Tujina

Tungurahua spet bruha

Banos De Agua Santa, 29. 11. 2011 09.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ekvadorski vulkanologi so v stanju pripravljenosti, saj stožčasti vulkan Tungurahua že od nedelje aktivno bruha lavo in pepel, znanstvenike pa so presenetile predvsem tihe erupcije.

Vulkan Tungurahua je aktiven že 12 let, vulkanologi pa prebivalce pozivajo k evakuaciji vasi ob vznožju ognjenika.
Vulkan Tungurahua je aktiven že 12 let, vulkanologi pa prebivalce pozivajo k evakuaciji vasi ob vznožju ognjenika. FOTO: Reuters

5.023 metrov visoki vulkan Tungurahua ali "ognjeno grlo" je stratovulkan, ki se nahaja v gorovju Cordillera Oriental v Ekvadorju, delovati pa je začel leta 1999. Zadnji večji izbruh na ognjeniku je bil aprila 2011. Ognjenik leži 135 kilometrov južno od prestolnice Quito. V nedeljo so vulkanologi zaznali povečano ognjeniško dejavnost, iz kraterja pa bruhajo dim in razbeljene skale.

Kot potrjujejo vulkanologi, je vulkan zelo aktiven in zato pozivajo ljudi, naj se ognjeniku ne približujejo. Sedanja aktivnost v kraterju je po ocenah znanstvenikov podobna aktivnosti med majem in decembrom 2010, vulkan pa navkljub povečani seizmični dejavnosti ne povzroča preveč hrupa.

Oblasti so prebivalce pozvale k evakuaciji območja ob vznožju ognjenika, razglasili pa so oranžni alarm za nevarnost. Po poročanju medijev bruha vulkan piroklastične tokove, razbeljene skale in velike količine pepela, goreči delci pa padajo v kilometrskem pasu od središča kraterja. Vulkanološki center poudarja, da se dejavnost ognjenika ne umirja.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Budjola
29. 11. 2011 11.25
+5
Če mi gdo začne z 2012, mu pridem na dom pljunit!
tekavcminka56
29. 11. 2011 12.19
+2
še v trbovljah pri meni se ustav, da še jaz enga zamastim, konec sveta bo edino če se bomo še naprej pustili rothschildom in podobnim, če pa se bomo skupinsko prebudili drugo leto, pa mislim da bomo živeli še stoletja
ej pajaci. Pr višini so vam nule zginle. Pravilno je 5023 m