Tujina

'Turčija je najboljši primer na svetu, kako obravnavati begunce.' Je Tusk tokrat pretiraval?

Gaziantep, 24. 04. 2016 08.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Turčija je danes najboljši primer na svetu, kako obravnavati begunce," je ob včerajšnjem obisku begunskega centra v Turčiji dejal predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Tega si je ogledal v družbi Merklove in podpredsednika Evropske komisije. Vsi so hvalili Turke, zaradi česar so zdaj deležni kritik.

Begunci v Turčiji
Begunci v Turčiji FOTO: AP

Nemška kanclerka Angela Merkel, predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans so ob sobotnem obisku Turčije, kjer so si ogledali begunski tabor pri Gaziantepu in se na pogovorih sestali s turškim premierjem Ahmetom Davutoglujem, poudarili, da begunski dogovor med Brusljem in Ankaro daje rezultate.

"Naš cilj ni samo zaustaviti nezakonite migracije, temveč tudi to, da begunci dobijo več priložnosti blizu svojega doma," je na skupni novinarski konferenci na univerzi v Gaziantepu poudarila Merklova in dodala, da je zadovoljna s turškimi napori v begunskem taboru Nizip, ki so si ga ogledali in ki leži kakšnih 40 kilometrov vzhodno od Gaziantepa v bližini meje s Sirijo.

So voditeljem Turki prikazali pravo sliko?
So voditeljem Turki prikazali pravo sliko? FOTO: AP

Merklova je pojasnila, da so od EU financirani projekti, ki so del begunskega dogovora med Brusljem in Ankaro, namenjeni kreiranju priložnosti za vseh 2,2 milijona sirskih beguncev, ki živijo v Turčiji in ne samo za tistih deset do 15 odstotkov beguncev, ki živijo v turških taboriščih.

Nemška kanclerka se je ob tem ponovno izrekla za oblikovanje posebnih varnih območij v Siriji pri meji s Turčijo, kjer bi sirski begunci lahko našli zatočišče in bi jim zagotovili visoko stopnjo varnosti.

Davutoglu je medtem zatrdil, da je begunski dogovor, ki določa vračanje nezakonitih migrantov z grških otokov nazaj v Turčijo, prinesel znatne rezultate in se je število ljudi, ki dnevno nezakonito prečkajo Egejsko morje, zmanjšalo z 6000 novembra lani na trenutnih 130, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Izpolnili smo svoj del dogovora," je ob tem poudaril turški premier in dodal, da je sedaj nujen brezvizumski dostop turških državljanov do EU. Vprašanje vizumske liberalizacije, ki je bodo turški državljani deležni ob izpolnjevanju begunskega dogovora, je po besedah Davutogluja za Turčijo zelo pomembno.

V EU se sicer pojavljajo precejšnji pomisleki o vizumski liberalizaciji za Turčijo, a Merklova je v soboto zagotovila, da bo ta del dogovora uveljavljen, če bo "Turčija prinesla rezultate". Ankara mora sicer izpolniti 72 pogojev v zameno za vizumsko liberalizacijo.

Ob primeru bruseljskega zavlačevanja pri tem postopku je Davutoglu zagrozil, da bo Turčija prenehala s sprejemanjem migrantov iz Turčije.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk
Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk FOTO: Reuters

Tusk: Turčija je najboljši primer na svetu, kako obravnavati begunce

Tudi Tusk je dejal, da begunski dogovor, skupaj z ukrepi, ki jih je EU sprejela v sodelovanju z zahodnobalkanskimi državami ter v Grčiji, prinaša rezultate pri obvladovanju migracij. Ob tem je pohvalil Ankaro, saj da je obisk begunskega tabora pri Gaziantepu pokazal, da je Turčija "danes najboljši primer na svetu, kako obravnavati begunce".

Medtem ko evropski politični vrh in Turčija hvalita begunski dogovor, je po drugi strani tarča ostrih kritih s strani Visokega komisariata Združenih narodov za begunce in številnih nevladnih organizacij. Mnogi so prepričani, da Turčija ni varna država.

"Namesto da obiskujejo sanirane begunske tabore, naj voditelji EU raje pogledajo čez nov turški mejni zid, da bi videli več deset tisoč sirskih beguncev, ki so jih zadržali na drugi strani," je po pisanju dpa povedala Judith Sunderland iz evropske veje organizacije za človekove pravice Human Rights Watch.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (154)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lnterReflections
25. 04. 2016 11.25
+5
Turčija je uničila Bizantinsko cesarstvo, ki je bilo naprednejše v Evropi tiste čase in držala 300 let Balkan pod okupacijo in je glavni krivec, da je Balkan takšen, kakršen je. Danes pa so desna roka ZDA, ki skupaj z njimi podpira terorizem in se gre imperialistične igrice po Bližnjem vzhodu, nam pa pošilja migrante. To je pokvarjen narod! Ni čudno, da jih Putin ne mara. In prav ima! Angela pa naj začne migrante z letali peljati v Nemčijo, če tako nujno potrebuje poceni delovno silo.
juwel
24. 04. 2016 17.25
+8
dol z izdajalci narodov !
Saj ni res
24. 04. 2016 20.26
Saj ni res
24. 04. 2016 20.27
Uporabnik113189
24. 04. 2016 17.17
+11
Težava EU je v tem, da so tiste daljnovidne državnike, ki so znali postaviti SKUPNE VREDNOTE že vse odstranili, zamenjali pa so jih politikanti ki so povsem neprimerni. Tavajo kot izgubljeni v megli, povsem nesposobni postaviti jasne cilje za vse članice. To sedaj izkoriščajo ZDA, ki se vmešavajo povsod, vsiljujejo neke trgovinske sporazume ki so za EU povsem nesprejemljivi zaradi vsiljevanja produktov, ki jih EU s svojo ( zeleno in energetsko varčno) politiko zavrača, vrednote, o katerih so se države članice dogovorile da bodo dosežene bodo s temi sporazumi postale nedosegljive. NATO nam vsiljuje spore z Rusijo zaradi vojaške strategije ZDA. Tudi dogovarjanje s Turčijo je posledica izsiljevanja Merklove s strani ZDA, ki želi to državo ohraniti v svojem zavezništvu. Povsem jasno je, da Turčija ni sposobna izpolniti vsaj minimum pogoje za približevanje svoje zakonodaje in ureditve standardom EU. Če se dovoli pristop takšne članice bo to pomenilo razpad EU s začetkom izstopanja posameznih držav ki ne dovolijo rušenja dogovorjenih standardov. To pa kavboji natančno poznajo. Euro je nevarena konkurenca petrodolarju in ga želijo uničiti. Vse ostalo je mlatenje prazne slame.
juwel
24. 04. 2016 17.02
+0
prvo bo treba pošlihtat pred svojim pragom,...torej pred svojimi politiki "voditelji"....in seveda voliti vsi v vseh državah skrajno desnico....no potem se bo začela pa čistka...nič prej
Bendit
24. 04. 2016 16.27
+4
Its all futile :D resnica bo prisla ven, ob cenzuri se tok prej!
DAEMONIUM
24. 04. 2016 16.31
+8
Itak, še toliko bolj silovito, nikdar jih nebi volil ampak so me ti na 24 ur prepričali da sedaj volim desnico, saj če tudi na "Nova24" napišem da so partizani osvobodili slovenijo, me zato tam nihče ne briše razen da me pisno napade kakšen beli zomb!i Če bi se desnica znebila Janše, bi 60% zmagala na volitvah, tako ga danes rdeči mimo sekajo in zato ne žagajte Janše ampak ga podpirajte, da boste še lahko vladali, ker če on pade vas več nikioli ne bo več na politični sceni!
Bendit
24. 04. 2016 16.26
+3
Admin v obrambi ubogih :)
DAEMONIUM
24. 04. 2016 16.28
+3
Saj ni res
24. 04. 2016 20.28
Antropozofija
24. 04. 2016 16.19
-11
Dobrodošli begunci v Sloveniji.
DAEMONIUM
24. 04. 2016 16.20
+13
juwel
24. 04. 2016 16.56
+2
Uporabnik113189
24. 04. 2016 16.00
+3
Tusk se je lepo razgovoril. Jasno da mora pihati v isti rog Merklove in hvaliti Erdogana. Čista politika, niti besede resnice. Če še niste opazili kakšen je "el prezidente", misli da drži boga za brado in če ga hvališ, potem je vse v redu, če ga kritiziraš je pa ogenj v strehi oziroma v uredništvu medija. Najbolj smešno pa je, da so jih turki peljali v Gaziantep. Tam je največja tržnica zasužnjenih žensk in otrok Jazidi naroda, niso nič opazili? Mogoče, saj so že skoraj vse ubili. Potem pa Merklova razlaga (beri zgoraj) da bi morali ustanoviti cone v Siriji, na drugi strani turške meje, da bi begunci ostali v svoji državi..Se strinjam, ampak zaupati takšno nalogo Erdoganu, hahahaha, pa volku kozo da jo pase.
Franci Luzar
24. 04. 2016 15.56
+19
ali mi lahko gdo odgovori zakaj so muslimani nezadovoljni v svojih drzavah? po drugi strani pa nemarajo Katolikov, Ortodoksov, Judov in kaj vem kaksne vere se! a bezijo v Katoliske drzave? tam pa spet hocejo Dzamije in kaj vem kaj se! a sploh vedo kaj bi radi? mislim da ne,
Franci Luzar
24. 04. 2016 15.53
LLLEPI
24. 04. 2016 15.59
+17
Ko bo dovolj Muslimanov v evropi bo vspostavljena tudi muslimanska oblast tako da sedanjim politikom bijejo zadnje ure
DAEMONIUM
24. 04. 2016 16.08
+24
Malo morgen prej bo vojna in takrat bo zares prava križarska vojna kot v kakšnem ZF filmu! Si čisto pozabil na Srbe, Ruse, Madžare, Poljake???? To so zgodovinski narodi ki tega ne bodo nikoli nikdar dopustili! Res je da je zahod izgubljen kot so Anglija, Francija, Belgija to so že na pol muslimanske in če odpotuješ tja prav vohaš zrak da to ni več to kar smo poznali pred 10 leti. Drugače pa bo reagirala ostala Evropa, ker ona je že obranila to gnilo razpadajočo zahodno Evropo in jo bodo, kot kaže spet , takšen je pač ciklus narave razcvet-pepel-in novo življenje očiščeno v ognju!
LLLEPI
24. 04. 2016 16.47
+7
Evropska zenska rodi 1.5 otroka muslmanska pa od 4 otok in naprej racunica je jasna
LLLEPI
24. 04. 2016 20.22
+0
LLLEPI
24. 04. 2016 15.48
+10
Samo v razmislek.A mislite da bi se zgodili teroristicni napadi v Belgiji in Franciji ce tam ne bi ziveli muslimani
DAEMONIUM
24. 04. 2016 15.53
+5
kdaj me bo še tukaj ultralevičarski moderator zbrisal????
LLLEPI
24. 04. 2016 16.12
+8
Cim vec jih je treba sprejet v Slovenjijo da nas popeljejo na visji kulturni nivo in da nam popestrijo zivljenje z nepredvidenimi dogodki kot v avstriji.Zakaj bi ziveli mirno ce se laho zaklepamo v svoja stanovanja in se lahko drzimo policiske ure zvecer.
FoglofffTunekkk
24. 04. 2016 15.10
-3
Čujte, poslanci so zavrnili razpis posvetovalnega referenduma o nastanitvah prebežnikof fSloveniji... Predlog SDS-a je podprlo 11 poslancef, 44 pa jih je bilo proti. NSi se je vzdržal.... hahahahahahahahahahaha... Spet je ftel Janez meglo mešat !!!
FoglofffTunekkk
24. 04. 2016 15.11
-2
No v SDS-u, nič novega, nas ne morejeo pozitivno presenetiti, ker je to pač SDS !
Uporabnik113189
24. 04. 2016 15.22
+5
Khm, vse mi je jasno, Janez pač izkorišča situacijo in poskuša na vse načine ovirati delo vlade in parlamenta z vsiljevanjem izrednih sej, brezplodnega razpravljanja, podtikanjem sprejemanja zakonov, ki bi vlado speljali v slepo ulico. Priznati moram da kljub nekaterim napakam Miro kar dobro pelje ta "šleper". Hkrati pa moram priznati, da se strinjam skoraj v celoti s tem kar je razlagal Grims. Ko bo v Makedoniji padla meja ( in na tem nekdo v ozadju načrtno dela saj tako obsežne demonstracije lahko nastanejo samo z denarjem in organizacijo v ozadju) bo nastal pekel. Tista žica na naši meji bo daleč premalo. In zopet bodo sosedje veseli, ker so se znebili pritiska na njihove meje, ter nemo opazovali težave Slovenije. Skratka, sedaj je čas, da se pripravimo za jutri in tega časa bo kaj hitro zmanjkalo.
scorpio50
24. 04. 2016 14.33
+2
Naveza Nemčija _ Turčija, ne bi bilo prvič! Itak, da vsak ščiti svoje interese!
SSHanjarDivision
24. 04. 2016 14.07
-20
medtem ko v rusiji ljudje nimajo za burek, hah, še vedno ne razumem zakaj si je Putin sam sebi (oz. rusom) uvedel sankcije
HorstWiesel
24. 04. 2016 14.25
+29
Putin ni sam sebi oz. Rusom nobenih sankcij uvedel. Sankcije proti Rusiji je uvedla eu na zahtevo zda.
scorpio50
24. 04. 2016 14.36
+12
Kaj imaš v glavi? Verjetno slamo? Ameriško ali nemško?
c00kies
24. 04. 2016 13.59
+18
Tusk bi moral nehat jemati viagro ker mu resno škodi, tako mentalno kot fizično.
LLLEPI
24. 04. 2016 16.01
+2
Je ravno pravsnji za funkcijo ki jo opravlja turki so z njegovo pomocjo zasuznili vse eu drzave saj od vsake poberejo denar
vezuv_
24. 04. 2016 13.58
+12
NO če je Turčija vzor, kako jih obravnavati, potem za nastanitev 50.000 beguncev moramo od EU tudi mi zahtevati denar!!!!
LLLEPI
24. 04. 2016 16.03
+8
Cerar in Mramor bosta se kaj nakazala da lahko sprejmeta cim vec beguncev; Bo prisla pohvala iz bruslja priden fifi
razerznak
24. 04. 2016 13.51
+25
očitno nas bosta res putin in orban reševela
razerznak
24. 04. 2016 13.50
+8
ah ko pa kopujejo nafto od daeha , streljajo na kurde pa nč al kaj?
spletni_nepridiprav
24. 04. 2016 13.18
+38
najboljši primer kako begunci obravnavajo gostitelje so pa na dunaju prikazali trije afganistanci pred dnevi? posiljena 21 letna študentka na stranišču železniške postaje.. ne duha ne sluha
Saj ni res
24. 04. 2016 14.06
+8
Saj ni res
24. 04. 2016 14.20
+20
kdor daje minuse, naj raje pomisli na zrtve posilstva, da vas ni sram.
sliva12 1
24. 04. 2016 13.12
+10
Normalo za Turke saj so to njihovi bratje in sestre..