Tujina

Tunizijci po umoru opozicijskega politika množično na ulice

Tunis, 26. 07. 2013 14.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Umor enega od vidnih predstavnikov tunizijske opozicije je povzročil ogorčenje javnosti. Na ulice se je zgrnilo na tisoče protestnikov, sindikati pa so pozvali k splošni stavki. Tunizijski notranji minister pravi, da so ga ubili z istim orožjem, kot opozicijskega voditelja Chokrija Belaida.

Protesti v Tuniziji
Protesti v Tuniziji FOTO: Reuters
Tunizijci so se ostro odzvali na atentat na enega od vidnih vodij opozicije in očeta petih otrok Mohameda Brahmija. Že včeraj se je na ulice zgrnilo več tisoč protestnikov, danes pa je sindikat UGTT pozval k splošni stavki.

Brahmi je bil koordinator sekularnega Ljudskega gibanja in član ustavodajne skupščine. Napadalci so ga ustrelili pred njegovim domom, poškodbam pa je podlegel v bolnišnici.

Obdukcija, ki so jo opravili danes, je pokazala, da je Brahmi umrl za posledicami 14 strelov. Brahmijeva 19-letna hči Balkis je povedala, da sta njenega očeta ubila napadalca, oblečena v črno, ki sta se odpeljala z motornim kolesom.

Tunizijski notranji minister Lotfi Ben Jeddou je na današnji novinarski konferenci dejal, da je bil atentat delo pripadnika salafistov. "Prvi elementi preiskave kažejo na vpletenost Boubakerja Hakima, salafističnega ekstremista," je povedal in dodal, da je bil Brahmi ubit z istim orožjem, kot opozicijski voditelj Chokri Belaid.

Brahmija bodo jutri pokopali v Tunisu kot mučenika, so sporočili njegovi prijatelji in družina.

Protestniki so se po atentatu začeli zgrinjati na ulice Tunisa in mesta Sidi Bouzid, ki velja za zibelko arabske pomladi in je Brahmijevo domače mesto. Policija je v Tunisu proti demonstrantom uporabila solzivec.

Danes je UGTT sklical splošno stavko v znamenje protesta proti "terorizmu, nasilju in umorom". Predsednik ustavodajne skupščine je dan razglasil za dan žalovanja.

Protesti v Tuniziji
Protesti v Tuniziji FOTO: Reuters

Gre že za drugi uboj katerega od tunizijskih opozicijskih voditeljev letos. Februarja je bil pred svojo hišo ubit Belaid, njegov umor pa je sprožilproteste, ki so vodili do odstopa premierja Hamadija Jebalija.

Brahmijeva sestra Chhiba je za oba umora obtožila vladajočo stranko Ennahda. "Naša družina je imela občutek, da bo Mohamed doživel enako usodo kot Chokri Belaid. Oni so ju ubili," je dejala. V Ennahdi so odgovornost za oba atentata zanikali.

Umor je obsodil tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Mun, ki je pozval k miru. Odzvala se je tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Cathrine Ashton. Ocenila je, da gre za napad na državo, tunizijsko ljudstvo in vrednote revolucije.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

appollyon
26. 07. 2013 15.53
+1
Bravo tunizijci uprite se tem islamistom, ker vas peljejo samo v pogubo, kot vsako državo kamor so stopil!