Tujina

FOTO: 'Tukaj smo si naredili zatočišče, zdaj ga je odnesla voda'

Jangon/Daka, 20. 09. 2017 12.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Najprej so bežali pred nasiljem, zdaj bežijo pred poplavami. Pripadnikom Rohingje so poplave uničile zatočišča, ki so si jih postavili v obalnih krajih Bangladeša, zato so prisiljeni iskati bolj suhe predele v notranjosti države. Medtem pa številni svetovni voditelji obsojajo mjanmarsko voditeljico, ki se v svojem govoru ni odzvala na očitke o etničnem čiščenju.

Begunci z Mjanmara, ki so se pred nasiljem zatekli v sosednji Bangladeš, so zdaj znova na begu. Tokrat jih je iz begunskih taborišč pregnal monsun. Zaradi obilnih padavin, ki so neprestano padale že več dni, so namreč območje zajele obsežne poplave.

"Tukaj smo si naredili zatočišče, zdaj pa ga je odnesla voda in ne vem, kaj naj naredim zdaj," je obupano dejal 50-letni Mohammad.  

Na tisoče pripadnikov manjšine Rohingja je tako prisiljenih, da si poiščejo bolj suho območje, kjer bi si uredili novo začasno zatočišče. 

V Bangladeš se je od začetka izbruha nasilja v Mjanmaru konec avgusta zateklo več kot 420 tisoč ljudi. Bangladeška vlada jih je iz obmorskih krajev začela premeščati v novo taborišče Balukhali, ki leži bolj v notranjosti države. Toda, če deževje ne bo kmalu ponehalo, bodo tudi te nastanitve pod vprašajem. Na območju so namreč pogosti zemeljski plazovi. 

Kot vsako begunsko krizo, pa tudi to krizo že izkoriščajo posamezniki in mafija. Od beguncev, ki prihajajo v taborišče, manjše tolpe zahtevajo denar za postavitev šotora.

Begunci iz Mjanmara, ki so se zatekli v Bangladeš, zdaj morajo bežati pred poplavami.
Begunci iz Mjanmara, ki so se zatekli v Bangladeš, zdaj morajo bežati pred poplavami. FOTO: AP

Vse glasnejše kritike do voditeljice Mjanmara

Svetovni voditelji so vse bolj kritični do mjanmarske voditeljice in Nobelove nagrajenke za mir Aung San Su Či, ki je v torek v svojem nacionalnem nagovoru obsodila zlorabe človekovih pravic, vendar za to ni okrivila vojske. Prav tako se ni odzvala na opozorila, da se v Mjanmaru odvija etnično čiščenje. 

Številni voditelji in diplomati – med njimi ameriški državni sekretar Rex Tillerson, francoski predsednik Emmanuel Macron, generalni sekretar ZD Antonio Guterres in britanska premierka Theresa May – so izrazili močno razočaranje nad njeno držo. Voditeljico znova pozivajo, naj ustavi vojaško posredovanje v zvezni državi Rakhine, prepreči kršenje človekovih pravic, humanitarnim organizacijam pa omogoči dostop do območja. 

Amnesty International pa je njen govor označil za "mešanico neresnic in obtoževanja žrtev", Aung San Su Či pa obtožil, da "tišči glavo v pesek" s tem, ko ignorira zlorabo vojske. 

Velika Britanija je v torek sporočila, da je zaradi etničnega nasilja v mjanmarski zvezni državi Rakhine prekinila izobraževanje mjanmarskih vojakov. V Londonu so poleg tega izrazili globoko zaskrbljenost zaradi kršitev človekovih pravic v mjanmarski državi Rakhine.

Associated Press pa je objavil zemljevid, ki kaže razsežnost humanitarne krize v Mjanmaru. Z rdečo barvo so označene požgane vasi pripadnikov muslimanske manjšine Rohingya: 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Visoki komisar ZN za človekove pravice Zeid al Husein je minuli teden operacijo mjanmarskih varnostnih sil proti Rohingyjam označil za šolski primer etničnega čiščenja. 

V mjanmarski zvezni državi Rakhine je konec avgusta izbruhnilo nasilje, ki je zahtevalo več smrtnih žrtev, okoli 420.000 pripadnikov manjšine Rohingya pa se je zateklo v sosednji Bangladeš.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kolani
20. 09. 2017 13.56
+0
In ravno na ravnici ob reki so si naredili zatočišče?