Tujina

Tuđman dobil trg v Zagrebu

Zagreb, 22. 12. 2006 16.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Travnik v širšem središču Zagreba nameravajo spremeniti v trg in ga poimenovati po pokojnem predsedniku.

Po Tuđmanu bodo poimenovali nov trg v hrvaški prestolnici
Po Tuđmanu bodo poimenovali nov trg v hrvaški prestolnici FOTO: Reuters

Zagrebški mestni svet je odločil, da bo dolga leta neimenovani travnik ob Trgu francoske revolucije v širšem središču Zagreba spremenil v trg in ga poimenoval po prvem predsedniku samostojne Hrvaške Franju Tuđmanu. Odločitev je naletela na številne kritike.

Svetniki Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ) so tako sejo mestnega sveta protestno zapustili, ker s predlogom niso bili zadovoljni. V HDZ namreč menijo, da omenjeni trg za obeležitev spomina na Tuđmanovo zgodovinsko vlogo ni primeren.

Tudi družina Tuđman s sklepom mestnega sveta ni zadovoljna, saj ocenjuje, da si je Franjo Tuđman zaslužil trg v najožjem centru hrvaške prestolnice, morda celo zgodovinski Markov trg med poslopjema sabora in vlade.

Svetniki iz vrst SDP pa trdijo, da je njihov predlog najboljši, ker je lokacija novega trga lastninsko in pravno gledano brezhibna, poleg tega pa je Tuđman tam v času osamosvojitve večkrat govoril in vodil množične shode.

V Zagrebu so ob dvorani in spominskem centru, ki nosi ime po enem najboljših košarkarjev vseh časov, odkrili spomenik Draženu Petroviću. Štiri metre visok spomenik je izdelal akademski kipar Kuzma Kovačić.

Zagrebški Trg dr. Franje Tuđmana bo zgrajen na mestu, kjer so v času Avstro-ogrske monarhije od leta 1889 stale t.i. Rudolfove vojašnice. Poslopja nekdanje vojašnice so kasneje porušili, prostor za trg pa se je dokončno odprl leta 1978. Zagrebški arhitekt Nenad Fabijanić je konec 90. let zmagal na razpisu s projektom ureditve "neuglednega travnika", ki obsega 56.000 kvadratnih metrov.

Načrt, ki predvideva zgraditev parka s sprehajališčem, dolgega bazena, steklenega paviljona in podzemne garaže, je potrdila tudi sedanja mestna oblast, ki je napovedala, da bo ureditev novega trga, na katerem bo tudi Tuđmanov spomenik, trajala od dveh do treh let.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.