Tujina

Tudi Tadžikistan podpisal sporazum

New York, 27. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Po Vzhodnem Timorju je dvostranski sporazum z ZDA o neizročanju ameriških državljanov Mednarodnemu kazenskemu sodišču podpisala še četrta država – Tadžikistan.

Vzhodni Timor je privolil v posebno obravnavanje ameriških državljanov
Vzhodni Timor je privolil v posebno obravnavanje ameriških državljanov FOTO: Reuters

Ta mala vzhodnoazijska država je tako po Izraelu in Romuniji privolila v posebno obravnavanje ameriških državljanov na podlagi 98. člena Rimskega statuta o ustanovitvi Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC).

ZDA so imele na Vzhodnem Timorju dva vojaka v mirovnih silah Združenih narodov, vendar so ju julija umaknile, ko je v Varnostnem svetu prišlo do spora v vprašanju imunitete ameriških državljanov pred ICC in so ZDA zagrozile, da bodo onemogočile izvajanje vseh mirovnih operacij Združenih narodov, če njihove zahteve ne bodo izpolnjene. Varnostni svet je nato ameriškim državljanom podelil enoletno imuniteto.

Tiskovni predstavnik State Departmenta Richard Boucher je sicer včeraj zavrnil ugibanja o spremembi ameriške politike do zveze Nato, če njene članice ne bodo pristale na sklenitev dvostranskih sporazumov o imuniteti ameriških državljanov pred ICC. "Privrženost ZDA zvezi Nato je trdna," je dejal Boucher. Zavrnil je tudi bojazen kandidatk, da bodo ZDA v primeru nepodpisa sporazuma glede ICC uporabile veto na sprejetje kandidatk v zvezo Nato. Dodal pa je, da so dvostranski sporazumi pomembni za njih in si bodo še naprej prizadevale za njihovo sklenitev.

Tudi Tadžikistan podpisal sporazum

Združene države Amerike so danes s Tadžikistanom podpisale dvostranski sporazum o neizročanju ameriških državljanov Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC). Tadžikistan je tako postal četrta država, ki je po Izraelu, Romuniji in Vzhodnemu Timorju z ZDA sklenila takšen sporazum. Med omenjenimi državami sta le Tadžikistan in Romunija podpisala Rimski statut o ustanovitvi ICC.

Do podpisa sporazuma med Washingtonom in Dušanbejem je prišlo potem, ko so ZDA sprožile obsežno diplomatsko kampanjo, da bi kar največ držav pridobile za podpis dvostranskega sporazuma, ki ga po ameriških trditvah dovoljuje 98. člen Rimskega statuta. Ameriški državni sekretar Colin Powell je evropskim državam celo osebno pisal, da bi jih pritegnil k podpisu sporazuma.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja