Tujina

FOTO in VIDEO: Turški premier potrdil: napadalec v Istanbul prišel kot običajni migrant iz Sirije

Istanbul, 13. 01. 2016 07.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
K.H./V.L./STA
Komentarji
263

28-letni Sirec, ki se je razstrelil v Istanbulu in ubil deset nemških turistov, je bil povsem običajen migrant iz Sirije. Dosedanja preiskava je potrdila povezave napadalca z IS. V povezavi z napadom pa so doslej prijeli štiri osumljence.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odzivi na napad v Istanbulu na družbenih omrežij
    00:52
    Iz 24UR: Odzivi na napad v Istanbulu na družbenih omrežij
  • Iz SVETA: Turisti veseli, da so se vrnili domov
    01:31
    Iz SVETA: Turisti veseli, da so se vrnili domov
  • Iz 24UR: Po krvavem napadu več aretacij
    02:49
    Iz 24UR: Po krvavem napadu več aretacij

Napadalec, ki se je v torek razstrelil v Istanbulu in ubil deset nemških turistov, je v Turčijo prišel kot "običajni migrant" iz Sirije, je danes povedal turški premier Ahmet Davutoglu. Sporočil je še, da so v povezavi z napadom doslej prijeli štiri osumljence, potrdil pa je tudi, da je za napad odgovorna Islamska država (IS).

Davutoglu je povedal, da je povezave napadalca z IS potrdila dosedanja preiskava. Napadalec je bil povsem običajen migrant, o katerem niso imeli nobenih podatkov, da bi ga kdo iskal, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal turški premier. V preiskavi zdaj preučujejo vse njegove stike. 

Napade izvedel 28-letnik

Po dosedanjih ugotovitvah turških oblasti je napad izvedel 28-letni Sirec, ki je bil pripadnik IS, v Turčijo pa je iz Sirije prišel nedavno.

Turkish Daily je objavil prvo fotografijo napadalca. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je sicer včeraj sporočil, da je napad izvedel 28-letni samomorilski napadalec s sirskimi koreninami Nabil Fadli. Predsednik vlade Ahmet Davotoglu pa je dejal, da je moški pripadal IS.

Fadli naj ne bi bil na seznamu tistih, ki jim je obveščevalna agencija sledila. 

"Preiskava se zelo intenzivno nadaljuje," je dejal turški notranji minister Efkan Ala na novinarski konferenci z nemškim notranjim ministrom Thomasom de Maizierjem.

De Maiziere je dejal, da ni nobenih znakov, da je bil napad uperjen proti Nemcem, zato ni razloga za odpoved potovanj v Turčijo. "To je bil napad proti človečnosti," je poudaril. "Ni nobene povezave med napadom in našo vpletenostjo v boj proti mednarodnemu terorizmu," je dejal nemški minister. Nemčija se je sicer minuli teden pridružila boju proti IS, ko je poslala svoja izvidniška letala v Sirijo.

Nemško zunanje ministrstvo je kljub temu svetovalo državljanom, naj se izogibajo velikim množicam na javnih površinah in turističnim atrakcijam v Istanbulu.

Danes so na trgu pred Modro mošejo ljudje polagali cvetje, mestne oblasti pa so odstranjevali posledice napada.

Število žrtev se je povečalo

Nemško zunanje ministrstvo pa je sporočilo, da je v napadu v Istanbulu umrlo deset nemških državljanov. Število žrtev se je sicer danes povečalo na 11, med njimi je 10 Nemcev in en državljan Peruja, poroča Reuters. Ranjenih je bilo še najmanj 15 ljudi.

Pred tem je turški notranji minister Efkan Ala dejal, da sta dva nemška turista v kritičnem stanju."Ta trenutek je 11 ranjenih v bolnišnici, od tega je 9 nemških državljanov, eden je Norvežan, en turist pa iz Peruja," je pojasnil turški notranji minister.

Turški obveščevalci opozarjali na nevarnost

Turška nacionalna obveščevalna agencija je vse varnostne službe nedavno obvestila o možnih napadih na turiste v Turčiji, pa tudi na stavbe, v katerih imajo sedež tuje delegacije, poroča turški časopis Hürriyet.

Obveščevalci naj bi izdali dve opozorili – enega 17. decembra lani in drugega 4. januarja letos – o pripravah t. i. Islamske države (IS) na napade na predstavništva Nata, ambasade, konzularne stavbe pa tudi turistične točke. Varnostne službe so opozorili, da so potencialni samomorilski napadalci vstopili v državo in bi lahko načrtovali napade v Ankari in Istanbulu.

Varnostne službe, vključno s protiteroristično skupino, so zato dobile navodilo, da morajo spremljati 10 osumljencev, ki so jih obveščevalci označili za izjemno nevarne.

4. januarja so turški obveščevalci številne tuje države, med njimi Nemčijo, Nizozemsko in Francijo obvestili o 13 imenih morebitnih samomorilskih napadalcev.

Številne racije po državi, prijeli tudi tri Ruse

Turška policija je pridržala 59 ljudi zaradi suma, da so pripadniki teroristične skupine IS. Po torkovem samomorilskem napadu v Istanbulu so namreč opravili 22 racij v jugovzhodnih provincah Sanliurfa, Adana in Gazientep. Policija sicer ni pojasnila, ali so aretirane osebe kakorkoli povezane z napadom na turiste na trgu pred znamenito Mošejo sultana Ahmeda (Modro mošejo).

Danes pa so v Antaliji pridržali tudi tri ruske državljane, ki jih sumijo povezav z IS, poroča turška tiskovna agencija Dogan. Na ruskem generalnem konzulatu v turškem mestu Antalija so informacijo potrdili, poroča tiskovna agencija RIA.

Še pet ljudi, ki naj bi bili povezani z IS, pa so prijeli tudi v Konji.

Največ žrtev nemških državljanov

Nemška vlada se je že v torek zvečer zaradi napada sestala na izredni seji. Kanclerka Angela Merkel in njeni ministri so se spomnili osmih nemških smrtnih žrtev napada, nato pa se seznanili z razmerami v Istanbulu. Po oceni vlade sicer doslej ni znakov, da so bili nemški državljani načrtna tarča napada.

Merklova je v torek ostro obsodila napad. Kanclerka je svojcem žrtev sporočila, da jim stojijo ob strani, izrazila pa je sožalje tudi turškemu narodu. "Izražamo solidarnost s Turčijo," je dejala in dodala, da imajo tisti, ki izvajajo takšne napade, naj si bo v Parizu, Koebenhavnu ali Istanbulu, isti cilj – "naše svobodno življenje in svobodno družbo".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (263)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bubasvaba33
14. 01. 2016 12.01
+1
Lažete da kar smrdi! Bila je ženska! Ne bil je dec! Ne,bil je zeleni vesoljček!!! Ga niste videli skakati okoli turistov??? V kaj ste pa gledali?
PredsednikPepe
14. 01. 2016 10.36
Kar sprejemajmo migrante!!!
Kosmatinc
14. 01. 2016 08.56
+1
Super zrežirano,da bodo imeli turki povod za napad na Sirijo,in tako lahko zopet kradli nafto in seveda največji biznis droge,ki potujejo do Turčije in z ladjami naprej.
bubasvaba33
14. 01. 2016 12.02
Bo bratko Putin poskrbel tudi za njih! :-) :-) :-)
King 1
13. 01. 2016 21.08
+10
Velika begunska kriza ki je pokopala že mnoge narode (rimljane, prvotne stare grke; mikenske in celinske....) se nam prikazuje kot nekaj dobrega. Zagovorniki nas sprašujejo če se nismo iz zgodovine nič naučili? Seveda smo se! Ko so dorska in ostala barbarska plemena izpodrinila prvotne grke se je rabilo par stoletij da so se začeli civilizirano obnašati, ko je rim propadel mislte da so povsod cvetke cvetele? Seveda da ne barbari so ropali vse kar jim je prišlo na pot in to PO NAJVEČJEM SVETOVNEM IMPERIJU!! (beri- dnes je rim zahod), žal pa je nam slovencem že od nekdaj vsiljena neka kvazi bratska povezanost z balkanci. Večina slovencev sploh neve da mi v resnici nisno južni slovani (in z tem posledično tudi balkanci ne) zato ker smo prišli v naše kraje iz severa (koroška,del bavarske) mar so brižinski spomeniki nastali na balkanu? Mar ima pravi slovenec tako temo polt kot naprimer srb? Da nebo pomote nič nimam proti srbom hrvatom in ostalim balkancom moti me samo to DA JE SLOVENCOM VSILJENA LAŽ!in to laž o poreklu. zapomnite si to: na obzorju propada se bo slovenski narod dvignil in zavladal nad svojo zemljo. Brez t.i. rdečih,belih.. Takrat bomo vsi slovenci živeli bomo tako kot še nikoli. SAMO NEBO JE MEJA!
Kollerik
13. 01. 2016 21.18
-1
A da mi potem nismo južni slovani? Čuj majstore, skoraj sem ti že začel verjeti, pa me je nekaj ustavilo. La kako to, da je potem jezik našega naroda.... da je ta jezik slovanski?
bubasvaba33
13. 01. 2016 21.25
-1
Kollerik
13. 01. 2016 21.28
+5
Baje so Huni nekoč pridirjali iz azijskih step.... in skupaj z germani na zahodu... zabili klin v NEKOČ ENOTEN SLOVANSKI PROSTOR! In tako ločili slovake od naših prekmurcev. Mislim, ko greš na Slovaško.... se pogovarjamo med sabo skoraj brez problemov, le počasneje se mora govort, skoraj isto s češko. Blatenski kostel (sedaj Balaton) je bil nekoč last naših ljudi.
Kollerik
13. 01. 2016 21.30
+2
Dober dokaz za zgornje trditve so majhni otočki (ali manjšine) nekdaj tu prevladujočih plemen... porabski slovenci, lužiški srbi, gradiščanski hrvati....
emilzapata
13. 01. 2016 21.35
+3
king saj pravilno opazuješ. Ker imam nekajletne izkušnje življenja z ruskimi brati, vem, da smo slovenci najbolj podobni po izgledu rusom, pa ne tistimi, ki so že zmešani s Tatari ali Kavkasci. Pa še nekaj sem opazil, da slovenci brez predhodnega znanja ruščine, najlažje in najbolje razumemo ruščino, veliko bolj kot Poljaki, čehi ; slovaki, Bolgari, in tudi Srbi.
bubasvaba33
13. 01. 2016 21.37
+1
Eni še vedno sanjajo, da so germani! :-) :-)
Kollerik
13. 01. 2016 21.49
+4
Nekateri so, vsaj po genih. Njihovi predniki, tavčerji so jim rekli... so bili nekdanji germanski naseljenci na Gorenjskem. Bilo jih je tudi v Celju, Mariboru, na Kočevskem....
mare.florida
13. 01. 2016 20.46
+25
A bo novica o svinjskih glavah na gradbišču đamije cel teden gor?Sramota da napihujete to zadevo.Zakaj nič ne pišete o tem da je vsak teden frančiškanska cerkev popacana z neoukusnimi grafiti in še zdaleč ni edina...ne to pa ni pomembno za vas.
nepismenislovenci
13. 01. 2016 21.01
+5
c00kies
13. 01. 2016 21.07
+4
@mare.florida... Če pa veš, da je islam manjšina v Slovenistanu. Morjo zaščiti to manjšino kot velikonočnico na Boču, saj to je naša prihodnost. MULTIKULTI. Še bo svinjskih glav, brez skrbi. Sezone kolin še nekaj časa ne bo konec.
c00kies
13. 01. 2016 21.09
+1
Po drugi strani pa, če bi jim Kranjske klobase gor obesli pred gradbišče pa bi že ble kuhane in gorčica prek.
bubasvaba33
13. 01. 2016 21.20
-4
Sram je lahko tistega, ki stoji za tem dejanjem! Cerkev ali pa mošeja, kaj ti je objekt naredil? Razen da predstavlja versko skupnost.
JANZELJ
13. 01. 2016 20.45
+2
80. Komentarjev ste mi zbrisal, radirka sigurno bo norma danes! :)))
bubasvaba33
13. 01. 2016 20.56
+2
hehehehehehe Bolje bi bilo če bi nas vse blokiral.Bi si vsaj delo prihranil. :-)
c00kies
13. 01. 2016 21.02
+2
bubasvaba33
13. 01. 2016 21.34
+1
bubasvaba33
13. 01. 2016 21.36
+1
Spucu droptine od senviča, ki so mu padle v tipkovnico.Zdaj spet dela tipka "zbriši". hehehehehehe
Cambi7
13. 01. 2016 20.29
+14
Brez komentarja, ali? V 19- em stoletju so se prebili do Dunaja !! Sedaj so wilkommen, brez orožja ( razen kake pripasane bombice). Kakorkoli obrnemo, so zmagali. Žalostno, toda resnično. Cel svet imajo v šahu, pa to priznamo ali ne.
Cambi7
13. 01. 2016 20.38
+4
Aja, še to. Ne obstaja orožje, da ti prepreči posmrtno življenje s štridesetimi devicami, če prej še ženske videl nisi. Koeln je lepa šola!
Kollerik
13. 01. 2016 20.25
+12
Erdogan sam je prikrit skrajnež in pretkan blefer. Imeti posla z njim je nekaj takšnega, kot če bi zaupal mačku shrambo, polno suhega špeha...
bubasvaba33
13. 01. 2016 20.57
+2
emilzapata
13. 01. 2016 20.23
+7
na Hrvaškem ne smejo več prodajati tort oblikovane kot Pujsa Pepa, ki so jih otroci radi imeli na rojstnodnevnih zabavah. Iz tega lahko sklepam, da se tudi rejcem svinj v bodočnosti ne obeta nič dobrega.
emilzapata
13. 01. 2016 20.13
+15
nekdo vse dela na tem, da bomo evropejci imeli čimvečji odpor do novih sodrževljanov.Večina ljudi že dobro ve od sredine lanskega poletja, kam vodi to vsiljeno preseljevanje, in zgodi se popolnoma nič. Na koncu pa nam bo preostal samo znoj, kri in solze, kot se je izrazil pred mnogimi leti Churchill
bubasvaba33
13. 01. 2016 20.57
+2
rob3rt
13. 01. 2016 20.12
+8
Kaj je zdaj bil ta begunec? Doktor, znanstvenik ali inženir? Drugače pa te naše tehnične ovire so skoraj dobre, samo bi jih bilo treba na vsakih par metrov minirati.
c00kies
13. 01. 2016 20.05
+9
Ni ciljal Nemcev, NE, tistega Perujca je htel pospravit. Ostalo je kolateralna škoda. Jooooj. Kot da ni očitno, kje se je htel spustiti v zrak. Saj Nemca ja slišiš na kilometer tako kot Štajerca, sploh pa to ne more bit nek velik problem v muslimanski državi. Mislim, novinarstvo pa takšno.
emilzapata
13. 01. 2016 20.42
+3
ne, zares kakšne dobesedno presmuknjene razlage nam prodajajo, še 7letni otrok bi jih spregledal.
nevica
13. 01. 2016 20.04
+4
Še vedno mi njihove ekspres DNK analize ne gredo v glavo. Imam občutek, da bodo Turki zadevo komentirali tako kot njim paše, ne glede na to kaj je res.
emilzapata
13. 01. 2016 20.15
+1
vseh teh turških besed je nemogoče resno jemati.
bubasvaba33
13. 01. 2016 20.59
Pred tem pa so medijem prepovedali poročanje.Ko je tu lud???
klemzoid
13. 01. 2016 19.52
+32
Na južni meji je potrebno zgaditi montažni zid....na zunanji strani 15mm jekla na sredi 15cm armiranega betona in še na notranji strani 15mm jekla..... 4m visoko
1984-
13. 01. 2016 20.20
-7
Za vsak primer si postavi še en zid okoli hiše.
klemzoid
13. 01. 2016 20.32
+8
Ja še ne bo država ukrepala mi drugega ne bo preostalo
kranjcan95
13. 01. 2016 19.47
+3
ma nemoj...čudež da je z sirije;)
Mese?nikPajac
13. 01. 2016 19.29
+12
"FOTO in VIDEO: Turški premier potrdil: napadalec v Istanbul prišel kot običajni migrant iz Sirije" Od kdaj se uporablja beseda "migrant", mislili ste BEGUNEC a ne?
srebrnibreg
13. 01. 2016 19.45
+11
Mese?nikPajac
13. 01. 2016 19.25
+8
"Turški premier potrdil: napadalec v Istanbul prišel kot običajni migrant iz Sirije" No sej počasi pa bo kapnilo vsem, namreč kaj se dogaja, tudi največjim aktivistom,...počasi pa upam, da ne prepozno....
Kollerik
13. 01. 2016 19.13
+9
Žal trenutno VSE gre na roko IS. Proti islamska histerija je voda na mlin skrajnežem. Česa boljšega, kot je neizčrpen bazen užaljenih vernikov-bodočih rekrutov.... si res ne bi mogli želeti.
Kollerik
13. 01. 2016 19.36
+5
bubasvaba33
13. 01. 2016 21.25
+1
rudar51
13. 01. 2016 17.16
+5
Sigurno je žrtev kak KURD.
srebrnibreg
13. 01. 2016 19.46
+5
deVil666
13. 01. 2016 17.12
+47
Še malo pa ne boš smel odojka peči ker vzpodbujaš sovraštvo in si nestrpen.
korintos23
13. 01. 2016 17.33
-13
JanZiska
13. 01. 2016 17.53
+4
c00kies
13. 01. 2016 19.29
-2
Mese?nikPajac
13. 01. 2016 20.02
+10
korintos23: saj odpadke se meče na deponijo a ne?