Tujina

Tuđman že leta 1992 navijal za bombardiranje srbskih ciljev

Zagreb, 15. 09. 2011 16.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Pokojni hrvaški predsednik je ameriškemu senatorju dejal, da se v BiH na srbski strani bori tudi nekaj sto ruskih prostovoljcev. Vztrajal je pri bombardiranju srbskih ciljev, ne pa tudi pri kopenski intervenciji.

Franjo Tuđman
Franjo Tuđman FOTO: Reuters

Pokojni hrvaški predsednik Franjo Tuđman je že leta 1992 nagovarjal zahodne sile, naj selektivno bombardirajo Srbijo oziroma srbske vojaške cilje, kažejo dokumenti, ki jih po Wikileaksu povzemajo srbski mediji. Tuđman je bil tudi prepričan, da sankcije ne bodo ustavile "srbskih ekstremistov“, predstavnikom zahodnih sil pa je dejal, da je prepričan, da ima Beograd možnost ustvariti vodene rakete.

Konec novembra 1992 je Tuđman ameriškemu senatorju Danielu Patricku Moynihanu sporočil, da srbski predstavniki računajo na rusko pomoč. Senatorju je dejal, da ima zanesljive informacije, da se nekaj sto ruskih prostovoljcev bori skupaj s Srbi v Bosni in Hercegovini. Pokojni hrvaški predsednik je bil prepričan, da bi zračni napadi oslabili moč Slobodana Miloševića, prav tako pa je opozarjal, da je skoraj 100.000 mladih srbskih vojakov zavrnilo vpoklic v vojsko, saj nasprotujejo Miloševićevi politiki. Kljub temu, da je zagovarjal letalske napade na srbske vojaške cilje, pa je Tuđman poudarjal, da kopenskega napada ne potrebujejo.

Dodal pa je tudi, da je ocena bosanskega voditelja Alije Izetbegovića, da so srbske sile ubile 128.000 ljudi in posilile 30.000 žensk in deklic, pretirana. Moynihanu, ki se je srečal z Izetbegovićem, pa je Tuđman dejal tudi, če so srbske vojaške sile ubile in posilile polovico teh ljudi, je spet preveč.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Daniel Novakovi?
16. 09. 2011 11.25
Misija1 15.09.2011, 20:01 13 @ Slovanec: Pozabljas da je bila ustavna pravica vsakega naroda znotraj Jugoslavije, OCEPITEV. Kadarkoli, kakorkoli. Vse kar je sledilo kasneje je bilo cisto nepotrebno, kdo pa je zakuhal slednje pa se ve. Vecinoma srbsko vodstvo (glede na to da so hrvaski in slovenski vecinoma mnozicno izstopali ven iz vojske). Je pa res da je tezko v to prepricat srba. Ampak fakti so fakti, tega se ne da spremenit. Ti če bi kaj vedel o pravicah v Jugoslaviji bi tudi vedel za zakon konstitutivnosti po katerem republika, ki ima enega ali več konstutitivnih narodov ni mogla razglasiti neodvisnosti na celi teritoriji, torej lahko bi samo tam, kjer ni bilo tega drugega, če ta ni želel odcepitve.... To dejansko pomeni, da Slovenija ni bila bombardirana iz tega razloga, ker ni bilo motiva v obliki zgodovinskega ozemlja, ampak le pritisek za ohranitev političnega vpliva (oz. pohlep, ki ga vsi politiki imajo). Po drugi strani je hrvaška imela konstutitivni narod in sicer več kot 1 milion Srbov, ki tam živijo dlje kot današnji samooklicani Hrvati (ki so danes mešanica Slovencev in Srbov po večini) in ni mogla razglasiti neodvisnosti s celotno suverenostjo ozemlja (Knin, Slavonija...) po zakonih Jugoslavije. V Bosni je bilo enako, s to razliko, da je imela en kons. narod več.... Srba se ne da prepričat v inozemstvu, ker so videli obe resnici, tisti dol so pa po krivem prepričani z vašim vsiljevanjem (pa čeprav je Srbom in Slovencem skupaj šlo vedno dobro, poglej slovenski standard in vse ti je jasno...že v Jugoslaviji ste bili veliko bolj razviti od Srbije, za katere pravite ,da so vas izkoriščali) in pa seveda glavnih krivcev ZDA, Nemčije (Avstrije) in Vatikana. Eden glavnih razlogov, za odcepitev se skoz omenja Kosovo zaradi davkov in temu podbno, pa sej ste jih dajali albancem in ne Srbom (danes jim pa ustvarjate državo). In še vse to skupaj delate na sveti hriščanski zemlji, ki vas je branila pred Turki bolj kot kdorkoli na tem svetu. Ne rečem, da je bilo zaradi vas ta obramba, ampak hvaležnost bi pa lahko pokazali....
Frane Šajn
16. 09. 2011 10.56
O TA NIKE SMILE JIH JE IMEL ZA UŠESI VAM REČEM!
Elias47
16. 09. 2011 09.55
Ni nobena skrivnost več, da se je Tuđman pogajal z Francoskim premierjem Miteranom in Nemškim kanclerjem Kholom o obnovitvenih pravicah že preden se je vojna med Hrvaško in srbijo sploh začela, in da je tudi Janša vnaprej vedel za te načrte. Karađič pa je lani tudi priznal, da mu je Medaline Albright obljubila, da bo dobil imuniteto pred preganjanjem mednarodnega sodišča za vojne zločine. Torej ni treba biti ne vem koliko pameten, da človek ve, kdo je bil pobudnik za te "borbe za neodvisnost" v nekdanji Jugoslaviji, in da so vsi vodje na vseh straneh odgovori za te zločine. "Divide and rule" - "Deli in vladaj" - NWO
bingo 1
16. 09. 2011 09.03
+1
WikiLeaks piše za Tudjmana da bo zriktal Hrvatsko da bode čista Hrvaška z domoljubni hrvati ko je imel v mislih Pavelič, kateri je započel z morijo ne hrvatov 41 leta-------bingo y New York-----
SnowmanR
16. 09. 2011 03.11
Sranjo Tuđman i Alija Izetgovnović su prodali dupe za Nemačku i Evropsku Uniju a švabe vama Jadransko more i Hercegovinu! Cena je velika a mozak vam je još uvek mali!
User300173
15. 09. 2011 23.45
Kaj se bo v Srebrnici dogodilo, so slutile vse strani in imele možnost ukrepanja ali vsaj oviranja.
lakomlacen
15. 09. 2011 22.19
+1
xxgremlinxx če bi malo bolj poznal zgodovino potem bi vedel zakaj nekateri krivijo američane. zato ker prav oni niso pustili juge narazen! po hrvaški nas je 1.priznala Litva 30. julij 1991;.. Združene države Amerike 7. april 1992 Tuđman je pa itak prodal Vukovar,z Miloševičem pa se je dogovarjal o delitvi Bosne. Vsi največji akterji balkanske morije so umrli neobtoženi!
Tonček Balonček
15. 09. 2011 22.05
-1
Rugelj, Slovenci pa nazaj za Karpate ali pa v Padanijo k Venetom.
a...z..09
15. 09. 2011 22.05
glih zarad tega je bil odrezan uradno 6 dan bil pa je ze prej ker mu je ue zalec izdala slo osebno in je ko mu jo je dostavila sestricna iz hisnega pripora usel iz srbije cez madzarsko mejo
Tonček Balonček
15. 09. 2011 22.04
+0
Jaz sem za bombardiranje tam navijal že junija 90-tega leta, ko sta nas z avioni strašila Ađžič in Rašeta!
Slovanec
15. 09. 2011 21.54
a...z..09 Za lahko noč :) Jaz sem zapisal da je ukaz dal Kolšek, ker so listine še ohranjene, samo pogooglaj malo, odstavljen je bil pa 6.dan "vojne" ker je zavrnil neki ukaz ( ne vem kateri). Do takrat jih je pa veselo izoplnjeval. Da ne bo pomote, Vsi so krivi za razpad Juge, samo eni manj eni več, v* Lahko noč!
Andrejček
15. 09. 2011 21.54
+1
Ja zaj ste pa usi pametni ja ke ste pa bli 92 ke ????? zaj ste usi pametni polovica se vas sploh ni rodila takrat ostali pa niso dožvel vojne mogoče 4% da jo je
prehlad
15. 09. 2011 21.48
-1
LAHKO JE MRTVEGA OBTOŽEVAT RES NAGNUSNO POČETJE.PRI NAS SO ŠE ŽIVI PA SE JIH NE DOTIKAMO. KAKŠNA FARSA.
povemvsem
15. 09. 2011 21.38
Kar se tiče masakra na Kosovu,to je bil konstrukt ameriške obveščevalne politike, kar je dokazala oddaja nemške televizije ZDF, enourna oddaja, ki je vse tiste fame o tem, kakšni grozni masakri da so bili tam, ovrgla. Za pokol v Račku se je dokazalo, da ga ni bilo. To so znana dejstva, o katerih se pa pri nas ni pisalo.Tudi vse tisto, kar je govoril Tachi, da je stadion v Prištini spremenjen v taborišče, v katerem je zaprtih 120.000 Šiptarjev, je bila čisto navadna laž. vse to in slične lažne zgodbe so mediji lansirali v javnost, pa jih kasneje kjub dokazom, NIKOLI niso preklicali.N Po drugi strani recimo o masakru 14 kmetov pri žetvi v Starem Grackem,katero so zakrivilip ripadniki OVK,pa niti besedice,niti da bi kdo raziskoval ta zločin.Zaradi načina poročanja medijev so opranoglavci potem vedno bolj prepričani,da je vso zlo tega človeštva samo v srbih!
a...z..09
15. 09. 2011 21.29
nekdo je napisu da je dal ukaz za napad kolsek?si vidu posnetek na tv?nikol se noben general ni dal vojne napovedi v beli uniformi itd bil pa je kolsek v hisnemu priporu v beogradu itd
a...z..09
15. 09. 2011 21.25
tudmana je pred hagu resila smrt skoda ker je hotu bosno razdeliti z milosevicu in z tem hrvasko spremenil iz napadene drzave v agresorja drugace pa se tito itak v grobu obraca kaj nam je uspel iz vsega skup nardit
povemvsem
15. 09. 2011 21.10
+1
Dejstvo,da je zahod demoniziral celoten srbski narod tudi tiste kateri so samo doma sedeli na kavčih.Nagnusno ravnaje zahoda je primer Naserja Orića in zadeva Srebrenica.ta je pospravil ravno toliko srbov kot je Mladić muslimanov potem iz maščevanja.Med tem ko je prvi oproščen in praktično nihče ne ve za njegova početja pa se nad dejanji slednjega zgraža ves svet.Grobišča v katerih so poklani srbi se nikoli ne omenja v medijih.In nič ni drugače na Kosovu kjer častijo njavečjega preprodajalca na Balkanu z drogo in z človeškimi rezevrnimi deli.Tako je ko blaznim kriminalcem ščitijo hrbet njihovi delodajalci z zahoda!
lenoritis
15. 09. 2011 20.30
moram še enkrat napisat al kaj?????vsi bivši voditelji so kriminalci novi pa se pridružujejo oziroma so se že pridružili.
Slovanec
15. 09. 2011 20.03
Martian : Ti glej samo tiste " objektivne " filme kjer so vsega Srbi krivi... ;)
Misija1
15. 09. 2011 20.01
@ Slovanec: Pozabljas da je bila ustavna pravica vsakega naroda znotraj Jugoslavije, OCEPITEV. Kadarkoli, kakorkoli. Vse kar je sledilo kasneje je bilo cisto nepotrebno, kdo pa je zakuhal slednje pa se ve. Vecinoma srbsko vodstvo (glede na to da so hrvaski in slovenski vecinoma mnozicno izstopali ven iz vojske). Je pa res da je tezko v to prepricat srba. Ampak fakti so fakti, tega se ne da spremenit.