Tujina

Turčija evakuirala vojake iz eksklave, kjer so stražili grobnico

Ankara, 22. 02. 2015 07.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Turčija je odpoklicala vojake, ki so stražili mavzolej v turški eksklavi v Siriji. Preselili bodo tudi posmrtne ostanke Sulejmana Šaha, deda Osmana I, ki je ustanovil Otomansko oziroma Osmansko cesarstvo.

Mesto Kobane je bilo priča srditih bojev med Kurdi in IS.
Mesto Kobane je bilo priča srditih bojev med Kurdi in IS. FOTO: Reuters

Turčija je razrešila dolžnosti vojake, ki so stražili mavzolej Suljemana Šaha - gre za majhno sirsko enklavo, kjer je pokopan ded ustanovitelja Otomanskega cesarstva.

Viri navajajo, da je velik konvoj, ki je vključeval tudi tanke, prečkal mesto Kobane, ki so ga sirski Kurdi prejšnji mesec izbojevali iz rok Islamske države. Akcija je bila organizirana v sodelovanju s Kurdi. Eden izmed vojakov naj bi med operacijo po nesreči umrl.

Mejno mesto Kobane leži okoli 35 kilometrov od grobnice Sulejmana Šaha ob reki Evfrat.

Turški premier Ahmet Davutoglu je prek Twitterja še sporočil, da bodo posmrtne ostanke Sulejmana Šaha premaknili na drugo mesto v Siriji, ki je pod turškim nadzorom.

Vojski je čestital tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki je potrdil, da bodo grob preselili v okrožje Ešme v Siriji, le 200 metrov od turške meje. "Naša zastava bo naprej vihrala na novem mestu in ohranjala spomin na naše prednike," je poudaril.

Ešme se nahaja v bližini mesta Kobane, ki ga po dolgi bitki z IS sedaj obvladujejo kurdski borci.

Sulejman Šah je ded Osmana I, ki je ustanovil Otomansko oziroma Osmansko cesarstvo. Utopil naj bi se v reki.

Njegovo grobnico je stalno varovalo okoli 40 vojakov. Mesto je del turškega ozemlja, kar so določili s pogodbo leta 1921.

Turški konvoj je bil precej večji in precej bolj oborožen, ker so zadnje tedne na območju potekali srditi spopadi med Kurdi in sirskimi uporniki proti islamskim skrajnežem, Potem ko so Kurdi januarja pregnali IS iz mesta Kobane, so v zadnjih tednih osvobodili tudi številne okoliške vasi.

Odziv Damaska: Gre za agresijo

Odziv Damaska na turško akcijo je bil pričakovan. Sirsko zunanje ministrstvo, ki ga navaja državna tiskovna agencija Sana, ga je označilo kot "flagrantno agresijo". Kot je ocenilo, Turčija "ni zadovoljna zgolj s tem, da nudi svojim marionetam Daešu, Fronti al Nusra in drugim terorističnim skupinam podporo vseh vrst", ampak je zdaj še očitno napadla sirsko ozemlje.

Kot Daeš sirski režim poimenuje džihadistično Islamsko državo, medtem ko je Fronta al Nusra povezana s teroristično mrežo Al Kaida.

Kot so sicer pojasnili na ministrstvu, je Ankara sirski konzulat v Istanbulu resda v naprej seznanila z operacijo, a zgolj seznanila, medtem ko na privoljenje Damaska ni čakala.

Tudi glavna opozicijska skupina v Siriji, Sirska nacionalna koalicija, je potrdila, da jo je turška vlada z operacijo vnaprej seznanila.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenicu
22. 02. 2015 17.12
-8
Zahod? Kaj bi rad? Vsak dan berem iste novice o hudobnih Rusih, o fanatičnih muslimanih in pravljico o debelem Kimu iz Koreje. Kje so interesi, kje so lobiji, kaj spet želite? Pokvarjena EU+ZDA!?
aaaaaa122121
22. 02. 2015 15.39
-5
je to zacetek konca:)? ala Sarajevo, hitlerjev false flag.
razerznak
22. 02. 2015 14.40
+0
Assad se ze nekaj buni da turki posegajo v siriji
cirus
22. 02. 2015 14.28
+2
Mimgrede, ESKLAVA (esclava)pomeni špansko SUŽNJA. V nobenem primeru ne nekakšno posebno ozemlje. To je namreč ENKLAVA.
cirus
22. 02. 2015 14.31
+7
Zdaj vidim, da sem narobe prebral, spregledal sem eno K. Eksklava je v redu.
luckyss..
22. 02. 2015 13.19
+2
Kaj pa Hurrem...jo bodo tudi preselili ?! Pargalija so že...
VolkBrenin
22. 02. 2015 10.10
-3
Invazija Turkov oziroma nata na sirijo ... nova velika provokacija Cie ....čisto "demokratično " so šli reševat kosti z droni , tanki in še čim ...Si predstavljate takšno rusko potezo ...recimo na Poljskem ...da rešijo kosti ki naj bi imele za ruse zgodovinsko vrednost .. Ob tem se Turki sklicujejo na skoraj sto let star sporazum ...Najbolje da se ameriški Indijanci začnejo sklicevati na vse sporazume ....ki so jih sklenili z belimi priseljenci od kdo ve kje ....Aja , oni NE smejo ...OK ...potem bi lahko vsaj mi - Slovenci ...zahtevali za začetek ozemlje Karantanije. ..Tudi mi smo imeli takrat kar nekaj sporazumov ...
tali?ni tom
22. 02. 2015 16.34
-6
poglej minuse! sama klečeplazna druščina!
aaaaaa122121
22. 02. 2015 16.41
-5
aaaaaa122121
22. 02. 2015 16.41
-6