Tujina

FOTO: Tunizijska volišča so se zaprla, volitve minile mirno in brez večjih kršitev

Tunis, 23. 10. 2011 07.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Tuniziji so se zaprla volišča in začelo se je preštevanje glasov. Volitve je zaznamovala visoka udeležba volivcev, v povprečju je na volišča odšlo 70 odstotkov volilnih upravičencev, v nekaterih okrožjih celo 80 odstotkov.

Rached Ghannouchi vodi Ennahdo.
Rached Ghannouchi vodi Ennahdo. FOTO: Reuters

Volilna udeležba na volitvah v ustavodajno skupščino v Tuniziji je presegla vsa pričakovanja, ob zaprtju volišč pa je svoj glas oddalo skoraj 70 odstotkov Tunizijcev.

Ob tem je vodja tunizijskega volilnega odbora sicer opozoril na nekatere nepravilnosti. Kot je dejal, so nekatere stranke prekršile volilni molk, ki velja že drugi dan, nekateri politiki izvajajo pritisk na nepismene volivce, drugi pa na volivce skušajo vplivati s sporočili sms.

Ob okrepljenih varnostnih ukrepih so se volišča odprla ob 7. uri po lokalnem času, na njihovo odprtje pa so že čakali ljudje, ki so stali v dolgih vrstah.

Približno 7,3 milijona volilnih upravičencev je na teh zgodovinskih volitvah volilo člane skupščine, ki bo v letu dni pripravila novo ustavo.

Ta nova ustava bo tretja po tistih iz leta 1861 in leta 1959. Določila bo, kakšna vlada bo v prihodnje prevzela vodenje do zdaj neomajno sekularne države. Skupščina bo izbrala tudi začasnega predsednika, ki bo imenoval premierja in vlado za čas, ko bodo delegati pripravljali novo ustavo.

Največ glasov bo po napovedih prejela islamistična stranka Ennahda (Prerod), vendar je volilni sistem zastavljen tako, da bo v proces priprave nove ustave vključenih čim več strank, in torej daje prednost manjšim skupinam z manj finančnimi sredstvi.

Med več kot 100 registriranimi političnimi strankami se jih bo v skupščino sicer uvrstila le peščica. Napredna demokratska stranka (PDP), katere vodja Ahmed Nejib Chebbi je bil glasen kritik Ben Alija, se je predstavljala kot glavna alternativa Ennahdi in bo verjetno zasedla drugo mesto.

Za 217 sedežev v ustavodajni skupščini se bo potegovalo več kot 10.000 kandidatov. Približno 7,3 milijona volilnih upravičencev čaka 1400 kandidatnih list: 787 strankarskih list, 583 neodvisnih kandidatov in 50 volilnih koalicij. Med kandidati je polovica žensk.

Zadnje javnomnenjske raziskave kažejo, da večina Tunizijcev ne ve, za koga bo glasovala na volitvah, ki jih bo spremljalo okoli 5000 domačih in 530 mednarodnih opazovalcev. Volišča bodo odprta od 7. do 19. ure (od 8. do 20. ure po srednjeevropskem času). Štetje glasov se bo začelo takoj po zaprtju volišč, izidi pa naj bi bili znani do ponedeljka popoldne.

Ahmed Nejib Chebbi (na fotografiji) je voditelj Napredne demokratske stranke, Rachid Ghanoucchi pa voditej Ennahde.
Ahmed Nejib Chebbi (na fotografiji) je voditelj Napredne demokratske stranke, Rachid Ghanoucchi pa voditej Ennahde. FOTO: Reuters

Mirne in po zagotovilih opazovalcev transparentne volitve je pozdravilo tudi slovensko zunanje ministrstvo, ki je v pisnem obvestilu za javnost Tunizijcem čestitalo za uspešno izveden prvi korak k demokraciji, prav tako pa je pozdravilo tudi velik napredek, ki ga je Tunizija dosegla na poti politične tranzicije. Republika Slovenija bo tudi v prihodnosti Tunizijo podpirala pri njeni demokratizaciji, obenem pa je pripravljena sodelovati pri izvajanju tunizijske politične tranzicije tako bilateralno kot v okviru Evropske unije, še dodajajo.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Martian
23. 10. 2011 10.45
važn da nimajo našega KGB za volit