Tujina

Turčija po poskusu udara izdala nalog za aretacijo Gülena

Ankara, 04. 08. 2016 17.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Turčija je izdala uraden nalog za aretacijo klerika Fethullaha Gülena, ki živi v ZDA, zaradi "odreditve državnega udara 15. julija". Gülen ostro zavrača vpletenost v spodleteli državni udar. Kot vztraja, se njegovo gibanje ukvarja z dobrodelnostjo in spodbuja toleranten islam.

Turčija je prvi nalog za aretacijo klerika Fethullaha Gülena izdala že decembra 2014, takrat zaradi obtožb o vzpostavitvi in vodenju "oborožene teroristične organizacije" ter uporabe zastraševanja za zadrževanje ljudi.

Ankara je ZDA večkrat pozvala, naj izročijo Gülena. Od poskusa udara so v Washington turške oblasti poslale že dva sklopa dokumentov, ki naj bi dokazovala njegovo vpletenost v puč.

Vendar pa Turčija uradne zahteve za izročitev še ni podala.

Gülen ostro zavrača vpletenost v spodleteli državni udar. Kot vztraja, se njegovo gibanje ukvarja z dobrodelnostjo in spodbuja toleranten islam.

Fetullah Gulen
Fetullah Gulen FOTO: AP

V Turčiji je 15. julija del vojske skušal prevzeti nadzor nad državo. Napadli so parlament in predsedniško palačo. V spopadih, ki so se razširili na ulice, je bilo ubitih najmanj 238 ljudi, skoraj 2200 jih je bilo ranjenih. Po poskusu udara se je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan lotil obsežnih čistk v državni upravi in širše.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Alojz Železnik 1
05. 08. 2016 10.43
Berite, dokler še ni zbrisano! Pred sto leti, le nekaj mesecev pred svojo smrtjo, je francoski saharski misijonar in menih Charles de Foucauld (1858 – 1916; ubili so ga puščavski roparji, za blaženega bil razglašen l. 2005) napisal za današnji čas nadvse zanimivo pismo, v katerem piše: Lahko muslimani postanejo Francozi? Izjemoma da, na splošno pa ne. Mnoge temeljne dogme islama nasprotujejo našim načelom. Pri nekaterih – mislim na liberalne muslimane, ki so izgubili vero – so prilagoditve možne. Toda pri drugih – in tu mislim na tiste, ki pričakujejo Madhija – ni nobene možnosti za dogovor. Razen liberalcev, muslimani verujejo, da bo na Sodni dan prišel Mahdi, ki bo razglasil sveto vojno za vzpostavitev islama po celem svetu, potem ko bo pokončal in si pokoril vse ne-muslimane. Muslimani verujejo, da je islam njihov edini dom, nemuslimanskim ljudstvom pa je usojeno, da bodo premagana od njih ali od njihovih potomcev. Zanje je podrejenost njihovega naroda nekemu nemuslimanskemu narodu le začasno stanje. Njihova vera jim zagotavlja, da bodo iz spopada z Evropejci, od katerih so danes vladani, izšli kot zmagovalci. Modrost jim svetuje, naj mirno in potrpežljivo prenašajo to preizkušnjo: „Če je ptiček v kletki nemiren, izgubi peresa in si polomi krila. Če pa ostane miren, bo ob dnevu osvoboditve čil in zdrav.“
dzek.the.ripper
04. 08. 2016 21.41
+0
Kdo je manj veren od teh dveh? (Da izberem manjše zlo)
DuhSaSjekirom
04. 08. 2016 21.15
+1
Resnicno upam da USA nikoli ne izroci Gullena Turciji. V bistvu gkede na to da je zacel diktaturo lahko Gullen zahtvea politicni.azil v najslabsem primeru. Prav tako EE ne smemo vec popuscat izsiljevanju erdogana ker ta misli imet nas vse v sahu s temi begunci raje begunce kor pa 20 milijonov Turkov ce jim ukinejo vize bido vsepovsod. Sele to bo konec Evrope.
prava resni.ca
05. 08. 2016 16.02
Jožajoža
04. 08. 2016 20.46
+0
glavno je, da je slovencem po puču 91 lepše.v janšaniji psički jedo travo, kravice meso, ljudje črve in deževnike.........
Franci Luzar
04. 08. 2016 20.02
+11
skor 50 let zivim v Nemciji in poznam zelo zelo veliko turkov, za njih ni nobena druga nacija nic vredna kot njihova, oni bi z vsako zensko sli v postlo ampak po njihovem so edino turkinje postene.
Maffia
04. 08. 2016 21.18
+11
Moj stric ki zivi vrlo zivljenje v avstriji je vedno tak rekel..muslimanu ce das kruh in vodo ali ce ga tepes..on bo imel vedno enako mnenje o tebi..
Franci Luzar
04. 08. 2016 19.59
+11
tale spodnji komentar nima nobene veze z stvarnostjo! Jozajoza ti nimas blage veze kaj govoris! se manj pa gdo je Erdogan! cilj Erdoganove politike je totalirisem in Islamska vera katera dovoljuje moskim vse (Dzihad) zenskam pa nic zenke prodajajo in zenjo ze pri desetem leti ali celo se mlajse zenjo se med Sestricnam in imajo potem pohabljene otroke, to je Erdoganova Turcija.
Jožajoža
04. 08. 2016 19.13
-9
ne morem verjet, da imajo turki tako plemenitega človeka. človeka, ki ščiti svoj narod pred lenuhi ,ki so se pasli vse življenje na račun države, sedaj bi pa radi prišli na oblast s prevaro,državnim udarom ali kako se temu reče. samo, tam ni slovenija, tam so ljudje doma, ljudje, ki imajo hrbtenico,ponos in državo imajo radi. in je niso dali desidentom, ki so puč načrtovali v tujini in so si tam razdelili banke,finance,,državo,stolčke.......
DuhSaSjekirom
04. 08. 2016 21.17
+8
Stari..kje ti zivis...zagotovo pa je tam lepo in brezskrbno.