Tujina

FOTO: Novinarje izpustili iz luksuzne pasti

Tripoli, 24. 08. 2011 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
36

35 tujih novinarjev, ki so od nedelje tičali v luksuznem hotelu Rixos sredi Tripolija, kjer so jih zadrževali Gadafijevi možje, je vendarle stopilo na prostost. Osebje Rdečega križa jih je odpeljalo v varnejši del mesta.

V torek zjutraj se je v luksuznem hotelu Rixos sredi Tripolija nepričakovano pojavil sin Moamerja Gadafija Saif al Islam, o katerem so uporniki v nedeljo trdili, da so ga zajeli. Po intervjuju z njim so novinarji dobili sporočilo, da bodo popoldne hotel napadli uporniki, zaradi česar so odhiteli v drugo nadstropje in skozi okno izobesili napis ''TV'' ter napis ''Tukaj so mediji, ne streljajte'' v arabščini.

Medtem ko so čakali, se je okoli hotela začelo streljanje. Po treh urah so novinarji dobili novo sporočilo, da so uporniki zavzeli utrdbo Bab al Azizija in da uporniki najverjetneje ne bodo napadli hotela.

BBC-jev dopisnik je poročal, da se je v noči na sredo situacija v hotelu močno zaostrila, saj je postalo jasno, da novinarji ne smejo več zapuščati poslopja. Po hodnikih so patruljirale Gadafijeve milice, ki so s kalašnikovkami grozile snemalcu, ki je hotel zapustiti hotel. Prav tako nihče ni imel vstopa v hotel. Zelo verjetno je, da so se na strehi hotela skrivali ostrostrelci.

Novinarji na hodniku hotela Rixos
Novinarji na hodniku hotela Rixos FOTO: Reuters

Luksuzna past

Zaradi pomanjkanja elektrike, hrane in vode ter zvokov streljanja in eksplozij so bili živci novinarjev v hotelu na resni preizkušnji. Ena od teorij, zakaj so jih zadrževali notri, je ta, da se je prav pod hotelom skrival Gadafi.

Nemški Spiegel je o novinarjih v hotelu govoril celo kot o talcih Gadafijevega režima. ''Ne vemo, kaj nas tukaj čaka,'' je izjavil CNN-ov dopisnik Matthew Chance. ''Radi bi prišli od tod, pa ne moremo,'' novinarjeve besede navaja Spiegel.

"Zapor, ki stane 400 dolarjev na noč, nima ne elektrike ne klimatske naprave. Zunaj se sliši streljanje mitraljezov, krogle švigajo mimo oken, nad libijsko prestolnico se vali dim," je zapisal novinar ameriške tiskovne agencije AP. Kot je dodal, so ujeti novinarji sicer v središču bojev v Tripoliju, a so jih le malo videli od blizu.

"Ni elektrike in ni tekoče vode. V ponedeljek smo jedli kruh in maslo. V torek nam je hotelski kuhar pripravil pečen krompirček. Zmanjkuje nam ustekleničene vode," je o razmerah, v katerih so novinarji, še zapisal novinar AP.

Britanski Daily Telegraph pa piše, da bi Gadafijev režim pri končnem spopadu za oblast nad Libijo tuje novinarje lahko uporabil kot živi ščit.

'Eden od stražarjev se je sesedel in zajokal'

Danes pa je okoli 35 novinarjev sporočilo, da so jim Gadafijevi možje vendarle dovolili izhod iz hotela. Na pomoč jim je prišlo osebje Mednarodnega odbora Rdečega križa, ki jim je tudi organiziralo prevoz stran od hotela.

Veselje ob prvih korakih na svobodi
Veselje ob prvih korakih na svobodi FOTO: Reuters

BBC-jev dopisnik Matthew Price je takoj po izpustitvi opisal, kako so preživeli pet dni v ujetništvu. Ujeti so bili na 220 kvadratnih metrih površine, dva stražarja pa sta jih varovala. Bila sta prepričana, da Gadafijevi možje zmagujejo, saj je bil njun edini stik z zunanjim svetom državni radio. "Trdila sta, da sta prepričana, da nas bodo, če gremo ven, uporniki zajeli, ubili, ženske pa posilili.“

"V nekem trenutku sem pomislil – nas in hotel bodo uporabili za trdnjavo, za zadnje zatočišče. Kaj se bo v tem primeru zgodilo z nami? Ni bilo možnosti pobega. V središču tega nasilja smo slišali strele, nismo pa videli ničesar. To je vodilo v paranojo,“ opisuje.

Ko je pomoč vendarle prišla, so jih odpeljali v hotel Corinthia Bab Africa v varnejši predel Tripolija. "Eden od stražarjev, ki so ga uporniki razorožili, se je sesedel na tla in zajokal. Boji se, da ga bodo ubili, če ga najdejo.“

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ca6e
25. 08. 2011 14.29
rudra25.08.2011, 11:35-1 gADAFI J DOKAZAL,DA NI MORILEC.nOVINARJI BOJTE SE OSVOBODITELJEV hehe optimist kaj pa par tisoč protestnikov, so zgleda pomrl zaradi vročine!
rudra
25. 08. 2011 11.35
gADAFI J DOKAZAL,DA NI MORILEC.nOVINARJI BOJTE SE OSVOBODITELJEV.
1907955
25. 08. 2011 05.57
Ne bi bil rad v njihovi koži.Na koncu se je za pogumne novinarje dobro izšlo.
tekavcminka56
25. 08. 2011 03.43
ca6e ti nis čist gladk, gadafi je slab...svoje cajte biu tud dobr ampak da ne dojames kaj amerika dela in mediji....lahko noc
tali?ni tom
25. 08. 2011 01.37
verjetnio so vsi zahodni vohuni!
blue-art
25. 08. 2011 00.55
Sicer a kako je kaj z nafto po Misrati nisem zasledil da bi kaj prida cene padle, recimo surove nafte, tudi Tripoli ne pomaga. :) No ja neateri so pa ponedeljkovo malenkostno znižanje(smešno) NAPIHNILI. Bogi bogi!
blue-art
25. 08. 2011 00.47
Razumeti morate Kitajske naložbe v energijo, ja in ruske, potem imate nevaren kos latinske Amerike in dobili ste dva vplivna pola, ki kar nekaj stokrat uničita planet lahko. Ustavite torej konje. :)
blue-art
25. 08. 2011 00.44
Ah veste kaj sit sem že poslušanja o uničevanju Qaddafija, Jamahirije... Al Jazeera poroča kajvse rabijo v bolnicah, ker tako okvirno poznam supply sanitete ocenjujem veliko veliko ranjenih civilistov, ja civilistov, o takih številkah kot je 2000 mrtvih poroča tudi Pravda. Kitajci načrtujejo ekspanzijo, drugače letalonosilke rabili ne bi, pripravljajo se biti svetovni žandarji kot ajvečji upniki dosedanjih, rusi jimroko držijo. ne želite si kresanja intereso na sredozemlju, torej se naj prostitucija novinarstva malo umiri, ker ne veste KAJ DELATE nekateri.
vzhod
25. 08. 2011 00.36
YOUTUBE .. LIBIJA-ZABRANJENA ISTINA
vzhod
25. 08. 2011 00.36
napisite v youtube LIBIJA-ZABRANJENA ISTINA
vzhod
25. 08. 2011 00.35
Nato bombadira da bi zascitil civile! Nato v tripoliju bombadrira bolnice,sole,bombadrirali so komplex zdradb v kjer se nahaja sola za zaostale otroke,in mednarodne organizacije za zdravstvo,socialno oskrbo itd !
vzhod
25. 08. 2011 00.34
Prozahodni mediji so nam lagali da libijska vojska bombadrira protestnike v tripoliju,da veckrat dnevno bombadira eno od tam znanih ulic..srpski novinar ki je edini bil tam da bi posnel resnico se je sprehodil po tej ulici in objavil posnetek ! ulica in infrastuktura je neposkodovana !
vzhod
25. 08. 2011 00.32
aretirali so 5 srpskih delavcev ki so delali za neko firmo in jih obtozili da so gadafijevi snajperisti hehe :D to pocnejo ze cel cas.znano dejstvo je da so libijci ziveli zelo dobro,boljse kot ljudje na zahodu,imeli zastonj energetiko,nafto in te stvari,dobili stanovanje ob polonoletnosti itd...vsa tezaska dela so delali tujci noben libijec ni bil gradbeni delavec in te zadeve...in uporniki so uboge crne delavce iz afriskih drzav ki so delali ta dela aretirali in poklali,ravno sem gledal prispevek da so v misatri pobili 10 nedolznih crncev da bi zastrasili prebivalce :/ in taksne podpira nasa evropa !
alanford457
25. 08. 2011 00.21
ne morem verjet da novinarji lažete kakšna je dejanska resnica o libiji kam spada nato se itak ve in pod pod katiro komando spada in kakšno nalogo ima v libiji to je nepošteno do naroda libije in do svetovne javnosti malo me spominja na bivšo jugo ubogi narod pa umira z ene in druge strani
TA_RDEC
24. 08. 2011 22.07
vi ste take ovce, da me je prav sram povedat da sem iz Sloveniej, ko sem v tujini, pravijo, da ste še bolj nerazgledani in naivni kot Američani...
vzhod
24. 08. 2011 21.49
zakaj kot vsi zahodni mediji zavajate javnost ?? libijska vojska ni dovoolila novinarjem ven zaradi njihove varnosti saj so uporniki znani po surovih dejanjih,ubijajo koljejo vse ki niso z njimi
Ca6e
24. 08. 2011 20.12
shemish24.08.2011, 19:49-1 LOL, pravljica. Kako lažejo tile mediji da kar ni za verjeti. Preverjeno iz Tripolisa iz prve roke, novinarčki se đuskajo po hotelu in čakajo na nadaljna navodila kako še bolj pristransko poročati. Res škoda. GADAFI RESIST! ne verjamem po IP sledeč pišeš iz slovenije! Kako lahko lažeš da je iz prve roke!!!
Ca6e
24. 08. 2011 20.11
no kle se lepo vid kok upornikom ni za verjet...trdijo da so ujel gadafijeuga sina a novinarji ga lepo vidjo kasnej...jes nč ne verjamem nobenmu še enkrat preglej izjavo, še enkrat preber pa si v svoji glai dopovej da ste ti in tebi podobni zabiti ljudje, da vsakič za vse odvzemete samo tistih 15 minut ki vam paše! Seveda so ga ujel, bile so tudi slike, je pa res da je s pomočjo lojalistev tud pobegnil! Naslednjič verjemi, ker je izkoristil bonus, bo prvo dobil metek v glavo poem bodo pa njegovo truplo kazali medijem in ga ttudi kamenjali sredi trga!
Ca6e
24. 08. 2011 20.08
res je sploh pa ko odpiraš 55 različnih računov da bi dosegel da ljudje verjamejo tvojim lažem, tvojim in lažem ki jih slišitev džamiji!
Ca6e
24. 08. 2011 20.07
Jaja o tej pravlici bote sanjali še veliko dni! pa tudi če vam ni prav komunistični vlakec je že zdavnej zapiskal!