Tujina

Tunizijska policija s solzivcem nad demonstrante

Tunis, 14. 10. 2011 18.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tunizijska policija je s solzivcem razgnala več tisoč protestnikov, ki so na pobudo salafistov v središču Tunisa protestirali proti zasebni televizijski hiši Nessma. Ta je pred dnevi predvajala francosko-iranski film Persepolis, ki naj bi žalil islam.

Tunizijska policija je s solzivcem razgnala več tisoč protestnikov, ki so na pobudo salafistov v središču Tunisa protestirali proti zasebni televizijski hiši Nessma.
Tunizijska policija je s solzivcem razgnala več tisoč protestnikov, ki so na pobudo salafistov v središču Tunisa protestirali proti zasebni televizijski hiši Nessma. FOTO: Reuters

Demonstranti, zakrite ženske s korani in bradati moški, oblečeni v tunike, so s protestom začeli po koncu molitve v mošeji El Fath, kjer je bila današnja pridiga posvečena predvsem aferi Nessma. Po besedah enega od demonstrantov so se zbrali, da bi "protestirali proti televiziji Nessma, ki predvaja bogoskrunske prizore".

Nessmin direktor Nabil Karui se je sicer za predvajanje spornega filma, potem ko so poslopje njegove postaje v nedeljo v jezi poskušali napasti salafisti, že opravičil tunizijskemu ljudstvu, a to očitno ni bilo dovolj, da bi pomirilo ogorčene salafiste. Protesti so za razliko od nedeljskih sicer potekali mirno, vendar je bilo ozračje po poročanju francoske tiskovne agencije AFP napeto. Najbolj razburjeni med protestniki so vzklikali, da bodo "Mohamedovi vojaki ponovno prišli" in ostro kritizirali nevernike, ateizem in prostozidarje.

Demonstranti so preplavili ulice Tunisa zaradi kontroverznega in za islam domnevno žaljivega filma Persepolis.
Demonstranti so preplavili ulice Tunisa zaradi kontroverznega in za islam domnevno žaljivega filma Persepolis. FOTO: Reuters

Demonstranti, pod vodstvom salafistov namenjeni proti sedežu tunizijske vlade, so pritegnili nejeverne poglede naključnih mimoidočih, ki dogajanja niso želeli komentirati, še piše AFP. Ob prispetju pred vladno zgradbo je ozračje postalo še bolj napeto. Da bi preprečila vdor najbolj zagretih protestnikov v prostore vlade, je posredovala policija, ki ji je s solzivcem uspelo razgnati množico salafistov in njihovih podpornikov.

Salafisti, ki sicer v Tuniziji predstavljajo eno od bolj konservativnih in radikalnih islamskih ločin, so v zadnjih mesecih povzročili več incidentov. Med drugim so poleg kritik in nedeljskega poskusa napada na poslopje televizijske hiše Nessma izvedli napad na kinodvorano v Tunisu, ki je predvajala film o sekularizmu.

Islamistične skupine, kot so salafisti, postajajo v Tuniziji sicer vse aktivnejše pred bližajočimi se zgodovinskimi volitvami, ki bodo po padcu dolgoletnega režima predsednika Zina el Abidina Ben Alija 14. januarja predvidoma potekale 23. oktobra.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tali?ni tom
14. 10. 2011 22.04
ej a nimajo zdaj tam indije koromandije,demokracije in ostalga zahodnega utopičnega šita v izobilju??????????? še žal jim bo po cajtih ko so cele dneve kovetkal pa haš vlekel !