Tujina

Tunizija zahteva izročitev Ben Alija

Tunis, 21. 02. 2011 07.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Začasna tunizijska vlada želi nekdanjega predsednika postaviti pred sodišče, ker naj bi sodeloval pri sejanju razdora med sodržavljani in vzpodbujal nasilje. Ker je Ben Ali pobegnil v Savdsko Arabijo, zdaj od nje zahtevajo izročitev.

Tunizijska začasna vlada je imenovala novega zunanjega ministra, potem ko je prejšnji minister Ahmed Ounaies pred tednom dni odstopil. Ounaiesa bo nasledil nekdanji diplomat Mouldi Kefi. Več tisoč protestnikov je v nedeljo sicer zahtevalo odstop premiera Ghannouchija.

Tunizija od Savdske Arabije, kamor je pred mesecem dni zbežal strmoglavljeni predsednik Zine al Abidine Ben Ali, uradno zahteva njegovo izročitev. Ben Ali je v Savdsko Arabijo pobegnil 14. januarja, potem ko so ga po 23 letih na oblasti s položaja odnesli več tednov trajajoči protivladni protesti. 74-letni nekdanji predsednik naj bi bil zelo bolan in naj bi se po kapi zdravil v bolnišnici.

Tunizija ima zdaj začasno vlado, ki pripravlja državo na volitve. In ta vlada želi zdaj Ben Alija postaviti pred sodišče zaradi obtožb, da je povezan s smrtjo protestnikov, ki so se uprli njegovemu režimu.

Tunizija zahteva izročitev Ben Alija.
Tunizija zahteva izročitev Ben Alija. FOTO: Reuters

Zunanje ministrstvo je v izjavi nekdanjega predsednika obtožilo vpletenosti v ''resne zločine'', katerih cilj je bil ''sejanje razdora med sodržavljani, kar jih je privedlo do tega, da so ubijali drug drugega''. Poleg izročitve Ben Alija, pa Tunizija zahteva tudi informacije o trenutnem zdravju nekdanjega predsednika in potrditev, da je še vedno živ. Nekatera poročila so namreč navajala, da je Ben Ali ''smrtno bolan''.

Čeprav je bil Ben Ali zaslužen za politično stabilnost in močno gospodarsko rast, kritiki pravijo, da ni upošteval človekovih pravic in demokratičnih vrednot, kar pa Ben Ali zanika.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alterego
21. 02. 2011 20.23
diktatorji svojo moč črpajo iz bede ljudstva, iz občutka pomembnosti in vsemogočnosti! ko odletijo z oblasti, hitro uvenejo, tako bo tudi z Berlusconijem, Zidarjem in sorodnimi starinami...
Vid Kraljic
21. 02. 2011 12.11
Predučerajšnjem so na RTL poročali da je umrl!
major1
21. 02. 2011 10.33
Včeraj, ko je še vladal je bil zdrav kot riba, danes, ko je izgubil oblast pa je na smrt bolan. Predajte ga narodu, za katerega je delal celo življenje, naj mu narod plača za njegov trud.