Tujina

Tuji državniki izrazili sožalje

Zagreb/Bruselj, 23. 02. 2008 12.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Tuji politiki so ob smrti Janeza Drnovška poudarili njegovo zavezanost evropskim ciljem in vrednotam.

O Drnovškovi smrti so poročali številni tuji mediji.
O Drnovškovi smrti so poročali številni tuji mediji. FOTO: Reuters

Tuji politiki so v izrazih sožalja ob smrti bivšega predsednika Slovenije in dolgoletnega premierja Janeza Drnovška poudarili njegovo zavezanost evropskim vrednotam in ciljem. "Bil je prepričan Evropejec," so si enotni kolegi, s katerimi se je Drnovšek dolga leta srečeval in z njimi sodeloval, predvsem pri vključevanju države v EU in Nato.

Sožalje izrazili tuji državniki

"Janeza Drnovška sem poznal veliko let in vem, kako zelo je bil predan evropskim vrednotam. Drnovška se bomo spominjali kot velikega slovenskega voditelja," pravi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso ob Drnovškovi smrti.

O Drnovškovi smrti poročajo tudi številne tuje televizijske postaje v živih oddajah in na svojih spletnih straneh. Avstrijska ORF novico postavlja na vrh današnjih zunanjepolitičnih dogodkov, enako hrvaška radio televizija HRT.

Med glavne novice dneva je Drnovškovo smrt uvrstil tudi britanski BBC in daljši članek na svoji spletni strani naslovil z 'Umrl je vodja slovenske neodvisnosti.' V njem niza podrobnosti iz Drnovškove delovne in zasebne biografije, omenja tudi, da je Drnovšek zadnja leta napisal tri knjige o duhovnosti, uspešnice v Sloveniji in prevedene v več tujih jezikov.

Dunajski Der Standard v spletni izdaji novico o Drnovškovi smrti povzema po avstrijski tiskovni agenciji APA in ob tem navaja besede aktualnega slovenskega predsednika Danila Türka, predsednika državnega zbora Franceta Cukjatija in bivšega avstrijskega kanclerja Wolfganga Schüssla.

Drnovšek je po besedah Barrosa državo vodil v času tranzicije v polno samostojnost in demokracijo. "Odigral je ključno vlogo v pripravah Slovenije na vstop v Evropsko unijo, kjer so Slovenci dobili svoje mesto, ki jim pripada v družini evropskih narodov," je dejal predsednik Evropske komisije. Barroso je izrazil prepričanje, da bo Drnovšek s svojo zapuščino venomer zasedal najpomembnejše mesto v zgodovini samostojne Slovenije.

Slovenci so izgubili enega od očetov svoje državnosti in odličnega človeka, ki je vodil svoj narod v ključnih trenutkih njegove zgodovine, je poudaril visoki zunanjepolitični predstavnik EU Javier Solana.

"Zelo sem žalosten, ker je po dolgotrajni bolezni umrl moj dober prijatelj Janez," je poudaril Solana ter izrazil iskreno sožalje njegovi družini in vsem Slovencem.

"Zdaj, ko nas je zapustil, se spominjam številnih trenutkov, v katerih so bili njegovi nasveti in izkušnje ključni," je zapisal Solana v sporočilu za javnost.

Ob smrti Drnovška je svojemu slovenskemu kolegu izrazil sožalje tudi italijanski kolega Giorgio Napolitano. V pismu, ki ga je objavil Napolitanov urad, je zapisal, da ga je novica o Drnovškovi smrti hudo pretresla.

Vest o smrti Janeza Drnovška je kosovske Albance dosegla ravno v času, ko so na Kosovu uresničili svojo veliko željo - to je neodvisnost, kar je med prvimi napovedoval prav Janez Drnovšek. Eden od začetnikov boja za neodvisnost Kosova, Azem Vlasi pravi, da bo Drnovšku večno hvalažen, leta 1989 pa mu je tudi pomagal iz zapora in pred pregonom Slobodana Miloševića.

"Predsednik Drnovšek je imel pomembno vlogo pri rojstvu Republike Slovenije, ki ji je s svojim pogumom in modrostjo pomagal na poti k samostojnosti," je poudaril Napolitano. Dodal je, da je Drnovšek poleg tega vodil slovensko vključevanje v Evropsko unijo in evroatlantske povezave in je pomembno pripomogel h krepitvi vezi med Slovenijo in Italijo. "Italija v tem žalostnem trenutku stoji ob strani Sloveniji, s katero jo povezujejo iskrene prijateljske vezi," je še zapisal Napolitano.

Nekdanji avstrijski premier Wolfgang Schüssel je globoko pretresen zaradi Drnovškove smrti.
Nekdanji avstrijski premier Wolfgang Schüssel je globoko pretresen zaradi Drnovškove smrti. FOTO: Reuters
Tudi nekdanji avstrijski premier in zdajšnji vodja poslanske skupine Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) Wolfgang Schüssel je svojcem nekdanjega predsednika republike in vlade ter vsem Slovencem izrazil globoko sožalje. Izjavil je, da je "pretresen in globoko prizadet" zaradi Drnovškove smrti.

"Drnovšek je bil velik Evropejec - Evropejec prve vrste. Zasluge za izjemen gospodarski in kulturni razvoj Slovenije v zadnjih letih je končno v veliki meri moč pripisati prav njemu," je dodal. Nadaljeval je, da je Slovenija z Drnovškovo smrtjo izgubila "pomembnega človeka in državnika, ki je s svojo vztrajno in daljnovidno politiko ves čas svojega delovanja zaznamoval Slovenijo".

Smrt Janeza Drnovška pomeni za Slovenijo in Evropo izgubo enega najslikovitejših politikov, ki je svojo "daljnovidnost in človečnost" pokazal ob opozarjanju na probleme v Darfurju in na Kosovu veliko pred drugimi, je ob smrti Drnovška poudaril vodja skupine liberalcev (ALDE) v Evropskem parlamentu Graham Watson.

Odzivi Hrvaške in Črne Gore

Hrvaški predsednik Stipe Mesić je izrazil sožalje slovenskem kolegu Danilu Türku ob smrti Janeza Drnovška, so sporočili iz Mesićevega urada. Mesić je izrazil sožalje v svojem imenu in v imenu hrvaškega naroda.
Mesić: Mesić je izrazil sožalje v svojem imenu in v imenu hrvaškega naroda.
Mesić: Mesić je izrazil sožalje v svojem imenu in v imenu hrvaškega naroda. FOTO: Dare Čekeliš

"S smrtjo Janeza Drnovška je Slovenija izgubila politika, ki je na najvišji funkciji v državi, tako kot s svojim delovanjem pred tem, pustil globoko in neizbrisno sled. Odšel je tudi eden ključnih akterjev dogajanj v jugovzhodni Evropi v končnici dvajsetega stoletja in dosleden zagovornik miru in sodelovanja ter vključevanja tega celotnega prostora v združeno Evropo," je zapisal Mesić v sožalnem pismu.

Mesić je ob tem poudaril, da je s smrtjo Drnovška osebno izgubil tako partnerja na politični sceni kot tudi prijatelja. Spomnil je, da je Drnovška spoznal še v času dramatičnega začetka razpada nekdanje Jugoslavije, ko sta bila oba člana predsedstva SFRJ in se brezupno borila, da bi preprečila vojno.

Hrvaški predsednik je še ocenil, da je bil Drnovšek kot premier in predsednik Slovenije dosleden zagovornik izgradnje dobrih odnosov med Slovenijo in Hrvaško. "Z občudovanjem sem spremljal Drnovškov boj z neizprosno boleznijo, ki ji do poslednjega diha ni dovolil, da bi ga ustavila v služenju domovini," je še zapisal Mesić v sožalju.

"V času ko celoten slovenski narod žaluje za enim od vodij slovenske samostojnosti in enim najpomembnejših politikov današnje Slovenije, v svojem osebnem imenu in v imenu hrvaške vlada izražam sožalje", je zapisal danes hrvaški premier Ivo Sanader v sožalni brzojavki slovenskem kolegu Janezu Janši.

"Z iskrenim obžalovanjem sem sprejel novico o smrti bivšega predsednika in premierja Republike Slovenije, gospoda Janeza Drnovška. Odhod Janeza Drnovška, ki bo vsem ostal v spominu po nesporni energiji pri ustvarjanju in vodenju svobodne in samostojne Republike Slovenije, je velika izguba za Slovenijo," je zapisal Sanader.

Smrt Janeza Drnovška je velika izguba za Slovenijo, meni hrvaški premier Ivo Sanader.
Smrt Janeza Drnovška je velika izguba za Slovenijo, meni hrvaški premier Ivo Sanader. FOTO: Dare Čekeliš

Sanader je dodal, da je Drnovšek kot premier in predsednik države prispeval k izgradnji sodobne in evropske Slovenije, ki svojo prihodnost utemeljuje na dobrososedskih odnosih z vsemi državami, tudi s Hrvaško.

Predsednik hrvaške opozicijske Socialdemokratske stranke (SDP) Zoran Milanović pa je danes v Splitu dejal, da je Drnovšek izredno veliko prispeval k hrvaško-slovenskemu prijateljstvu. Drnovšek je bil zelo ugleden državnik in dobro bi bilo, če bi bilo v Sloveniji več takšnih politikov, je dejal prvak hrvaške opozicije. Poudaril je še, da si Drnovšek zasluži vse časti in priznanje zaradi energije, moči in kreativnosti, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Ob Drnovškovi smrti je izrazil sožalje slovenskemu kolegu tudi makedonski predsednik Branko Crvenkovski. "Drnovška se bomo spominjali kot velikega državnika, predanega razvoju ter blaginji njegove države in državljanov," je zapisal Crvenkovski v sožalnem pismu.

"Makedonija se ga bo spominjala kot osebnosti, ki je dala vsebinski prispevek k razvoju odnosov med državama," je po poročanju makedonske tiskovne agencije MIA še zapisal Crvenkovski.


  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni