Tujina

Tunizijske usode se boji celotni Bližnji vzhod

Alžir, 16. 01. 2011 16.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Opozicije v državah Bližnjega vzhoda po političnem preobratu v Tuniziji, ki je po manj kot mesec dni trajajočih protestih odnesel predsednika Ben Alija, ljudi pozivajo k uličnim protestom proti vse slabšemu položaju.

V Jemnu so se na protestnem shodu zbrali privrženci opozicije, ki si želijo mirne menjave oblasti. Podprli so tudi dogodke v Tuniziji.
V Jemnu so se na protestnem shodu zbrali privrženci opozicije, ki si želijo mirne menjave oblasti. Podprli so tudi dogodke v Tuniziji. FOTO: Reuters

Potem ko je tunizijski predsednik Zine El Abidine Ben Ali po 23 letih zaradi pritiska ulice sestopil z oblasti, vlade na Bližnjem vzhodu izražajo zaskrbljenost. Vlade skrbi možnost širitve nemirov in kaosa po regiji, opozicijske stranke držav Bližnjega vzhoda pa že pozivajo prebivalce, naj jim bo ljudski upor v Tuniziji za vzgled. Iran je izrazil zaskrbljenost in upanje, da bodo zahteve tunizijskega ljudstva uresničili na miren način. Vlada Združenih arabskih emiratov je pozvala Tunizijce, naj dokažejo in ohranijo enotnost ter naj se izogibajo vsemu, kar bi lahko ogrozilo varnost in stabilnost države.

Organizacija islamske konference je poudarila, da so nemiri "notranja zadeva" Tunizije, ob tem pa je Tunizijce pozvala k spoštovanju lastnine, državo pa k ohranitvi varnosti in stabilnosti. Kuvajtska vlada pa je pozvala k narodni enotnosti, da bi se izognili kaosu. Izrael meni, da bi kaos lahko izkoristila islamistična gibanja za svojo krepitev. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je ob tem izpostavil, da gre za "nestabilno regijo", medtem ko se mnoge arabske države soočajo z gospodarskimi težavami in totalitarnimi režimi. Opozicija tem režimom medtem upa, da bodo dogodki v Tuniziji za vzgled ljudskemu uporu v njihovih državah.

V nevarnosti režimi, ki tlačijo svoje ljudstvo

Fronta islamske akcije (FAI) v Jordaniji je tako pozvala vse arabske režime, naj znova preučijo svojo politiko, pri tem pa tiranijo označila kot glavni problem arabskega sveta. FAI je sicer danes skupaj z Muslimansko bratovščino organiziral miren protest pred parlamentom proti gospodarski politiki jordanske vlade, proti kateri je že v petek protestiralo več tisoč ljudi. Opozicijski poslanci v Kuvajtu so pozdravili pogum tunizijskega ljudstva in opozorili, da so v nevarnosti režimi, ki tlačijo svoje ljudstvo in se borijo proti arabsko-islamski identiteti.

V Libiji ukinili davke in carinske dajatve na hrano

Libija pa je kot odgovor na globalno zvišanje cen hrane ukinila davke in carinske dajatve na nekatere prehranske izdelke. Tako so ukinili dajatve za pšenico in pšenične izdelke, riž, rastlinsko olje, sladkor ter za hrano za dojenčke. A predstavniki vlade te poteze javno ne želijo komentirati.

Videti je bil kot nedotakljiv

Ben Ali se je pred začetkom nemirov v državi zdel precej nedotakljiv.
Ben Ali se je pred začetkom nemirov v državi zdel precej nedotakljiv. FOTO: Reuters

Padec Bena Alija sicer pošilja strašljivo sporočilo avtokratskim voditeljem v arabskem svetu, še posebej, ker do nedavnega ni bil videti ranljiv. Gospodarstvo v državi z deset milijonov prebivalcev je vodil bolje kot mnogi drugi bližnjevzhodni voditelji, ki se borijo z okostenelimi gospodarstvi in vse mlajšim prebivalstvom. Tunizijo je oblikoval v turistično destinacijo Evrope in tako oblikoval območje stabilnosti v nestanovitnem afriškem okolju. V državi so bile kršene državljanske pravice in svoboda govora, a so mnogi živeli bolje kot v sosednji Alžiriji ali Libiji. Ben Ali je z ukrepi tudi prispeval h gospodarski rasti, kar so mu priznali tudi v tujini, a je brezposelnost, ki uradno znaša 14 odstotkov, med mladimi kar 52-odstotna. Njihov brezup je tako povsem razumljiv.

Arabska nevladna organizacija Forum civilne družbe zalivskih držav pa je pozvala Savdsko Arabijo, naj Benu Aliju, ki se je zatekel v Džedo, ne dovolijo, da bi se nastanil v kateri od zalivskih držav. V Jemnu je kakih tisoč študentov danes protestiralo v Sani in pozivalo arabske narode k vstaji proti svojim voditeljem.

V Alžiriji protest po samozažigu

Tudi v Alžiriji je bilo v zadnjih tednih vse več protestov zaradi visoke brezposelnosti in precejšnjih podražitev hrane.
Tudi v Alžiriji je bilo v zadnjih tednih vse več protestov zaradi visoke brezposelnosti in precejšnjih podražitev hrane. FOTO: Reuters

Po poročanju arabske televizije Al Arabija je v Alžiriji umrl Mohsen Buterif, ki se je v četrtek po sestanku z županom manjšega mesta Bukadra zažgal pred vladnim poslopjem. V soboto je umrl zaradi ran in opeklin, zažgal pa naj bi se, ker mu župan ni zagotovil službe in službenega stanovanja. Po njegovi smrti se je v mestu, ki sicer leži 700 kilometrov vzhodno od prestolnice Alžir, protestno zbralo okoli 100 ljudi.

Gre za podoben incident, kot se je pred slabim mesecem zgodil v Tuniziji, ki je bil nato povod za številne proteste po državi, ki so privedli do odstopa predsednika Zineja al Abidineja Ben Alija. Ta dogodek je tudi drugim državam v regiji poslal močno sporočilo. Nemiri v državi so se namreč začeli s samozažigom 26-letnega prodajalca zelenjave, ki mu je policija pred tem zaplenila njegovo stojnico z zelenjavo. Teden dni kasneje je umrl, v očeh študentov in brezposelnih pa je postal mučenik.

Po alžirskih mestih, vključno z Alžirom, je bilo v zadnjih tednih vse več nemirov, ki so bili posledica vse večje brezposelnosti in nagle rasti cen hrane. Pri tem sta po uradnih podatkih umrla dva človeka, več pa jih je bilo ranjenih. Alžirska vlada je z namenom umirjanja napetosti tako znižala cene sladkorja in jedilnega olja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez6b
17. 01. 2011 14.25
ca6e sedaj prihaja samo en diktator- svetovna elita.
kolcamož
17. 01. 2011 11.43
končno so ljudje sprevidl....samo naprej.....
zez
17. 01. 2011 10.38
časi diktatorjev še zdaleč niso minili...demokracija lahko kaj kmalu postane diktatura, če se vsepovprek sprejemajo neki omejevalni zakoni...svobode še vedno ni tudi pri nas.....malo si oglejte, kakšni zakoni čakajo, da jih naši vrli demokratični poitiki potrdijo, pa vam bo takoj jasno, da živimo v diktaturi....DEMOKRACIJA=FARSA, SVOBODA=SUŽENJSTVO
zez
17. 01. 2011 10.34
Jimi1 ti mogoče dobro živiš...malo poglej okoli, kakšno stanje imamo pri nas... pa še nekaj...ne moremo se primerjati z državami 3 sveta..mi bi se morali primerjati z Nemčijo in Švedsko...
Jimi1
17. 01. 2011 10.19
....zažgal pa naj bi se, ker mu župan ni zagotovil službe in službenega stanovanja.... Banalen vzrok zaradi katerega bi se brez problema zažgalo vsaj 15% Slovencev... Kaj se nekaterim oči nikakor ne morejo odpreti, kako dobro živimo?
vetlan
17. 01. 2011 08.41
Ca6e 17.01.2011, 08:03 "Časi diktatorjev počasi minevajo!!!" No ja, časi navadnih diktatorjev mogoče minevajo, vendar je prišel čas le enega in edinega ter bolj nevarnega diktatorja v obliki svetovnega kapitala, ki svojo vlogo izvaja na bolj fin (zavoaliran) način in nič dobrega nam ne prinaša.
Ca6e
17. 01. 2011 08.03
Časi diktatorjev počasi minevajo!!!
jurimuri1
17. 01. 2011 07.09
naj v sloveniji ukinejo kmetijske subvencije, pa bomo vidli, kam bojo šle cene hrane, zdaj daje država subvencijo celo tistim kmetom, ki prodajajo koruzo v bioelektrarne, pol pa gobcajo naokol,da je to učinkovita energija
123_Zoke_vec_ni
16. 01. 2011 22.54
V Sloveniji do tega ne bo prišlo, ker: Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan! (Ivan Cankar)
123_Zoke_vec_ni
16. 01. 2011 22.26
Cene kruha so šle prek vsake meje in padla je vlada.
Mars
16. 01. 2011 22.20
Spoznal sem par mladih Tunizijcev, ki uporabljajo net in druge moderne komunikacijske prijeme in jim sistem niti približno ni bil prijazen. Ben Ali je bil bržkone soliden voditelj, a vseeno diktator, čigar slika je bila povsod, denar, pošta, vsi javni kraji... Nam bi se aktivnost tunizijcev morala zdeti še najbolj znana.
Misija1
16. 01. 2011 22.13
@Martian: Podpis, lepo napisano!
lolll123
16. 01. 2011 22.08
kva so bedni!
veliki_vamp
16. 01. 2011 21.37
Čudno,da ni bilo na protestu nobene ženske
extradeluxe
16. 01. 2011 21.14
susanowo@, se strinjam, samo potem pa zračunaj koliko je 20% od 10% pa vidiš koliko je raja sposobna.
Uporabnik113189
16. 01. 2011 21.04
Nisem prav posebej prepričan da jim bo v Tuniziji po prevratu bolje. Precej bolj verjetno je, da se bo še hudo poslabšalo. Kdo normalen pa želi odpreti trgovino v tem neredu zato da bi ga požgali ali pa oropali?
letmeseeit
16. 01. 2011 20.52
extradeluxe Pahor še 10% tega ni naredil kar je pred volitvami obljubil.
ljx
16. 01. 2011 20.51
No pa da vidmo če se bo Arabcem uspel poenotit saj v eni stvari,to je pa da jih njihove skorumpirane vlade in kraljevine samo zatirajo,Inšalah.
sloforce
16. 01. 2011 20.42
ne sekirajte se za levi trojček,še slabi dve leti bodo na oblasti,potem pa LDS in ZARES itak odpadeta za vedno,krivi so si pa sami,izvoljeni so bili in sedaj jih je potrebno trpet,pahor brez njih itak nebi mogel ustvarit koalicije,so bolj po sili v vladi,ne zaradi sposobnosti.
extradeluxe
16. 01. 2011 20.15
ste smešni. o naši demokratični vladi govorite tako kot da so prisilno na oblasti. fantje demokracija pomeni da smo si jih sami izvolili, prostovoljno. Kvečjemu smo sami krivi za tako stanje. Konec koncev je Pahor 2 leti na oblasti, neurejene zadeve v Sloveniji pa segajo vsaj v leto 1991. Ni Pahor ustvaril nereda. Je pa res da ni ravno najbolj učinkovit pri reševanju teh problemov. Ampak verjamite redko kdo od vas bi uspel narediti 20% tega kar naredi on. Žal superman je le u filmih.