Tesen izid kaže, da Erdogan ni Turčija'

Po mnenju socialdemokratskega kandidata za nemškega kanclerja Martina Schulza tesen izid referenduma kaže, da "Erdogan ni Turčija", prizadevanja za demokracijo in človekove pravice pa se morajo nadaljevati. Vodja nemških Zelenih Cem Oezdemir je medtem dejal, da Turčija z Erdoganom na oblasti "ne bo mogla dobiti članstva v EU".

Tudi avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je v prvem odzivu dejal, da Turčija ne more postati članica EU. Kot je dejal, je referendum pokazal, kako zelo je država razdeljena, pa tudi, da se vse bolj oddaljuje od vladavine prava in demokracije. Glasovanje vidi kot jasen signal proti EU, po katerem bo sodelovanje Turčije z unijo še bolj zapleteno, ter poziva članice unije k "jasnemu odzivu".

Med v Avstriji živečimi Turki je ustavne spremembe na referendumu podprlo kar 73,5 odstotka glasujočih. Podobno, več kot 70-odstotno podporo, so ustavne spremembe dobile med Turki v Belgiji in na Nizozemskem, medtem ko so pri v Švici živečih Turkih zmagali nasprotniki ustavnih sprememb - podprlo jih je le 38 odstotkov glasujočih.

Po nedeljskem referendumu se bo danes sestala turška vlada. V skladu s spremembami ustave bodo v Turčiji po uvedbi predsedniškega sistema odpravili položaj premierja.

Turški predsednik je referendum označil za zgodovinsko odločitev.
Turški predsednik je referendum označil za zgodovinsko odločitev. FOTO: AP

Kaj pomeni Erdoganova zmaga?

Erdoganova pooblastila se bodo v novem sistemu zelo razširila. V skladu z ustavnimi spremembami bo predsednik dobil izvršno oblast, položaj premierja bo ukinjen, Erdogan pa bo na oblasti lahko ostal do leta 2029. Predsednik bo dobil pooblastila na področju pravosodja, ukinjena bodo vojaška sodišča. Predsednik bo med drugim odločal o uvedbi izrednih razmer. Predsedniške in parlamentarne volitve bodo potekale hkrati, mandata predsednika in poslancev bosta enako dolga, pet let.

Parlament bo sicer lahko nadzoroval predsednika in sprejemal zakone, a bo predsednik na nekaterih področjih lahko odločitve sprejemal z dekreti.

Smrtna kazen?

"Danes je Turčija sprejela zgodovinsko odločitev," je rezultat včeraj komentiral Erdogan. V svojem nagovoru je med drugim glede predvidenih sprememb dejal tudi, da bi lahko prav kmalu izvedli tudi referendum o ponovni uvedbi smrtne kazni v Turčiji. Takšna poteza bi sicer dokončno končala pot Turčije k EU. 

'Glavni preobrat v življenju ljudi in Turčije'

"V preteklosti smo imeli že nekaj referendumov, a ta referendum je izbira med spremembo in preobrazbo v nov administrativni sistem v turški republiki. Z božjo voljo bodo naši ljudje nocoj s pričakovano izbiro odšli v prihodnost," je ob oddaji svojega glasu na volišču v eni izmed šol v Istanbulu dejal Erdogan.

V Izmirju je svoj glas oddal premier Yildrim. Kot je dejal, ne glede na izid bo "naš narod sprejel najlepšo odločitev"

Protest nasprotnikov ustavnih sprememb v Turčiji - 7
Protest nasprotnikov ustavnih sprememb v Turčiji - 7 FOTO: AP

Smrtni žrtvi v izgredih pred voliščem na jugovzhodu Turčije

Turške oblasti so ob referendumu močno poostrile varnostne ukrepe po državi, kjer še vedno veljajo izredne razmere po lanskem poskusu državnega prevrata. Za varnost skrbi okoli 380.000 pripadnikov varnostnih sil – 251.000 policistov in 128.000 pripadnikov vojske. Mobilizirali so tudi 70.000 vaških stražarjev v pretežno kurdskih predelih države.

Kljub temu pa so na jugovzhodu Turčije izbruhnili izgredi, ki so zahtevali dve smrtni žrtvi, ena oseba je bila ranjena.

Pred številnimi volišči v provinci Doyarbakir, kjer živijo pretežno Kurdi, so izbruhnili številni izgredi, sledilo je obračunavanje z noži in strelnim orožjem. Kot so še sporočili, so prijeli domnevnega osumljenca.

Ovirano delo opazovalcev?

Predstavnik prokurdske, opozicijske Ljudske demokratske stranke Ziysa Pir je ob tem na enem od volišč v istoimenskem mestu dejal, da policija na voliščih ovira delo opazovalca opozicijskih strank. Opozicijske stranke so svojim opazovalcev izdale izkaznice, na katerih so imena strank ali njihovi simboli, policija pa odstranitev opazovalcev opozicijskih strank utemeljuje s prepovedjo uporabe simbolov stran na voliščih na dan referenduma, je dejal Pir.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (224)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
17. 04. 2017 20.43
+6
Z besedo križarji si je odžagal vejo na kateri je sedel.
dostojevski II
17. 04. 2017 21.07
-1
15. 7. 2016....Turški premier Binali Yildirim je sporočil, da so razmere v državi povsem pod nadzorom, za poskus vojaškega udara pa je obtožil podpornike verskega voditelja Fehtullaha Gulena, ki je v ZDA. Premier je Gulena označil za vodjo teroristične organizacije in kritiziral ZDA, ki ga ne želijo izročiti Turčiji. "Katerakoli država stoji za njim, ni turška prijateljica, ampak je s Turčijo v resni vojni," je dodal.
dostojevski II
17. 04. 2017 21.10
-1
15. 7. 2016....Turški predsednik Erdogan od ZDA zahteva, da mu predajo verskega voditelja Fehtullaha Gulena. Tega krivi, da stoji za poskusom državnega udara. Gulen je sicer že zavrnil vsa namigovanja o povezavah s pučisti in obsodil poskus udara. "Obstaja igra z vojsko in ta je povezana z zunanjimi silami," je na shodu v središču Istanbula še dejal Erdogan.
sinhron
17. 04. 2017 20.12
+10
To , da bo referendum prirejen se je vedelo že, ko so sploh pričeli govoriti o tem in da bo poteptana demokracija in zavladala diktatura in vsak , ki se bo temu zoperstavil bo okusil Erdoganov bes !
sinhron
17. 04. 2017 20.18
+8
Erdogan si je z namišljenim poizkusom državnega udara , ki ga je izkoristil za čistko vseh svobodomiselnih ljudi , ki sedaj trpijo v turških zaporih , skušal zagotoviti možnost sprememb ustave brez ugovorov , postaviti sebe na mesto boga , ki bo odločal o vsemu , takšna bo Turčija poslej !
dostojevski II
17. 04. 2017 20.59
-1
15. 7. 2016....V Grčiji je pristal turški vojaški helikopter z osmimi osebami na krovu. Po poročanju grške televizije ERT je policija osebe na krovu helikopterja aretirala. Šlo naj bi za organizatorje spodletelega državnega udara. Vsi so že zaprosili za politični azil.
dostojevski II
17. 04. 2017 20.59
-1
03.11.2016....Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes obtožil Nemčijo, da podpira teroriste, in dodal, da Berlin še vedno ni odgovoril na poziv za izročitev osumljenih oseb, povezanih s spodletelim vojaškim udarom v Turčiji. Odnosi med državama se tako še naprej zaostrujejo. Erdogan je v govoru v predsedniški palači v Ankari dejal, da je nemški kanclerki Angeli Merkel predal približno 4000 dokumentov o osumljenih osebah, ki so povezane s spodletelim vojaškim udarom in se nahajajo v Nemčiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
dostojevski II
17. 04. 2017 20.59
-1
26. januar 2017 .... Grško vrhovno sodišče je ukazalo prepoved izročitve osmih turških vojakov v Turčijo, kjer jih sumijo, da so vpleteni v neuspeli poskus državnega udara julija lani.
puspan
17. 04. 2017 21.26
Vse že dolgo poznano in kaj hočeš s tem povedati?
dostojevski II
17. 04. 2017 21.30
-1
Da živiš v zablodi, če meniš, da je šlo za namišljeni poizkus vojaškega udara.
kaslc 1
17. 04. 2017 20.07
+2
ja kot vsi pravi demokrati,pa to
kitzbill
17. 04. 2017 19.43
+5
ma kolk je ta ata erdogan prijazen na vseh fotkah
kameltrajbar
17. 04. 2017 20.30
-2
kolbek460
17. 04. 2017 19.31
+3
Sodobni ATA TURK ,ima moč in orodje, orodje je pa živa sila in dijaspora ,,
sodelujem
17. 04. 2017 19.27
-4
Turški med je pa dober....
appollyon
17. 04. 2017 19.31
+7
kolbek460
17. 04. 2017 19.35
+3
In v Sloveniji se cedita Turški med in Hrvaško mleko ,,
up_
17. 04. 2017 22.01
+1
in sestavlja avstrijsko pohištvo iz slovenskega lesa..
sodelujem
17. 04. 2017 19.25
-1
Pa kaj? Kaj EU misli da je??Kup preplačanih nakladačev, ki jim nekateri verjamejo.!
Kollerik
17. 04. 2017 19.00
+3
Žalosten dan za Evropo in svet, najbolj pa za svobodomiselne sile v Turčiji. Število iddiotov po svetu nja visokih položajih se množi (Kim jong, Putin, Trumpel, Erdi, Orbi...)
Ate_ist
17. 04. 2017 19.26
+2
problem takih "idiotov" kot jih imenuješ kolerika je v tem, da lahko zaščitijo svoje države pred mednarodno banko
kolbek460
17. 04. 2017 19.36
+1
Kollerik
17. 04. 2017 19.47
-1
Viejo cabron
17. 04. 2017 18.41
+1
V kolikor izhajam iz tega, da je človek živo bitje z nabolj razvitim razumom na zemlji in ubija iz nagibov kateri so lastni samo človeku, sem takoj za smrtno kazen! Nagibi pa so: ljubosumje, politična zblojenost, zahrbtnost, zavistnost, požrešnost, škodoželjnost,......in tega v živalskem svetu ni.
rossi66
17. 04. 2017 18.48
Uporabnik1152447
17. 04. 2017 19.18
+0
Tudi živali so ljubosumne, zahrbtne in požrešne. Niso pa politično zblojene, ker se ne ukvarjajo s politiko. Škodoželjne? Kaj pa vem, sigurno kakšen beta samec ni ravnodušen, ko ne dobi, ker so šle vse samice k alfa samcu. Pa tudi do smrti se pretepejo, če je treba.
sodelujem
17. 04. 2017 19.30
Ti boš moral z živalmi kar nekaj časa preživet,da boš dojel da vse to imajo--razen politike, pa še to bi jim naši FDV-jevci našli.!
Ate_ist
17. 04. 2017 19.33
ločimo homo sapiensa od človeka. homo sapiens je dvonožni primat. človek pa njegova izpeljanka, ki zna in zmore uporabljati razum, da se ne vede kot primat. iz tega bi morale izhajati prvo dolžnosti in šele nato pravice (človekove) dokler imamo opravka s primatom, se bi moralo z njim drugače postopati. sem proti smrtni kazni, vendar bi za primate odprl rezervate, kamor bi jih deportirali s premoženjem ki so ga prinesli na ta svet; gole in bose. zavest človeštva bi momentalno poskočila
rossi66
17. 04. 2017 18.29
-3
Naj mi nekdo razloži, zakaj EU zganja tak cirkus glede smrtne kazni? A je res toliko bolj humano, da se npr množičnega morilca kot je Breivik drži v zaporu n let, ob tem da je hladnokrvno pobil skoraj 90 ljudi? Humano do koga? Do te pošasti? Kje je tukaj humanost do žrtev? Ukinitev smrtne kazni za najhujše zločince ne vzdrži nobene logike. Kvečjemu obsojenemu omogoči, da po nekaj desetletjih celo pride na prostost!!!??? Skregano z zdravo pametjo. Kako neznansko vesel sem, da jo npr ZDA se imajo...! Vsaj nekdo se ima trohico razuma. EU so se pa humanistični možgani že skisali...
DIWG
17. 04. 2017 18.47
+14
Zato ker sultan želi usmrtiti vse, ki se ne strinjajo z njegovim režimom. V Turčiji so sodišča pod sultanovo komando odslej pa bo sultan lahko kar sam določal koga bodo usmrtili. V zaporu je več kot 150 novinarjev, več deset tisoč nasprotnikov sultanovega režima. Vsi ti bodo po uvedbi smrtne kazni imeli "čast" iti prvi pred strelski vod.
Viejo cabron
17. 04. 2017 17.58
-3
Dragi sodržavljani, rad bi vam povedal samo to, da tudi ZDA ne izpolnjujejo pogoje za pridružitev k EVROPSKI UNIJI (kot tudi Turčija ne). Seveda mišljeno hipotetično. Vsak lahko ugiba zakaj?
rossi66
17. 04. 2017 18.30
+0
Namiguješ na uzakonjeno smrtno kazen?? Če ja, hvala nebu za smrtno kazen v ZDA!!!
DIWG
17. 04. 2017 18.50
+0
V ZDA sodišča delujejo nepristransko. Imajo tudi poroto, ki je še dodaten branik pred zlobrabo. Smrtno kazen dobijo le množični posiljevalci in morilci.
rossi66
17. 04. 2017 19.09
Točno to. To je smrtna kazen. Kar si omenil zgoraj je zloraba smrtne kazni. Razlika kot dan in noc.
hotchilipoper
17. 04. 2017 17.28
+1
Pripravite se,prihaja pol milijona beguncev
kolbek460
17. 04. 2017 19.25
+0
22
17. 04. 2017 17.26
+2
tega človeka, ki na daleč ogroža varnost vse okoli sebe, je treba čim hitreje pospraviti! potem pa še v Sloveniji tastare komuniste!
Jožajoža
17. 04. 2017 17.12
+2
jasno, franc, ki se tožil z mano, je izgubil na sodišču.pa kaj mislite, a se strinja z izidom sodišča???????????????neeeeeeeeeeeeeeeeee
ho?emVšolo
17. 04. 2017 17.05
-2
Erdogan, go home.
rossi66
17. 04. 2017 18.38
+3
Ok, moderator... očitno ti je angleščina tuja. Pa naj bo v maternem jeziku: Erdogan je že doma, zdaj bo vstopil se v vaše...
zek
17. 04. 2017 16.25
+9
Turčija je bila in je del problema EU in to si naj še posebej zapomni g Merkel in celotna Nemška politika ! No blodnje o vstopu Turčije v EU pa trosijo vsi evropski politiki in mediji,ki si želijo resničnega razpada EU in nove vojne na tleh Evrope.
puspan
17. 04. 2017 20.47
-2
Ej zajček daleč ste jo zavozili z Janšo. Iz te enosmerne poti ne bo povratka, krivi pa ste čisto sami in nihče drug. Pri naslednji predvolilni kampanji vam je sedaj samo še Dahpaparca na razpolago, rezultat pa že vnaprej znan.
kaslc 1
17. 04. 2017 16.10
+8
v sloveniji tudi ze ni od leta 91 demokracije vec,pa to
ParaVomo
17. 04. 2017 16.22
+2
Prej smo imeli eno stranko in enega vodjo:)! Danes se njegove slike mečejo v smeti, hitro minila je njegova slava:))
Nikiiy
17. 04. 2017 15.45
+1
Drgač je pa ERDOGAN zmagal TURKI bodo v Evropi masovno z ali brez viz .....in brez ali na SILO..
Nikiiy
17. 04. 2017 15.46
+6
Zdej ne bo več Balkanska socijalna pot AMPAK TURŠKA invazija..
Kollerik
17. 04. 2017 19.01
+2
Nikiiy
17. 04. 2017 15.38
+1
V Turčiji ni demokracije baje ampak imajo saj REFERENDUME..in upoštevajo voljo naroda pri nas bi jih prepovedali v nobenem primeru pa ne bi spoštovali in je ne volje naroda..( Trgovine, zakon o družini )..zakonov pa sploh ne Brenčičeva, Mrakova ena večja BARABE od druge..
kaslc 1
17. 04. 2017 15.36
-1
aje tump ze dobrosrcno cestital