Tujina

Tudi v Srbiji prepoved kajenja

Beograd, 11. 11. 2010 07.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kavarne, bari in restavracije, ki so manjši od 80 kvadratnih metrov, se lahko sami odločijo, ali bodo kadilski ali nekadilski. Zakon prinaša ostre kazni za kršitelje.

Kajenje-1
Kajenje-1 FOTO: M.K.

V Srbiji je danes začel veljati zakon, ki prepoveduje kajenje na delovnih mestih in v javnih prostorih. Zakon so sprejeli pred šestimi meseci, to pa je bilo tudi obdobje, ko naj bi se kadilci pripravili na nova pravila. Po podatkih srbskega ministrstva za zdravje sicer v Srbiji kadi tretjina prebivalstva, letno pa naj bi za posledicami kajenja umrlo 16.000 ljudi. Kljub temu so se številni kadilci na zakon, ki ga razumejo kot kršitev svojih pravic, odzvali kritično.

Do zdaj je bilo kajenje prepovedano v izobraževalnih ustanovah in bolnišnicah, poslej pa bo prepoved veljala za "vse delovne prostore in skupne javne prostore". Zakon prav tako omogoča vzpostavitev prostorov za kadilce, če so ti ločeni od prostora za nekadilce in opremljeni z ustreznim prezračevanjem. Kavarne, bari in restavracije, ki so manjši od 80 kvadratnih metrov, pa se lahko sami odločijo, ali bodo kadilski ali nekadilski.

Ostre kazni za kršitelje

Zakon prinaša ostre kazni za kršitelje. Kadilcu, ki bo kršil zakon, grozi kazen v višini 5000 dinarjev (47 evrov), kar znaša okoli šestino povprečne srbske plače. Pravna oseba, ki bo kršila zakon, pa si lahko obeta kazen od 500.000 do milijona dinarjev (od 4700 do 9400 evrov).

Kaj pravijo gostinci?

Anketa, ki so jo novinarji srbskega časopisa Blic opravili med gostinci, kaže, da bodo tisti, ki jim zakon to omogoča, svojim gostom omogočili kajenje. Prepričani so namreč, da so nekadilci bolj prilagodljivi in da bodo sedeli v zakajenih prostorih, saj ne bodo želeli biti osamljeni.

Branko Nešić, lastnik nekega bara, je tako dejal, da si ne more predstavljati, da se v pivnici ne sme kaditi. Razumljivo pa se mu zdi, da bi taka prepoved veljala v slaščičarni.

Njegov kolega Aleksandar Jovanović pa poudarja, da bodo poskušali zadovoljiti obe strani – tako kadilce kot nekadilce. Večina gostincev meni, da bo zakon negativno vplival na njihovo poslovanje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gustlfrtavckov
11. 11. 2010 08.56
Poanta! Lastniki se lahko sami odločijo, kakšen lokal bodo imeli, za kadilce ali za nekadilce!!!!!!!!!!!! PRAVILNO! DEMOKRATIČNO!!!!! Še vedno več ljudi dobi pljučnega raka od raznih Lafaržev kot pa od kajenja.
yerbas
11. 11. 2010 08.49
Se je že začelo: najprej omejitve potem sesanje vsak cent od posameznika, banda nenasitna....Na koncu karitas (humana), socialna in rdeči križ, kakor po 2. sv.vojni......... Še enkrat_ banda nenasitna....
jug-delija
11. 11. 2010 08.41
dobrodosli v sekti EU!